rss
 • Mérgesítõ méregtelenítõk

 • Share on Tumblr

  A rendszeres méregtelenítés - hívei szerint - azért szükséges, mert ma sok mérgezõ anyag kerül a környezetünkbõl, ételünkbõl, italunkból szervezetünkbe, illetve keletkezik testünkben az anyagcsere során és egészségünk érdekében ezeket hatékony beavatkozások segítségével el kell távolítanunk. Különbözõ tudományos területek fiatal szakértõi most alapos vizsgálatokkal keresték a bizonyítékokat, melyekkel a méregtelenítést ígérõ termékek gyártói - legtöbbször igen borsos áron - gyártmányaikat és módszereiket igyekeznek a nagyközönségre rásózni. A megvizsgált árucikkek közül egyet sem találtak, mely meggyõzõnek számító tudományos tanulmányok után került forgalomba.

  Néhány éve a tudomány több területén dolgozó kutatók rádöbbentek, hogy mindennapi környezetünkben és kiváltképp az üzleti életben elterjedt a tudományos szakkifejezések, érvek gátlástalan használata, miközben az áltudományos fordulatokkal dobálódzóknak fogalma sincs arról, mit beszélnek.

  A Sense About Science önkéntes szervezetnek többezer támogatója van, közöttük Nobel-díjasok és különbözõ tudományos társaságok vezetõi. Célja a tudományos eredmények széleskörû ismertetése, a tudományos bizonyítékok érvényesítése az élet minden területén. Külön részleget szerveztek Fiatal Tudomány Hangja elnevezéssel, mely a fiatal, pályájukon induló kutatókat igyekszik bevonni a közéletbe, az ismeretterjesztésbe.

  A 300 tagú csapat már 2007-ben megírta vizsgálataik eredményeit a kereskedelemben kapható, elképesztõen jó tulajdonságúként reklámozott termékek valódi értékeirõl, és ennek hatalmas sikere lett. Szerették volna az embereket tárgyilagosan tovább tájékoztatni a tudományos kifejezéseket csillogtató üzleti ígéretek hátterérõl, ezért nekifogtak egy új, mind többször elõkerülõ kérdés tanulmányozásának. A téma a detoxikáció, a méregtelenítés.

  A munka eredményeit Detox dosszié címen gyûjtötték össze. Ebben a füzetben 15, olyan készítmény értékelését foglalták össze, melyek mind azzal léptek a piacra, hogy a vásárlókat méregtelenítik. Mindegyik oldalon olvasható a forgalmazó bolt vagy üzletlánc neve és a termék ára is, majd teljes szöveggel idézik a reklámban ígért méregtelenítést.

  Az igazán érdekes anyag ezután következik. A vizsgálatot végzõ, fiatal szakértõk leírják, hogy a cég illetékese - ha volt neki: szakértõje - milyen adatokkal, tudományos tanulmányokkal bizonyítja a méregtelenítést. A gond azzal kezdõdik, hogy a "méregtelenítés" fogalmát tudományos pontossággal, azonos módon egyik megkérdezett vállalat vezetõi sem tudták megadni.

  Laura Croft vegyész az egyik világcég, a Garnier "detox" zseléjével kapcsolatban igyekezett megtudni a méregtelenítés technikáját és titkait. A technika ebben az esetben igen egyszerû: arcmosással a bõrön lévõ toxin (mérgezõ anyag) a rendkívüli zselé segítségével eltávolítható. A cég képviselõje az arcfestéket és egyéb kozmetikai anyagokat is határozottan méregnek mondotta.

  Ez a készítmény a jelenlegi átváltási ráta szerint mintegy 1350 magyar forintnyi angol fontba kerül. A vizsgáló a dossziéban igen rosszallón megjegyzi, hogy nem is normál bõrre, hanem olajos, szennyezett bõrfelületre készített zselét kínálnak 25 százalékkal drágábban, mint a többi, forgalomban lévõ tisztítószer, ami ugyanazt tudja, mint ez. Általában a méregtelenítõk igen költségesek: egy méregtelenítõ ital ára legalább 600 forint, de a detoxikáló fürdõ ára eléri a 11 ezer forintot is.

  Az angol világ legdrágább áruháza, a Harrods hozza forgalomba az utóbbit, aminek van olyan része is, mint a méregtelenítõ talpbetét. Ez "erõs, természetes alkotóelemeket tartalmaz, fák nedveit és a láb reflexológia elve szerint mûködve eltávolítja a szervezetbõl a károsító mérgeket".

  A cég képviselõje végül elismerte, hogy a kedvezõ hatás csak akkor jelenik meg, ha a páciens egészségesebben táplálkozik és jól alszik, de a jó közérzet esetleg akkor is hit kérdése. A Boots's "méregtelenítõ keféje" az áruházlánc szóvivõje szerint eltünteti a toxinokat és a véráramlás javításával fokozza a nyirokkeringést, de kiderült, hogy egyszerûen tisztítja a bõrt, a vérkeringés növelésére pedig bármilyen kefe alkalmazása használható.

  A lábra ragasztható "detox" tapaszról az üzlet szóvivõje azt mondta, hogy termékük "kiszívja" a mérgeket a szervezetbõl, mert turmalin kristályt tartalmaz, ami "az infravörös sugárzás természetes forrása". A szakember hangsúlyozta, hogy a turmalin nem radioaktiv és ha a tapasz viselõje meleget érez, az a saját hõtermelésébõl származik, amit a tapasz visszaver.

  Egy másik szakértõ úgy fogalmazott, hogy a méregtelenítõ termékek vásárlása útján az emberek, igen gyorsan nem a toxinoktól, hanem csak a pénzüktõl szabadulhatnak meg.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Madárinfluenza fenyeget már Egyiptomban is

  Madárinfluenzában meghalt egy 16 éves egyiptomi lány. Assiut város közelében fekvõ faluban halt meg egy egyiptomi lány, egy héttel az után, hogy magas lázzal kórházba szállították - nyilatkozta az egészségügyi minisztérium szóvivõje, Abdulrahman Shahin.

  Az intenzív osztályon végzett kezelés ellenére egy tüdõfertõzés végzett vele. Április óta ez volt az elsõ madárinfluenza okozta haláleset Egyiptomban. Egyiptomban 2006 februárja óta összesen 51 emberi fertõzést jelentettek.

 • Több hónapig szív nélkül élt a kislány

  Egy 14 éves lány négy hónapig élt külsõ szívpumpával, amíg a szívátültetésre várt, közölték Floridában a kórház vezetõi.

  D'Zhana Simmons dilatatív kardiomiopátiában szenvedett, amikor a szív megnagyobbodik, fala elvékonyodik és többé nem képes a vért hatékonyan pumpálni. Júliusban szívátültetésen esett át, ám a szerv nem mûködött rendesen.

 • Ne fojtsuk el a tüsszentést: fájdalmat okozhat

  Ne fojtsuk el a tüsszentést: fájdalmat okozhatA tüsszentés elnyomásával a légutakban olyan mértékben megnő a nyomás, hogy fájdalmat okozhat a mellkasban, orrban, legrosszabb esetben a dobhártya sérüléséhez is vezethet. A tüsszentés kapcsán a legnagyobb probléma, hogy baktériumok millióit juttatjuk a levegőbe, illetve embertársainkra. A késztetést elfojtani mégsem kell, hiszen a cél, hogy a baktériumok kijussanak szervezetünkből, végső soron hasznos. A tüdőben lévő levegővel együtt nyál és váladék is kerül a levegőbe, amikor a has és mellkas kilégzésért felelős izmai összehúzódnak.

 • Vigyázat - Károsak lehetnek az ájurvédikus szerek!

  Az USA-ban és Indiában gyártott, interneten forgalmazott tradicionális ájurvédikus szerek határérték fölötti mennyiségben tartalmazhatnak ólmot, higanyt vagy arzént egy amerikai jelentés szerint.

  India 1,1 milliárd lakosának túlnyomó része, valamint a világ más részein élõ, Dél-Ázsiából származó emberek többsége ájurvédikus gyógyszereket használ. "1978-tól máig nyolcvan, ájurvédikus szerrel összefüggõ ólommérgezést jelentettek világszerte" – közölte Robert B. Saper, a bostoni orvosi egyetem munkatársa.

 • A kisbabák elsõ széklete elárulja, dohányzott-e a kismama

  A kisbabák elsõ széklete elárulja, terhessége alatt dohányzott-e az anyuka vagy sem - állapították meg amerikai kutatók.

 • Gyakran okoz fejfájást a hőség

  Gyakran okoz fejfájást a hőségA hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, s ez fájdalommal jár. Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát. Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak - a lüktetést meg lehet állítani, és az ember visszatérhet a tengerpartra. Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egy óriási gumipánt szorítaná az ember agyát. Csupán a fájdalomcsillapító kevés enyhülést hoz.

 • Új, idõs emberek számára kifejlesztett hordozható légzsák

  Egy japán cég bemutatta új, idõsek számára kifejlesztett hordozható légzsákját, mely automatikusan kinyílik, ha viselõje elesik.

  Az 1,1 kg-os légzsák az utazók övtáskájára hasonlít, ám a másodperc tized része alatt felfújódik, amint az érzékelõ jelzi a viselõ esését. A tokiói Prop cég 148 ezer yenért (230 ezer forintért) kínálta termékét egy idõsek és mozgáskorlátozottak számára tartott vásáron. Az eszköz megvédi a fej hátsó részét, valamint az ágyékot, két, egyenként 15 liter gázzal felfújódó légzsák segítségével.

 • Kár aggódni az egészségért?

  A 100 év fölötti kort megélõk akár egészségtelenül is élhetnének, mert alapvetõen génjeiknek köszönhetik hosszú élettartamukat - idézi amerikai kutatók állítását.

 • A Coca-Cola a legegészségesebb munkahely

  A díj odaítélésében a munkahelyi testmozgást, egészséggondozást és a helyes táplálkozást is vizsgálta a zsûri. Idén ötödszörre adták át az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Egészséges Munkahely díjait. A nagyvállalati kategóriában az idei nyertes a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft., középvállalatiban a GE Hungary Zrt. Engine Service, míg a kisvállalati körben a SSL Magyarország Kft. lett - ismertette Galgóczy Gábor, a független bíráló bizottság elnöke.

 • Magasabb a csonttörés kockázata a 2-es típusú cukorbetegeknél

  Holland kutatók arról számoltak be, hogy jelentõsen magasabb a csonttörés kockázata azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akiknek nem megfelelõ a glükózkontrolljuk, még akkor is, ha a csontsûrûségük (BMD) magas.

 • Biológiai kapcsolat a stressz, a depresszió és a szorongás között

  Biológiai kapcsolatot fedeztek fel kanadai kutatók a stressz, a depresszió és a szorongás között. A Nature Neuroscience címû folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az általuk felfedezett molekula a mentális zavarok kezelésének hatékonyabb lehetõségei elõtt nyitja meg az utat.

 • Új módszer a cukorbetegség ellen

  Új módszer a cukorbetegség ellenAusztrál tudósok szerint a vesék 'kisütése' jelentheti a megoldást a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők problémáira. Az orvosok az egyedülálló új eljárás során apró drótok segítségével égetik majd ki a vesékbe vezető idegeket - állításuk szerint ugyanis ezzel a módszerrel javítják a cukor lebontásának hatékonyságát a diabéteszes betegek esetében. A kettes típusú cukorbajban szenvedők szervezete vagy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtjeik nem reagálnak megfelelően a cukor felvételéhez szükséges hormonokra.

 • Érdemes korábban kezdeni a diabétesz szûrését

  A mostani 45 év helyett akár tíz évvel korábban érdemes megkezdeni a 2-es típusú cukorbetegség szûrését, különösen a túlsúlyos embereknél - ajánlják tanulmányukban amerikai kutatók.

 • Megszünhet a mentõrobogó mûködése, nincs, aki állja a személyzet fizetését

  Veszélybe került az ország elsõ mentõrobogójának mûködése: nincs, aki állja a személyzet fizetését – közölte a jármûvet mûködtetõ Siklósi Gábor mentõápoló.

  „Bár a robogóval a mentõk a június elsejei indulás óta már több mint 150 bajbajutottnak segítettek, két és fél hónapja mindezt teljesen ingyen teszik” – jegyezte meg közleményében, hozzátéve, bevetéseik 72 százalékában nem is volt szükség már mentõautóra. A robogót a Fõnix-Med Mentõszolgálat szerelte fel a szükséges orvosi eszközökkel, s õk is üzemeltetik a saját költségükön.