2024.05.21. - Konstantin

A kertészkedés meghosszabbítja az életet

Róma - Aki tartósan, évekig mûveli kertjét, néhány évvel tovább él, mint aki lustálkodik helyette – mutatták ki a svédországi Uppsalai Egyetem kutatói, akik 35 éven át figyelték és elemezték, miként hat a kertészkedés az ember élettartamára. Kutatásuk eredményérõl a British Medical Journal orvosi szakfolyóirat márciusi számában számoltak be.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez jó hír Olaszországnak is, írja a La Repubblica címû olasz napilap, mert ott a 25-34 év közöttieknél minden negyedik ember kertészkedik, a 65 éven felülieknél pedig csaknem 50 százaléka. A jelenség különösen elterjedt északon, Venetóban, Valle d,Aostában, Friuli Venezia Giuliában, ahol a lakosság több mint 50 százalékát érdekli a kertészkedés, míg délen csak 25 százalékát.

Kertészkednek az olaszok a stressz ellen, hobbiból vagy spórolásból, hogy biztosítva legyen zöldségfélékbõl az ellátottságuk. Olaszországban egyre több az olyan önkormányzat, amely a lakosság rendelkezésére bocsát e célból kis parcellákat.

Hódít a kertészkedés az Egyesült Államokban teraszokon, ahol háztetõkön nevelik a salátát, a paradicsomot. A Burpee Seeds, a legnagyobb amerikai vetõmagcég 2008-ban kétszer annyi magot adott el ezekbõl a zöldségekbõl, mint egy évvel korábban.

Nagy-Britanniában a National Trust, a nemzeti kulturális örökség gondozója ezer kis parcellát osztott szét az állampolgárok között, akkora területet, amelyen 2,6 millió fej salátát lehet termeszteni.