rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A vastag nyak a koszorúér-betegség fokozott kockázatát jelzi

 • Share on Tumblr

  Budapest - Az ing gallérmérete sokat elárulhat arról, milyen nagy viselõjének az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjon. Az összefüggés magyarázatát az Amerikai Szív Társaság kongresszusán adták a Framingham Heart Study kutatói.

  A II. világháború befejezése után fölfigyeltek arra, hogy a korábban ritka szívinfarktus igen gyorsan a legtöbb halálhoz vezetõ népbetegséggé vált. Egy amerikai kisváros, Framingham a koszorúér-betegség kutatásának központja lett, ahol 1948-ban ötezernél több felnõtt vállalta, hogy részt vesz a tanulmányban, mely ma már az induláskor megvizsgáltak unokáin is folyik.

  Évtizedek alatt az ott élõk három generációjának vizsgálata, egészségi állapotának követése sok fontos ismerettel szolgált a szív- és érbetegségek okainak tisztázására. Most érdekes adatokat ismertetett Jimmy Bell és munkacsoportja. Azt vizsgálta, hogyan függ össze a nyakkörfogat a koszorúér-betegség kockázatával.

  Régóta bizonyított, hogy az elhízás fontos rizikófaktora az infarktusnak és az agyi katasztrófák bekövetkeztének. A kutatók most azt nézték, van-e jelentõsége annak, hogy a zsírtöbblet a test melyik területén a legkifejezettebb.

  Már korábban is sok adat jelezte, hogy a hasi zsírfölhalmozódás fokozott veszéllyel jár. Jimmy Bell és munkatársai azt vizsgálták, hogy a test felsõ részének jól mérhetõ részén, a nyakon megjelenõ zsírszövet hogyan függ össze a koszorúér-betegség fontos kockázati tényezõivel.

  A vizsgálatban 3300 férfi és nõ vett részt, akiknek átlagos életkora 51 év volt.
  A nõk nyakának átmérõje átlagosan 34,2 cm-nek, a férfiaké 40,5 cm-nek bizonyult. A kutatók azt nézték, hogy a nyakkörfogat mennyire függött össze a "rossz" és a "jó" vérkoleszterin mennyiségével, illetve a vércukorszinttel és a haskörfogattal.

  Ha a nyak körfogata az átlagnál három centivel nagyobb volt, az a férfiaknál 2,3 milligrammal kevesebb "jó" koleszterint jelentett, a nõknél ez a romlás 2,7 milligramm volt. A "jó", a HDL koleszterin azért fontos, mert elszállítja a koleszterint a májba, ezért az nem rakódhat le az erek falába.

  A "rossz" koleszterin szintje nem függött össze a nyak vastagságával, de a nagyobb gallér magasabb vércukorral járt együtt. A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy a nyakkörfogat mérése egyszerû és gyors eszköze lehet az infarktuskockázat becslésének.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ismét ingyenes koleszterinszûrés Budapesten

  Újabb ingyenes koleszterinszûrõ akció a Magyar Szív Egyesület rendezésével. Már eddig is sokakat ösztönzött a program arra, hogy elsõ lépésként a magas koleszterinszint szûrésével tegyenek valamit egészségükért. Az ingyenes szûrés tovább folytatódik, júliusban új helyszíneken várják a jelentkezõket.

  A magas koleszterin a szív- és érrendszeri megbetegedések elsõ számú rizikófaktora, mely hatékonyan csökkenthetõ életmódunk, táplálkozásunk átalakításával.

 • Étellel az Alzheimer-kockázat csökkentéséért

  Bizonyos ételek, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

 • Az éneklés segíti a szélütést szenvedettek felépülését

  Ha valaki szélütés következtében elveszíti beszédképességét, énekléssel visszaszerezheti azt - mutatták ki amerikai kutatók.

 • A mûvészet segít a gyermekkori asztma kezelésében

  Az asztmás roham borzasztó esemény mind a gyermek, mind családja számára és ez a lelki megrázkódtatás sokkal tovább tart, mint a fulladásos rosszullét. A kiszámíthatalanul ismétlõdõ rohamok okozta szorongás csökkentésére kidolgozott mûvészeti programot a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóirat legújabb száma ismerteti.

 • Calici vírus okozott fertõzést Fonyódligeten

  Calici vírus okozott fertõzést a hét elején Fonyódligeten, a Somogy megyei gyermektáborban; a kórokozót kimutatták a laborvizsgálatok - közölte Papp Erzsébet, a kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház infektológiai osztályának vezetõje.

  A fõorvos tájékoztatása szerint öt betegtõl tudtak mintát küldeni vizsgálatra, háromban mutatták ki a calici vírust. A kórházba kedden hajnalba beszállított nyolc gyermek és egy felnõtt mindegyike azóta elhagyhatta a kórházat, hárman pénteken mehettek haza.

 • Minek köszönhetõ a gyermekkori depresszió?

  A korai agresszió, a szülõk durvasága, valamint az anyagi helyzet együtt járulnak hozzá, hogy egy gyermekbõl a többiek zsarnokoskodásának és kínzásának állandó áldozatává váljon - olvasható az Archives of General Psychiatry-ben.

  A gyermekek tíz százaléka esik áldozatául ilyen folyamatos terrorizálásnak, mely gyakorlatilag a szocializációval együtt kezdõdik. A közleménybõl kiderül, hogy a csecsemõként agresszíven viselkedõ, alacsony jövedelmû családból származó gyermekek gyakrabban válnak áldozattá. A durva szülõi bánásmód is hasonló hatással jár.

 • Homoktövis - gyógynövény

  Homoktövis - gyógynövényA homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetően az egyik legértékesebb gyógynövény, melyből érdemes rendszeresen fogyasztani. A homoktövis eredetileg a Himalája lejtőin és főként Ázsiában termő növény, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon, ártéri területeken, folyó- és patakhordalékokon, illetve a sziklákon, hegyvidékeken is (Alpok, Kaukázus).

 • Korszerû neurophátia szakrendelõk átadása Budapesten

  A neuropathia diabetica teljes körû diagnosztizálására 1998 óta az I. sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Laboratóriuma nyújt lehetõséget.

  A rendezvényen a Wörwag Pharma támogatásával felszerelt két új szakrendelõ megnyitásának bejelentésére és a különbözõ diagnosztikai eszközök bemutatójára kerül sor. Megtudhatja, és kipróbálhatja, hogyan mûködik, és mit mér a Neurometer, a monofilament, a kalibrált hangvilla és a Neuroteszt.

 • Csatazaj nem okoz szívinfarkust

  A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa nem gyakoribb azoknál, akik katonaként évtizedekkel korábban túléltek háborús eseményeket.

 • Ötvenötmilliárd forint a globális nikotinjárvány leküzdésére

  Washington - Michael Bloomberg, New York polgármestere és Bill Gates, a Microsoft alapítója 375 millió dollárt (55,4 milliárd forintot) ajánlott fel a globális nikotinjárvány leküzdésére.

 • Csökken a rák okozta halálozási arány az Egyesült Államokban

  Csökken a rák okozta halálozási arány az Egyesült Államokban, különösen a vastagbélrák és a tüdõrák esetében mutatkozik nagy javulás.

 • Lusta felnõttekké válnak a nem sportoló gyerekek

  Aki már gyermekként kihúzza magát a sportos tevékenységek alól, az valószínûleg felnõttkorában sem fog rendszeresen sportolni.

 • Beszédes szemek

  Német, ausztrál és amerikai kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasniuk a gondolatokban. A tudósok a pupilla reflexszerû változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.

 • Higiéniai szükségállapotot hirdettek Tokióban

  A rettegett tokiói földrengés következtében a kormány szakértõi szerint 820 000 ember veszítheti el mellékhelyiségét, ezért fennáll a WC-menekültek krízisének veszélye.

  A kormány Központi Katasztrófamegelõzõ Tanácsának szakértõi bizottsága a héten erre a következtetésre jutott, miután elemezte egy 7,3 erõsségû földrengés potenciális hatásait, a földrengésnek kitett metropoliszban.