2024.04.26. - Ervin

Lencse nélküli ujjbegynyi mikroszkópot hoztak létre

Ujjnyi mikroszkópot találtak fel a Kaliforniai Technológiai Intézet dolgozói: a mikroszkópikus eszköznek nincsenek lencséi, azonban olyan nagyításra képes, mint a mai legjobb optikai mikroszkópok, gyorsan tesztelhetõek vele vér- vagy vízminták.

Az intézet biomûszerészeti professzorhelyettese, Changhuei Yang optofluidikus mikroszkópnak nevezte, a készülék újszerûségét ugyanis a hagyományos chiptechnológia és a folyadékáramlás ötvözésének köszönheti.,A teljes mikroszkóp mérete alig nagyobb egy tízforintosnál, a látvány leképezéséért felelõs komponens pedig körülbelül akkora, mint a tízforintos "BP." felirata.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A chip felépítése meglepõen egyszerû: a digitális fényképezõgépekéhez hasonló képérzékelõ CCD-szenzorokra egy vékony fémréteg kerül, amelyre apró lyukakat ütnek - egy lyuk a szenzor egy képpontjának felel meg. A fémréteg-szenzor szendvics tetejére egy úgynevezett mikrofluidikus csatorna kerül, ezen keresztül áramlik be a készülékbe a vizsgálandó mintát tartalmazó folyadék.

Ahogyan a minta beáramlik a készülékbe az egyes lyukakon keresztül, a benne lévõ mikroszkopikus testek blokkolják a kívülrõl érkezõ fény útját, ennek következtében képek állnak elõ. Mivel a lyukak csatornái "dõlten" helyezkednek el a rétegekhez képest, ezért amikor a képeket összerakják, a dõlésszögnek köszönhetõen egy meglepõen precíz kétdimenziós kép alakul ki a vizsgálandó mintáról. A készülék megvilágításához elég a napfény is, emiatt a fejlesztõk szerint ideális lehetne a készülék a harmadik világbeli alkalmazásokhoz.

Yang elképzelései szerint a jövõben az egészségügyi dolgozók olcsó, kompakt modellek segítségével vizsgálhatnak vízmintákat és kerülhetik így el az egyes patogéneket, a kedvezõ árú elõállítás miatt pedig akár eldobható verziók is készíthetõek, amelyek például harctereken jöhetnének jól. Egy chipre több száz vagy akár több ezer mikroszkóp is kerülhet, így egyszerre számos organizmust lehet leképzelni és megvizsgálni. A mikroszkóp mobiltelefonba is könnyedén integrálható, de akár még az emberi testbe is könnyedén lehetne implantálni, így megszülethetne a szervezet egy újabb védelmi vonala, amely az elszabadult ráksejteket tudná kiszûrni.