2024.04.25. - Márk

A gyümölcslé sem feltétlen egészséges: növeli a magas vérnyomás kockázatát

A gyümölcslé sem feltétlen egészséges: növeli a magas vérnyomás kockázatát
A gyümölcslé sem feltétlen egészséges: növeli a magas vérnyomás kockázatátNapi egy pohár cukros narancslé is növeli a magas vérnyomás kockázatát. Már egyetlen pohár gyümölcslé is növeli a szívroham és a szívgörcs kockázatát - derül ki egy friss kutatásból, amely megcáfolja a tévhitet, miszerint a folyadékpótlás ezen módja egészséges. Ez a mennyiség akár hét teáskanál cukrot is rejthet. A rendszeres gyümölcsléfogyasztók vérnyomása jelentősen magasabb azokénál, akik csak alkalmanként isznak belőle - állítják a szakértők. A nedű miatt megnövekszik a központi vérnyomás, ami többek között megemeli a szívroham és a szívgörcs kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Általánosan elterjedt tévhit, hogy a gyümölcslé egészséges. Noha valóban lehetnek benne létfontosságú vitaminok, emellett gyakran rengeteg cukrot és túl kevés rostot tartalmaznak. A gyakori fogyasztásuk tehát hozzájárul a szélsőségesen magas cukorbevitelhez, ami egyébként is jellemző a nyugati társadalmak táplálkozási kultúrájára. A jelenség növeli a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri problémák kockázatát.

Egy 250 milliliteres pohárnyi gyümölcslé átlagosan 115 kalóriát és hét teáskanál cukrot tartalmaz, míg egy doboz kóla 139 kalóriát. A különbség tehát elenyésző.

A gyümölcslevet a gyermekek fogainak romlásáért is felelőssé teszik. Ugyancsak jellemző a nyugati társadalmakra, hogy minden nyolcadik kicsinek szuvasodik a foga hároméves korára. A probléma forrása lehet, hogy a jóhiszemű szülők palackszámra adják csemetéiknek az italt, noha az egész család jobban járna, ha vizet innának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hat teáskanálnyi a naponta ajánlott maximális cukormennyiség.