2024.04.20. - Tivadar

A kávékedvelõk a szívinfarktust is könnyebben megússzák

Budapest - Az infarktus miatt kórházba kerülõ betegek közül gyorsabban és jobb eséllyel hazamehetnek azok, akik rendszeresen és gyakran isznak kávét, mint azok, akik általában nem kávéznak. A kávéfogyasztás hívei számára kellemes hírt a szívgyógyászat egyik vezetõ folyóirata, az American Heart Journal közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kávéivást, különösen a szenvedélyes és rendszeres kávéfogyasztást a szív- és érbetegségek szempontjából régebbi adatok alapján az orvosi közvélemény nem helyeselte. A gyógyszertani szakirodalom szerint a koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívmûködést, növeli a sztresszhormonok termelõdését.

Állatkísérletek alapján ez kétségtelenül igaz, de azt a korábbi föltételezést, hogy ennek következtében a sok kávét ivó emberek gyakrabban kapnának szívinfarktust vagy szélütést, a tények nem igazolták. A kávéban vagy a forró csokoládéban lévõ koffein mennyisége még naponta többszöri fogyasztás esetén sem olyan sok, hogy felnõtt emberben mérhetõ, kedvezõtlen hatást fejtene ki.

Az utóbbi években a megfelelõen ellenõrzött vizsgálatok ismételten az ellenkezõjét bizonyították. Nõk esetén a napi négy-öt kávé rendszeres megivása egyértelmûen csökkenti az agyi katasztrófa kockázatát. A férfiaknál ezt a kedvezõ hatást nem sikerült igazolni, de a kávézásnak hátránya a férfiak körében sem volt.

Stockholmban 1992-1994 között végeztek tudományos megfigyeléseket a szívinfarktus miatt kórházba kerülõ embereken. Ebben az idõszakban 1369 személyt vittek be a szívgyógyászati osztályok sürgõsségi részlegére. A kórtörténetben valamennyiük életmódjának, táplálkozásának részletes adatait leírták, így ezt is, hogy az utolsó 12 hónapban rendszeresen ittak-e kávét és milyen gyakran.

A betegek sorsát, egészségének alakulását egy évtizeden keresztül szorosan követték és most összesítették a vizsgálatok eredményeit. A résztvevõket aszerint csoportosították, hogy naponta átlagosan egy csésze kávénál kevesebbet fogyasztottak, 1-3 csészényit ittak, illetve kávéfogyasztásuk 3-5, 5-7, sõt 7 csészénél is több volt.

A szívinfarktus okozta halálozás lényegesen nagyobb volt azok között, akik nem ittak kávét, azokhoz képest, akik kávéztak. A kávékedvelõk körében a túlélés esélye a naponta elfogyasztott kávéitallal arányosan nõtt, de a napi hét kávénál is többet ivók életkilátásai már romlottak.