2021.07.30. - Judit, Xénia

Szélütés alvás közben, légzéskimaradás miatt

Washington - A horkolás életveszélyes formája, az apnea átmeneti légzéskimaradással jár, és szélütést okozhat azáltal, hogy csökkenti a véráramot, emeli a vérnyomást, és rontja az agy azon képességét, hogy szabályozza ezeket a változásokat - közlik amerikai kutatók a Journal of Applied Physiology címû szaklapban megjelent tanulmányukban.

Vahid Mohsenin, a connecticuti Yale Egyetem munkatársa és csoportja azt vizsgálta, milyen folyamat okozza, hogy alvás közben nagyobb valószínûséggel kapnak szélütést a légzéskimaradással küzdõ emberek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók három éve jutottak arra a megállapításra, hogy azok az emberek, akiknek légzése alvás közben idõrõl idõre kihagy, háromszor nagyobb eséllyel kapnak szélütést vagy halnak meg álmukban, mint azok, akiknek nincs ilyen problémájuk.

A kutatás második szakaszában arra a kérdésre kereste a választ Mohsenin csoportja, mi okozza az emelkedett kockázatot. 48 középkorú férfit és nõt vizsgáltak, akik közül 22-nek volt apneája, ám egyébként egészségesek. A teszt során mérték az emberek vérnyomását, valamint ultrahanggal követték agyukban a véráramlást. Az önkéntesek vérnyomását úgy is mérték, hogy guggolásból hirtelen felálltak.

"Azt találtuk, hogy az alvási légzéskimaradással élõ pácienseknél nehézséget okozott a vérnyomásváltozás kiegyenlítése. Éppenséggel csökkent az agyba történõ véráram" - mondta Mohsenin. Ez azt jelenti, hogy az apnea nemcsak alvás közben ártalmas, de napközben is folytatódik káros hatása.

Ezek a páciensek hangosan horkolnak alvás közben, rövid idõre el-elzáródnak a felsõ légútjaik, majd az agyban keletkezõ oxigénhiány miatt hirtelen felébrednek. Minden ilyen epizód során a vérnyomás is veszélyesen megemelkedik.