rss
 • Ezért fontos a D-vitamin

 • Share on Tumblr

  Ezért fontos a D-vitaminLehetséges, hogy régóta birtokunkban van egy „mindentudó” vitamin? A D-vitamint szervezetünk a napsütésre adott reakcióként állítja elő, de több élelmiszerből és kiegészítőkből is hozzájuthatunk. 1. A D-vitamin növeli a csontok egészségét: pici kortól idős korig mindenkinek szükséges! Segít a szervezetnek felszívni az élelemből származó kalciumot. Időseknél a napi D-vitamin adag megelőzi a csontok törését, törékennyé válását, gyermekeknél az erős csontok építésében vesz részt és megelőzi az angolkórt, az Ó-lábak kialakulását, a térd kopogást.

  1930 óra, mióta a tejhez D-vitamint adnak, csaknem teljesen száműzve lett a betegség.

  2. Szklerózis multiplex: a betegség jóval gyakoribb a napfénymentesebb élőhelyeken. A napfény, a D-vitamin szint és az idegeket károsító autoimmun betegség között van összefüggés. Egy ritka génhiba is vezethet alacsony D-vitamin szinthez és így a szklerózis multiplex nagyobb esélyéhez. Ám elegendő bizonyíték egyelőre nincs ahhoz, hogy javasolják a betegeknek a D-vitaminos kezelést.

  3. Cukorbetegség: több tanulmány is kimutatta az alacsony D-vitamin szint és a 2-es típusú diabétesz közötti összefüggést. Valószínű, hogy a D-vitamin szint emelése távoltartja a problémát, de erre sincs elég bizonyíték. Az alacsony D-vitamin szint mellett a felesleges testzsír is jelentős szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában!

  4. Testsúly: az elhízott embereknél gyakori az alacsony D-vitamin szint - derült ki számos tanulmányból. A testzsír „csapdába ejti” a vitamint, így az kevésbé elérhető a szervezet többi része számára. Nem egyértelmű, hogy maga az elhízás okozza-e az alacsony D-vitamin szintet vagy más is, de annyi bizonyos, hogy egy kisebb tanulmány szerint ha D-vitamint adnak a kevés kalóriás étrendhez, a testsúly is könnyebben csökken.

  5. Depresszió: a D-vitamin szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében is. Egy ígéretes tanulmány kimutatta, hogy nagyobb dózis D-vitamin csökkenti az enyhe depresszió tüneteit. Más tanulmányok vegyes eredményekre jutottak - így legokosabb, ha mindenki konzultál saját orvosával, javasolja-e számára a fokozott D-vitamin fogyasztást.


  6. Napfény: a legtöbb ember a napfényből nyer D-vitamint. Ha nap éri a bőrünket, a szervezet magától termeli ezt a vitamint, ám sok esetben ennél többre van szükségünk. A világos bőrűeknek 5-10 perc elegendő egy napfényes napon, heti néhány alkalommal. Az idősebbek és sötétebb bőrűek nem profitálnak ennyit a napsütésből. A hideg, téli napokon pedig végképp nem jutunk elég napsütéshez. Legjobb, ha a nap mellett a D-vitamint tartalmazó ételekre hagyatkozunk, esetleg kiegészítőkre.

  7. Miből nyerünk D-vitamint? A vitamin természetes formában lazacból, kardhalból, makrélából elérhető, kisebb mennyiségű D-vitamin található a tonhalban és a szardíniában. A tojás sárgája, a marhamáj, a dúsított élelmiszerek, így a gabona és a tej is tartalmazza. A sajt és a fagylalt általában nem tartalmaz hozzáadott D-vitamint.

  8. Kezdjük a napot D-vitaminnal! Jól kiválasztott reggelivel máris hozzájutunk. A legtöbb tej típus jó választás, beleértve a szójatejet is. Egyes joghurtok, a kenyér, a gabonapehely, a narancslé általában tartalmaz hozzáadott D-vitamint. Nézzük meg kedvenc termékeink címkézését!

  9. D-vitamin kiegészítők: az élelmiszerek a legmegbízhatóbb források, de többféle D-vitamin kiegészítőből is választhatunk, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez. Másként készülnek, de ugyanazt a hatást érik el a szervezetben. Orvosunk tanácsát is kikérhetjük a megfelelő kiegészítő ügyében.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egészségünkre káros sztárok

  Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölõ. Elõfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amirõl beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsõsorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

 • A reggeli a legmeghatározóbb étkezés a nap folyamán?

  A kutatók szerint azok, akiknek reggelijében alacsonyabb kalóriatartalmú ételek szerepelnek, általában egészségesebb életet élnek, mint azok, akik zsíros vagy cukros ételeket esznek reggelire. Továbbá azok, akik egészségesen reggeliznek, általában alacsonyabb testtömegindexûek, mint az egészségtelen reggelizõk.

  Nõk körében gyakrabban alakul ki a túlsúly azoknál, akik hajlamosak kihagyni a reggeli étkezést. A felmérés szerint nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos, aki zsírban és fehérjékben gazdag reggelit fogyaszt, vagy aki egyáltalán nem fogyaszt semmit reggel.

 • A sok tv, videó, internet árt a gyerekek egészségének

  Washington - Esendõbbé teszi a gyerekeket egy sor olyan egészségügyi problémára, mint az elhízás vagy a dohányzás, ha sok idõt töltenek a televízió elõtt, vagy videojátékokat játszva, interneten szörfölve a monitor elõtt - állítja egy amerikai tanulmány.

  Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete és a Yale Egyetem szakértõi 173 olyan tanulmány eredményeit elemezték, amelyeket 1980 óta végeztek arról, hogyan hat a médiahasználat a gyerekek és kamaszok egészségére.

 • A fehér rizs fogyasztása összefügg a diabétesz kockázatával

  Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy amerikai tanulmány.

 • A hiányzó hallás helyét másra használhatja az agy

  Az agy újrahuzalozhatja süket embereknél azt a területet, melyet a hallásra használna, így javítva a látást - vélik állatkísérleteik alapján kanadai kutatók.

 • Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

  Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal mûködõ készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.

 • Fekete áfonya - gyógynövény

  Fekete áfonya - gyógynövényA második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. A feketeáfonya-bokor gyümölcsét ugyan már a történelem előtti idők óta nagy élvezettel fogyasztották, az orvostudomány azonban először csak a XVI. században említi. Többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre is használták.

 • Több hónapig szív nélkül élt a kislány

  Egy 14 éves lány négy hónapig élt külsõ szívpumpával, amíg a szívátültetésre várt, közölték Floridában a kórház vezetõi.

  D'Zhana Simmons dilatatív kardiomiopátiában szenvedett, amikor a szív megnagyobbodik, fala elvékonyodik és többé nem képes a vért hatékonyan pumpálni. Júliusban szívátültetésen esett át, ám a szerv nem mûködött rendesen.

 • Sikeres az elsõ 'hibrid légcsõ'-átültetés

  London - Sikeresnek bizonyult a világ elsõ olyan légcsõátültetése, amelyhez a páciens õssejtjeibõl kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel, így nem volt szükség a kilökõdést gátló gyógyszerekre.

  Az operációt júniusban hajtották végre egy 30 éves kolumbiai származású asszonyon Barcelonában. Claudia Castillo tüdeje márciusban omlott össze súlyos tuberkulózis következtében. A betegség a légcsõ egy részét pusztította el olymértékben, hogy a kétgyermekes anya állandó kórházi felügyeletre szorult.

 • Szakértõk: a vírusokkal való küzdelem folytatódik

  A fertõzõ betegségek szakértõi felhívták a figyelmet a pandémiás influenza- és más vírussal szembeni éberség fenntartásának fontosságára a hét végén, egyúttal hangsúlyozták a megelõzés szükségességét is.

 • Ötödével visszaszorulhat a tüdõrák Nagy-Britanniában

  London - A következõ húsz évben - többek közt a nyilvános helyeken való dohányzás betiltásának köszönhetõen - ötödével csökkenhet a tüdõrákos megbetegedések száma Nagy-Britanniában.

 • Az alacsony vérnyomásról

  Az alacsony vérnyomás nagyon gyakori a népesség körében. A vérnyomás a nap folyamán ingadozhat is, többször elérve az alacsonynak számító értékeket. Másoknak az átlag vérnyomásértéke alacsony. Az alacsony vérnyomás nem minden esetben okoz panaszokat szemben a magas vérnyomással.

 • Agyi szkennelés figyelmeztethet a gyerekek mentális problémájára

  Mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat mutathatja ki a mentális fejlõdési zavart gyerekeknél, valamint figyelmeztethet arra, hogy agyi fejlõdésük elmaradt a várttól - állapították meg amerikai kutatók.

 • Közel ezer halálos áldozat kolerajárvány miatt

  Zimbabwében 978-ra emelkedett a kolerajárvány halálos áldozatainak száma, és összesen 18 413 fertõzést jelentettek. A járvány legsúlyosabban az ország fõvárosát, Hararét és környékét érinti, ahol az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala 208 halálos áldozatról és 8454 fertõzéses esetrõl számolt be.

  A Dél-Afrikai Köztársasággal határos Beitbridge-t szintén súlyosan érinti a járvány. A határvárosban körülbelül 91 ember esett áldozatul a betegségnek, és 3546 személy fertõzõdött.