2020.11.26. - Virág

Mit kell tudni a csók betegségrõl, azaz a mirigylázról?

Mit kell tudni a csók betegségrõl, azaz a mirigylázról?
A betegséget magyarul mirigyláznak (mononukleózis infekcióza) nevezik. Kórokozója egy, az Ebstein-Barr-vírus, és bár a felfedezése meglehetõsen romantikusnak tûnik, maga a betegség bizony elég kellemetlen lefolyású. Hosszú, akár egy hónapos lappangási idõ után jelennek meg az elsõ, bevezetõ tünetek, melyek eleinte bizonytalan panaszokkal (rossz közérzettel, fáradékonysággal, fejfájással, hasfájással) járnak. Az egyre fokozódó láz és torokgyulladás viszi a betegeket leggyakrabban orvoshoz. A kisebb gyermekek nehezen vesznek levegõt, megduzzadt mandulák miatt orruk eldugul, orrhangon beszélnek.
Jellemzõ az elsõsorban nyakon jelentkezõ nyirokcsomó-duzzanat is. Gyakoriak a kiütések, különösen bizonyos antibiotikumok alkalmazását követõen. Sõt, a vírus megbetegítheti a májat is. A szövõdmények szerencsére ritkák, de elõfordulhatnak komoly idegrendszeri tünetek (átmeneti bénulások, görcsök), sõt léprepedés is.

A betegség egyes tünetei (magas láz, emelkedett fehérvérsejt-szám, máj- és lépnagyobbodás, nyirokcsomó duzzanat) ijesztõen hasonlítanak a fehérvérûségre (leukémiára). Ettõl csak további vérvizsgálatokkal különíthetõ el.

A betegségnek nincs oki terápiája, de szövõdménymentes esetekben egyébként is csak tüneti kezelést igényel. A felépülés lassú, több hetet, hónapot vesz igénybe. Sokáig megmarad a fáradtságérzés és a tanulási képesség romlása. Ám a gyógyulás többnyire teljes.

dr. Boros Gábor - gyermekgyógyász