2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Segédeszközök nélkül könnyebb letenni a cigarettát

A dohányosok többsége mindenféle segédeszköz nélkül szokik le. Erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók több száz tanulmány kiértékelését követõen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egészségügyi hatóságok tehát jobban tennék, ha hangsúlyoznák ezt a tényt, és nem terelnék olyan erõteljesen a nikotinadagoló szerek vagy szakszerû segítség igénybevétele felé a pácienseket - javasolják a Sydneyi Egyetem kutatói a PLoS Medicine címû amerikai folyóiratban.

A kutatók attól félnek, hogy a nikotinpótló termékek intenzív reklámja elhiteti a dohányosokkal, hogy segédeszközök nélkül nem képesek megszabadulni a cigarettától.

Simon Chapman, a kutatás vezetõje szerint ezzel szemben a sikeres leszokók kétharmada-háromnegyede volt képes mindennemû pótlék, illetve pszichológiai segítség nélkül végleg felhagyni a dohányzással - írja a Die Welt címû német lap internetes kiadása (www.welt.de). Vagy egyik napról a másikra tették le a cigarettát, vagy fokozatosan csökkentették az adagjukat.

Aki sikeresen leszokott, úgy ítélte meg, hogy a vártnál könnyebben ment a folyamat - írják a kutatók. Az értékelés 511, 2007-ben és 2008-ban angolszász nyelvterületen készült tanulmány alapján készült.