2021.01.27. - Angelika

Kötelesek ingyenesen beadni az influenza elleni védõoltást vagy nem?

Van, ahol ingyen adják be az influenza elleni ingyenes védõoltást a háziorvosok, de sokan nem így járnak el. Az egészségügyi tárca szerint a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekbõl végzett védõoltások beadása is, az ÁNTSZ-tól vizsgálatot kértek - írja az egyik napilap.

Keszthelyi Gyula tardi háziorvos azt mondja: tisztázatlan az orvosi felelõsség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját az influenza elleni védõoltások beadásáért; amíg a helyzet tisztázódik, õ nem olt be egyetlen beteget sem.
Keszthelyi szerint egy jogszabály alapján az orvos kérhet térítést a nem kötelezõ védõoltások beadásáért, a térítésmentes oltás állami népszerûsítésérõl szóló plakátokon viszont az áll, hogy azért nem kell fizetni. Az orvos elmondta: júniusban jelezte szándékát az ÁNTSZ területi hivatalának, de választ sem kapott.

A lappal az egészségügyi tárca azt közölte: a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekbõl végzett védõoltások beadása is. A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottak száma szerinti finanszírozásban részesül. Miután a tárca tudomására jutott, hogy a jogszabály által rögzített feladataikat egyes háziorvosok nem megfelelõen látják el, ezért az ÁNTSZ a minisztérium felkérésére ellenõrzést folytat.