2024.04.23. - Béla

Az iskoláskorban fellépő gerincferdülés

Az iskoláskorban fellépő gerincferdülés
Az iskoláskorban fellépő gerincferdülésIskolai szűrővizsgálatok során hangzik el egyre többször: gerincferdüléses a gyermek! Az aggódó szülő a legrosszabbra gondol, de a legtöbb esetben orvosolható a dolog. Sok szülő szeme előtt villan fel a fűző, a műtét vagy a tolókocsi képe; feleslegesen! A legtöbb esetben olyan egyszerű és ártalmatlan dolgokról van szó, amelyek kezelése megoldható, csak szakember segítségét kell kérni! Az iskoláskorban fellépő gerincferdülések 70 %-a ismeretlen eredetű, ami azt jelenti hogy nem tudjuk visszavezetni a csont-és izomrendszer valamilyen veleszületett vagy szerzett betegségére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ilyenkor együttesen, vagy külön-külön okolhatjuk a helytelen testtartást, az iskolapadban töltött hosszú órákat, vagy éppen a gerinc két fő ellenségét, az oldaltáskát és a számítógép előtt töltött időt.

Kevesen tudják, hogy a gerincnek van több nyílirányú görbülete előre-hátra irányban, amelyek a felegyenesedett járást vagy a teherhordást teszik lehetővé. A gerinc oldalirányú görbülete a gerincferdülés. Az esetek egy részében az oldalirányú görbülethez a csigolyák elfordulása is társul, ilyenkor úgynevezett bordapúp alakulhat ki.
A betegség diagnosztizálása szűrővizsgálattal történik, de a gondos szülő is észre veheti. A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, hátfájdalom, a fizikai terhelhetőség csökkenése.

Az évek során szövődmények is kialakulhatnak: az ízületek egyenetlen terhelése miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás jöhet létre. Súlyos fokú gerincferdülés esetén a légzőmozgások akadályozottsága miatt légzési elégtelenség, valamint másodlagos szívbetegség alakulhat ki.