rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Mérgesítõ méregtelenítõk

 • Share on Tumblr

  A rendszeres méregtelenítés - hívei szerint - azért szükséges, mert ma sok mérgezõ anyag kerül a környezetünkbõl, ételünkbõl, italunkból szervezetünkbe, illetve keletkezik testünkben az anyagcsere során és egészségünk érdekében ezeket hatékony beavatkozások segítségével el kell távolítanunk. Különbözõ tudományos területek fiatal szakértõi most alapos vizsgálatokkal keresték a bizonyítékokat, melyekkel a méregtelenítést ígérõ termékek gyártói - legtöbbször igen borsos áron - gyártmányaikat és módszereiket igyekeznek a nagyközönségre rásózni. A megvizsgált árucikkek közül egyet sem találtak, mely meggyõzõnek számító tudományos tanulmányok után került forgalomba.

  Néhány éve a tudomány több területén dolgozó kutatók rádöbbentek, hogy mindennapi környezetünkben és kiváltképp az üzleti életben elterjedt a tudományos szakkifejezések, érvek gátlástalan használata, miközben az áltudományos fordulatokkal dobálódzóknak fogalma sincs arról, mit beszélnek.

  A Sense About Science önkéntes szervezetnek többezer támogatója van, közöttük Nobel-díjasok és különbözõ tudományos társaságok vezetõi. Célja a tudományos eredmények széleskörû ismertetése, a tudományos bizonyítékok érvényesítése az élet minden területén. Külön részleget szerveztek Fiatal Tudomány Hangja elnevezéssel, mely a fiatal, pályájukon induló kutatókat igyekszik bevonni a közéletbe, az ismeretterjesztésbe.

  A 300 tagú csapat már 2007-ben megírta vizsgálataik eredményeit a kereskedelemben kapható, elképesztõen jó tulajdonságúként reklámozott termékek valódi értékeirõl, és ennek hatalmas sikere lett. Szerették volna az embereket tárgyilagosan tovább tájékoztatni a tudományos kifejezéseket csillogtató üzleti ígéretek hátterérõl, ezért nekifogtak egy új, mind többször elõkerülõ kérdés tanulmányozásának. A téma a detoxikáció, a méregtelenítés.

  A munka eredményeit Detox dosszié címen gyûjtötték össze. Ebben a füzetben 15, olyan készítmény értékelését foglalták össze, melyek mind azzal léptek a piacra, hogy a vásárlókat méregtelenítik. Mindegyik oldalon olvasható a forgalmazó bolt vagy üzletlánc neve és a termék ára is, majd teljes szöveggel idézik a reklámban ígért méregtelenítést.

  Az igazán érdekes anyag ezután következik. A vizsgálatot végzõ, fiatal szakértõk leírják, hogy a cég illetékese - ha volt neki: szakértõje - milyen adatokkal, tudományos tanulmányokkal bizonyítja a méregtelenítést. A gond azzal kezdõdik, hogy a "méregtelenítés" fogalmát tudományos pontossággal, azonos módon egyik megkérdezett vállalat vezetõi sem tudták megadni.

  Laura Croft vegyész az egyik világcég, a Garnier "detox" zseléjével kapcsolatban igyekezett megtudni a méregtelenítés technikáját és titkait. A technika ebben az esetben igen egyszerû: arcmosással a bõrön lévõ toxin (mérgezõ anyag) a rendkívüli zselé segítségével eltávolítható. A cég képviselõje az arcfestéket és egyéb kozmetikai anyagokat is határozottan méregnek mondotta.

  Ez a készítmény a jelenlegi átváltási ráta szerint mintegy 1350 magyar forintnyi angol fontba kerül. A vizsgáló a dossziéban igen rosszallón megjegyzi, hogy nem is normál bõrre, hanem olajos, szennyezett bõrfelületre készített zselét kínálnak 25 százalékkal drágábban, mint a többi, forgalomban lévõ tisztítószer, ami ugyanazt tudja, mint ez. Általában a méregtelenítõk igen költségesek: egy méregtelenítõ ital ára legalább 600 forint, de a detoxikáló fürdõ ára eléri a 11 ezer forintot is.

  Az angol világ legdrágább áruháza, a Harrods hozza forgalomba az utóbbit, aminek van olyan része is, mint a méregtelenítõ talpbetét. Ez "erõs, természetes alkotóelemeket tartalmaz, fák nedveit és a láb reflexológia elve szerint mûködve eltávolítja a szervezetbõl a károsító mérgeket".

  A cég képviselõje végül elismerte, hogy a kedvezõ hatás csak akkor jelenik meg, ha a páciens egészségesebben táplálkozik és jól alszik, de a jó közérzet esetleg akkor is hit kérdése. A Boots's "méregtelenítõ keféje" az áruházlánc szóvivõje szerint eltünteti a toxinokat és a véráramlás javításával fokozza a nyirokkeringést, de kiderült, hogy egyszerûen tisztítja a bõrt, a vérkeringés növelésére pedig bármilyen kefe alkalmazása használható.

  A lábra ragasztható "detox" tapaszról az üzlet szóvivõje azt mondta, hogy termékük "kiszívja" a mérgeket a szervezetbõl, mert turmalin kristályt tartalmaz, ami "az infravörös sugárzás természetes forrása". A szakember hangsúlyozta, hogy a turmalin nem radioaktiv és ha a tapasz viselõje meleget érez, az a saját hõtermelésébõl származik, amit a tapasz visszaver.

  Egy másik szakértõ úgy fogalmazott, hogy a méregtelenítõ termékek vásárlása útján az emberek, igen gyorsan nem a toxinoktól, hanem csak a pénzüktõl szabadulhatnak meg.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A szívinfarktusok 35 százalékára ad magyarázatot a helytelen étrend

  A zsírban sült ételekben, sós falatkákban és húsban gazdag étrend a szívinfarktusok mintegy 35 százalékára ad magyarázatot - közölték kanadai kutatók.

  Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, elsõ szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az elsõ az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal.

 • Náthás és allergiás panaszokra is kiváló a só

  A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet.

 • Egymilliárd forintot fordítanak a Miskolci Szülészeti osztály felújítására

  Egymilliárd forintból újítják fel a Miskolci Semmelweis Kórházban lévõ szülészeti-nõgyógyászati osztályt, a rekonstrukció idejére az osztály a Diósgyõri Kórházba költözik.

  Augusztus elsejétõl augusztus 4-ig tart a Semmelweis Kórház szülészetének átköltöztetése a Miskolci Egészségügyi Központ diósgyõri kórházának traumatológiai épületébe. Amint vége a jelenlegi szülészeti tömb felújítási munkálatainak, újra a megszokott helyen várják majd a kismamákat.

 • A nõgyászati rákszûrés fontossága

  Magyarországon mind a nõk, mind a férfiak várható életkora 5-8 évvel alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Ennek egyik oka, hogy nálunk sajnos nem igazán érték az egészség.

  A nõgyógyászati rosszindulatú daganatok legnagyobb százalékát a méhnyakrák adja. Ez sajnos nem az idõskorúak betegsége; leggyakoribb elõfordulása a 35. és 60. év közé tehetõ, de ennél fiatalabb korban is találkozhatunk vele. (Saját praxisomban a legfiatalabb ilyen beteg 27 éves korában halt meg (!) ebben a kórban.) Ebbõl következik hogy ezen korosztály halálozásának egyik vezetõ oka a méhnyakrák.

 • A fizikailag fittebb diákok elõmenetele is jobb

  Az állóképességi felmérésen jobban teljesítõ diákok tanulmányi eredménye is jobb volt kaliforniai iskolások körében.

 • Nem növelik a születési hibák kockázatát a migrén elleni szerek

  Közel 70 ezer terhes nõre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a születési hibák kockázatának növekedése között.

 • Hajlamosabb a depresszióra az, aki keveset alszik

  Hajlamosabb a depresszióra az, aki keveset alszikJelentősen csökken az esélye a depressziónak és az öngyilkosságnak azoknál a kamaszoknál, akik korán fekszenek le aludni. \"A korai fekvés védekező módon hat hosszabb időtartamú alvás idején, ezáltal megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van\" - állítják a Columbia University Medical Center kutatói. Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor, vagy azután fekszenek ágyba, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor, vagy annál korábban térnek nyugovóra.

 • Egy évig tilos gyorséttermet nyitni Los Angelesben - nagy a túlsúly

  Egy évig tilos gyorséttermet nyitni Los Angeles egyik kerületében, ahol átlagon felüli a túlsúlyosak aránya, és tízbõl minden nyolcadik étkezde gyorsétterem. Az ideiglenes tilalommal egészséges ételeket kínáló vendéglõk megtelepedését igyekeznek elõsegíteni.

  A városi tanács ellenszavazat nélkül fogadta el a határozatot, amelynek értelmében Los Angeles déli városrészében 12 hónapig tilos új gyorséttermet nyitni. A fõként alacsony jövedelmû spanyolajkúak és afro-amerikaiak lakta kerületben a felnõttek 30 százaléka túlsúlyos vagy kórosan elhízott.

 • Miért nõ meg az erõszakos cselekedetek száma az ünnepek alatt?

  „Az ünnepek alatt, fõleg a Szilveszter és a Karácsony körüli idõszakban, megnõ az erõszakos cselekedetek elõfordulása” – mondta dr. Nadine Kaslow, az Emory Egyetem pszichológus professzora.

  A szakértõk szerint a legfõbb ok az alkohol és a kábítószerek szokásosnál nagyobb mértékû fogyasztása lehet. A megnövekedett stressz több forrásból is táplálkozik és olyan feszültségekbõl ered, amelyekrõl az év többi részében nem is veszünk tudomást.

 • Módosított immunsejtekkel az álcázott HIV-vírus ellen

  Washington - A génmódosított immunsejtek akkor is felismerhetik az AIDS vírusát, ha álcázza magát - közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazinban.

  Makákókkal végzett kísérletekben az ölõsejteknek is nevezett T-sejteknek sikerült felismerniük a megfertõzött sejteket, és lassították a vírus terjedését. A kutatás során genetikailag módosított náthavírussal juttatták célba a vakcinát. Ezután az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) majomváltozatát (SIV) fecskendezték be nagy mennyiségben a fõemlõsöknek.

 • A gyermekkori migrén

  A gyermekkori migrénTünetek lehetnek a 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében. A fejfájás lépcsőn járáskor fokozódik, gyakran kíséri valamilyen bevezető tünet ún. aura, hányinger, hányás, fény- és hangkerülés. Az aurát 1 órán belül követi a fejfájás megjelenése. A migrént kísérő idegrendszeri tünetek rendkívül rémisztőek tudnak lenni, ugyanakkor közel sem ritkák. Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora riadalmat okoz mind a gyermeknek, mind a környezetének a látóterének átmeneti kiesése, vagy az időleges bénultság érzése!

 • Napi egy óra mozgás ajánlott az örökletesen hízásra hajlamos tiniknek

  Napi egy óra mérsékelt testmozgással sikeresen elõzhetik meg az elhízást azok a kamaszok, akik egy hízással kapcsolatba hozott génváltozatot hordoznak - állapította meg egy hétfõn közzétett tanulmány.

 • A tehetetlenség érzése képzelgésekhez vezet

  Chicago - Amikor az emberek úgy érzik, elvesztették a helyzet fölötti kontrolljukat, gyakran hajlanak arra, hogy üldöztetéssel és babonákkal magyarázzák azt, ezzel uralva valamelyes a szituációt - közlik amerikai kutatók a Science címû tudományos magazin legújabb számában.

  "Minél kevésbé tudják az emberek kontroll alatt tartani saját életüket, annál inkább próbálják meg mentális tornamutatványokkal visszanyerni az ellenõrzést" - mondta Adam Galinsky, az illinois-i Northwestern Egyetem etikával és vezetéstudománnyal foglalkozó kutatója.

 • 8,9 milliárd forintot szánnak népegészségügyi, egészségfejlesztési célokra

  Fél éven belül összesen 8,9 milliárd forint uniós forrást szánnak népegészségügyi, egészségfejlesztési célokra - jelentette be Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke.

  Kökény Mihály elmondta: 5 területre lehet 2008. végén 2009. elején pályázni. A már említett életmódjavító tenderen kívül lehet majd pályázni például azoknak is, akik az iskolai egészségnevelést tûzik ki célul.