2024.03.29. - Auguszta

Fekete áfonya - gyógynövény

Fekete áfonya - gyógynövény
Fekete áfonya - gyógynövényA második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. A feketeáfonya-bokor gyümölcsét ugyan már a történelem előtti idők óta nagy élvezettel fogyasztották, az orvostudomány azonban először csak a XVI. században említi. Többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre is használták.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fekete áfonya gyógyhatását a mirtillinnek (antocián) köszönheti, amely egyben kitűnő antioxidáns. Ennek az összetevőnek, illetve hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.

A fekete áfonya termése (és a belőle előállított készítmények) a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A fekete áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszüntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. A hajszálereket (kapillárisokat) erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását. A fekete áfonya az ideghártya-betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszhat. Egy vizsgálatban 31 beteget kezeltek fekete­áfonya-kivonattal naponta, négy héten keresztül. A kivonat megerősítette a hajszálereket és csökkentette a szembevérzést, különösen a cukorbetegséggel járó ideghártya-bántalmaknál.

A fekete áfonyát az idős korban kialakuló látáscsökkenést okozó betegségeknél is használják: az egyik a sárgafolt-elfajulás (makula-degenerá­ció), amely az ideghártya középső részén, az éleslátásért felelős területet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség; a másik a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása. Egy vizsgálatban 50 időskori szürke hályogban szenvedő beteg gyógyult meg úgy, hogy E-vitaminnal vegyített fekete áfonyát kapott. A fekete áfonyáról azt tartják, hogy a kollagént is erősíti - vagyis azt a fehérjét, amely az egészséges kötőszövetekhez elengedhetetlenül szükséges. Emiatt felvetették, hogy hasznos lehet a szemnyomás fokozódásával járó glaukóma (zöld hályog) kialakulásának megakadályozásában is.

Mivel a fekete áfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Bár a kutatások még nem zárultak le, számos bizonyíték utal a növény egyéb gyógyhatásaira is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya fogyasztása hosszú távon enyhíti a rövidlátást - de hogy hogyan, az még rejtély. Egy másik kutatás előzetes eredményei alapján azt is megállapították, hogy a fekete áfonya enyhíti a menstruációs fájdalmakat, mert az antocián ellazítja a simaizmokat - így a méhben is. Állatokon végzett kísérletek alapján arra következtettek, hogy a fekete áfonyában található antocián enyhítheti a gyomorfekély okozta panaszokat.