2021.01.21. - Ágnes

Módosított immunsejtekkel az álcázott HIV-vírus ellen

Washington - A génmódosított immunsejtek akkor is felismerhetik az AIDS vírusát, ha álcázza magát - közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazinban.

Makákókkal végzett kísérletekben az ölõsejteknek is nevezett T-sejteknek sikerült felismerniük a megfertõzött sejteket, és lassították a vírus terjedését. A kutatás során genetikailag módosított náthavírussal juttatták célba a vakcinát. Ezután az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) majomváltozatát (SIV) fecskendezték be nagy mennyiségben a fõemlõsöknek.
A majmok szervezete azonban képes volt megfékezni a vírus sokszorozódását, és a fertõzés után 500 nappal is egészségesek maradtak az állatok.

A T-sejtekkel készülõ vakcinák nem a megelõzõ védõoltások közé tartoznak, hanem terápiás jellegûek. Ez azt jelenti, hogy megtanítják az immunrendszer T-sejtjeit arra, hogyan induljanak a vírus felkutatására és elpusztítására. Ha az ölõsejteknek sikerül elegendõ vírust elpusztítaniuk, a fertõzés karbantartható annak ellenére, hogy a HIV sûrûn mutálódik.

Az AIDS 1981-es felbukkanása óta mintegy ötven vakcinával kísérleteztek már, ám eddig csupán kettõ jutott túl az elõírt három klinikai fázison kipróbálása során, majd ezek is kudarcot vallottak. Pillanatnyilag 30 körüli vakcina vár sorsára.

"Ellentmondásos ez a terület most" - mondta Daniel Barouch, a bostoni Beth Israel Deaconness Medical Center munkatársa, a kutatás vezetõje arra utalva, hogy a V520 jelû, hasonló elven mûködõ vakcinát 2007 szeptemberében vissza kellett vonnia gyártójának, az amerikai Merck gyógyszeróriásnak. A mostani kísérletekben azonban a kutatók másik nátha vírustörzset alkalmaztak szállítóként, mellyel jóval kevesebb ember találkozhatott élete folyamán. Reményeik szerint ezért nem járhat olyan káros következményekkel, mint a visszavont AIDS-vakcina.