2021.12.02. - Melinda, Vivien

Az idei influenzajárvány rosszabb lehet, mint a korábbi években

Az idei influenzajárvány rosszabb lehet, mint a korábbi években
Az influenza új, rosszabb oldalát mutatja az idei szezonban - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegetõ vírus új típusú.

Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendõben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók. "Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertõzõképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem 'emlékszik' a kórokozóra".
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét. "Húsz év óta elõször történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkezõ vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elõ" - hangsúlyozta Icardi.

Vélhetõen három új törzssel találkozik idén elõször Európa. Az egyik ausztrál eredetû, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.

A WHO távlati elõrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

"Ha nem hozzuk meg a megfelelõ védekezõ intézkedéseket a szezonális influenza ellen, akkor nem leszünk képesek felkészülni egy pandémiára sem'" - mondta Albert Osterhaus, az Európai Influenza-munkacsoport elnöke.

Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idõsek, krónikus betegek, kisgyermekek) védõoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.

Mindennek ellenére a konferencia résztvevõi nem gyõzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyészõ például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.