2024.06.19. - Gyárfás

Az ország hetedik légimentõ bázisát adják át Szentesen

Hivatalosan is átadják az ország hetedik légimentõ bázisát Szentesen. A dél-alföldi régiót ellátó új légimentõ bázis 100 millió forintos költségébõl 60 milliót az egészségügyi tárca vállalt, 40 milliót az érintett önkormányzatok adtak össze - mondta el szombaton Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Túri Péter, az Országos Mentõszolgálat Légimentõ Kht. ügyvezetõ igazgatója korábban elmondta: az új nagyon korszerû szentesi állomáson magasan kvalifikált személyzet dolgozik majd, az ápolók is felsõfokú mentõtiszti végzettséggel fognak rendelkezni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A bázisról valójában már december 28-a óta ellátják a térség helikopteres mentését - a légimentõk honlapja szerint. Ezzel teljesítették az ígért vállalást, tehát azt, hogy még 2008-ban beindul a szentesi bázis.

A kormány még 2007-ben döntött arról, hogy Szentesen építik fel a lefedetlen dél-alföldi régiót ellátó 7. légimentõ központot. Az akkori egészségügyi államtitkár azt mondta: még abban az évben elkészül a bázis.

Ehhez képest, még 2008 júniusában is jelentek meg olyan sajtóhírek, hogy a pályázati kiírás híján nem lesz még 2008-ban sem Szentesen légimentõ álliomás. Végül nyáron mégis kiírták a pályázatot, amelyet a Magyar Aszfalt Kft. nyert meg. Szeptemberben tették le az alapkövet, és az akkor ígérték meg: még decemberben elkészülnek a bázissal.

Forrás: FH