2021.01.21. - Ágnes

Emberi hólyagcsírát klónoztak kutatási célból Kínában

Peking - A kelet-kínai Santungi (Shandong) Õssejthasznosítási Kutatóközpont tudósai sikeresen klónoztak öt emberi hólyagcsírát - mindössze két sejttípust tartalmazó embrionális sejtcsomót -, amelyek a Parkinson-kór új kezelési módjainak kifejlesztésében nyújthatnak segítséget.
A Santung tartománybeli Jantajban (Yantai) mûködõ központban 135 petesejt felhasználásával öt embriót hoztak létre - négyet egészséges donorok kötõszöveti sejtjeivel, az ötödiket pedig egy Parkinson-kóros beteg fehérvérsejtjének felhasználásával.

Li Csian-jüan (Li Jianyuan), a kutatócsoport vezetõje szerint az új klónozási eljárással olyan betegségek kezelésére nyílik lehetõség, mint például a Parkinson-kór. A kutató leszögezte, hogy az új technológia célja nem az emberek klónozása, hanem a gyógyítás.

Az állati sejtek klónozásának szakértõje, Csen Ta-jüan (Chen Dayuan) professzor szerint az eljárás lényege, hogy a betegbõl származó sejtbõl klónozott embriót hoznak létre, majd az embrióból kiveszik az illetõ genetikai kódjával teljesen megegyezõ õssejteket, s az ezekbõl kifejlõdõ szervekkel, sejtekkel helyettesíthetik a megbetegedett szervet, sejteket.

A tudományos eredményt a Cloning and Stem Cells nemzetközi tudományos szaklap honlapján január 27-én tették közzé.