2024.04.19. - Emma

Az elhízás növelheti a migrén kockázatát

Washington - Az elhízás növelheti a migrén kockázatát - jelentették be amerikai kutatók.

20 és 55 év közötti emberek adatait elemezve megállapították, hogy akár a hastáji zsír mérése, akár a magasság és testsúly arányából számított testtömegindex szerint összehasonlítva, a nagy túlsúllyal élõknél nagyobb eséllyel jelentkezett migrén vagy súlyos fejfájás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hastájon elhízott nõk 37 százaléka, míg a nem elhízottak 29 százaléka tapasztalt ilyen típusú fejfájásokat. A férfiak körében ugyanez az arány 20 százalék, illetve 16 százalék volt. Az elhízás és a migrén között az 55 év fölöttieknél nem találtak összefüggést.

Lee Peterlin és munkatársai az adatokat egy 22 ezer amerikait érintõ nagyszabású egészségügyi felmérésbõl vették. Megállapításaikat az Amerikai Neurológiai Akadémia közelgõ seattle-i találkozóján ismertetik.

"Tudjuk, hogy korábbi tanulmányok igazolták a testmozgás és az aktivitás hangulatra gyakorolt jótékony hatását. Nem logikátlan tehát, ha feltételezzük, javíthatnak a fejfájáson is" - tette hozzá Peterlin.

A migrén olyan súlyos fejfájás, melyet émelygés, hányás, fényre és hangra való túlérzékenység jellemez. Leginkább a 20 és 45 év közötti korosztályt érinti.