rss
 • Ezért fontos a D-vitamin

 • Share on Tumblr

  Ezért fontos a D-vitaminLehetséges, hogy régóta birtokunkban van egy „mindentudó” vitamin? A D-vitamint szervezetünk a napsütésre adott reakcióként állítja elő, de több élelmiszerből és kiegészítőkből is hozzájuthatunk. 1. A D-vitamin növeli a csontok egészségét: pici kortól idős korig mindenkinek szükséges! Segít a szervezetnek felszívni az élelemből származó kalciumot. Időseknél a napi D-vitamin adag megelőzi a csontok törését, törékennyé válását, gyermekeknél az erős csontok építésében vesz részt és megelőzi az angolkórt, az Ó-lábak kialakulását, a térd kopogást.

  1930 óra, mióta a tejhez D-vitamint adnak, csaknem teljesen száműzve lett a betegség.

  2. Szklerózis multiplex: a betegség jóval gyakoribb a napfénymentesebb élőhelyeken. A napfény, a D-vitamin szint és az idegeket károsító autoimmun betegség között van összefüggés. Egy ritka génhiba is vezethet alacsony D-vitamin szinthez és így a szklerózis multiplex nagyobb esélyéhez. Ám elegendő bizonyíték egyelőre nincs ahhoz, hogy javasolják a betegeknek a D-vitaminos kezelést.

  3. Cukorbetegség: több tanulmány is kimutatta az alacsony D-vitamin szint és a 2-es típusú diabétesz közötti összefüggést. Valószínű, hogy a D-vitamin szint emelése távoltartja a problémát, de erre sincs elég bizonyíték. Az alacsony D-vitamin szint mellett a felesleges testzsír is jelentős szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában!

  4. Testsúly: az elhízott embereknél gyakori az alacsony D-vitamin szint - derült ki számos tanulmányból. A testzsír „csapdába ejti” a vitamint, így az kevésbé elérhető a szervezet többi része számára. Nem egyértelmű, hogy maga az elhízás okozza-e az alacsony D-vitamin szintet vagy más is, de annyi bizonyos, hogy egy kisebb tanulmány szerint ha D-vitamint adnak a kevés kalóriás étrendhez, a testsúly is könnyebben csökken.

  5. Depresszió: a D-vitamin szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében is. Egy ígéretes tanulmány kimutatta, hogy nagyobb dózis D-vitamin csökkenti az enyhe depresszió tüneteit. Más tanulmányok vegyes eredményekre jutottak - így legokosabb, ha mindenki konzultál saját orvosával, javasolja-e számára a fokozott D-vitamin fogyasztást.


  6. Napfény: a legtöbb ember a napfényből nyer D-vitamint. Ha nap éri a bőrünket, a szervezet magától termeli ezt a vitamint, ám sok esetben ennél többre van szükségünk. A világos bőrűeknek 5-10 perc elegendő egy napfényes napon, heti néhány alkalommal. Az idősebbek és sötétebb bőrűek nem profitálnak ennyit a napsütésből. A hideg, téli napokon pedig végképp nem jutunk elég napsütéshez. Legjobb, ha a nap mellett a D-vitamint tartalmazó ételekre hagyatkozunk, esetleg kiegészítőkre.

  7. Miből nyerünk D-vitamint? A vitamin természetes formában lazacból, kardhalból, makrélából elérhető, kisebb mennyiségű D-vitamin található a tonhalban és a szardíniában. A tojás sárgája, a marhamáj, a dúsított élelmiszerek, így a gabona és a tej is tartalmazza. A sajt és a fagylalt általában nem tartalmaz hozzáadott D-vitamint.

  8. Kezdjük a napot D-vitaminnal! Jól kiválasztott reggelivel máris hozzájutunk. A legtöbb tej típus jó választás, beleértve a szójatejet is. Egyes joghurtok, a kenyér, a gabonapehely, a narancslé általában tartalmaz hozzáadott D-vitamint. Nézzük meg kedvenc termékeink címkézését!

  9. D-vitamin kiegészítők: az élelmiszerek a legmegbízhatóbb források, de többféle D-vitamin kiegészítőből is választhatunk, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez. Másként készülnek, de ugyanazt a hatást érik el a szervezetben. Orvosunk tanácsát is kikérhetjük a megfelelő kiegészítő ügyében.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mentolos cigaretta - könnyebb a rászokás

  Fiatal dohányzókat próbálnak elcsábítani a dohánygyártók új mentoltartalmú cigarettával, közölte Dr. Gregory Connolly tudományos közleményében.

  A kutatók megvizsgálták a különbözõ cigaretták mentoltartalmát, majd elemezték egy friss, a dohányzási szokásokkal kapcsolatos felmérés eredményeit is. A felmérésbõl kiderült, hogy a mentolos cigaretta leginkább a fiatal afroamerikai dohányzók körében népszerû, akik többet szívnak belõle, mint az afroamerikai felnõttek.

 • Az internet terjedésével egyre nõ a képzelt betegek és a fóbiákkal küzdõk száma

  Az internet terjedésével egyre nõ a képzelt betegek és a fóbiákkal küzdõk száma - ez derült ki mintegy mellékesen egy felmérésbõl, amelyet egészen más célból végeztek.

  A BBC brit mûsorszóró orosz nyelvû honlapján megjelent hír szerint a Microsoft a keresõgépek továbbfejlesztése céljából végzett felmérést saját munkatársai körében, és ebbõl a kutatásból derült ki, hogy a különbözõ betegségekrõl szóló honlapok hozzáférhetõsége és a kórok részletes leírása a képzelt betegek egész generációját termelte ki: ezek az emberek a betegségekrõl olvasva máris keresni kezdik magukon a tüneteket.

 • Orbáncfű - gyógynövény

  Orbáncfű - gyógynövényAz orbáncfű gyógynövény vagy a belőle készült tea számtalan betegségre nyújt enyhülést és gyógyulást. Az orbáncfű az orbáncfűfélék családjába tartozó gyógynövény, amely már az ókor óta ismert és kedvelt házi gyógynövény volt egész Európában. Hazánkban vadon is megterem, erdőkben, és hegyvidéki területen. Hatása: antioxidáns, depressziócsökkentő, feszültség oldó, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, gyomorsav csökkentő, és segíti az emésztést. Alkalmazása: Teáját hagyományos módon kell elkészíteni, és napi 2-3 csészével fogyasztani.

 • Krioszûréssel tették használhatóvá a nem egyezõ vesét

  Úttörõ transzplantációs eljárást alkalmaztak brit orvosok Coventryben, amikor egy nõnek testvére egyébként nem egyezõ veséjét ültették át speciális hûtés és szûrés után - olvasható a BBC hírportálján.

 • Tv-t nézve többet eszünk és hízunk!

  Tévét nézve többet eszünk

  Toronto - Tévét nézve többet eszünk, mert nem az evésen jár az eszünk - állapították meg kanadai kutatók.

 • A szénhidrátok zsírrá alakulásáért felelõs gént találtak

  Chicago - Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelõs azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell címû szakfolyóirat csütörtökön megjelent számában.

 • Három gyógyszergyárat perel játékszenvedélye miatt a Parkinson-kóros bankár

  Három gyógyszergyárat perel egy volt bankár, mert az általuk forgalmazott gyógyszertõl olyan játékszenvedélye lett, hogy éjszakánként nem tudta abbahagyni az internetes szerencsejátékot. A kliens Parkinson-kór miatt szedte az orvosságot, és a kezelést abbahagyva öt hét alatt leszokott a játékról, de addigra már hárommillió dollárt vesztett.

  Az elsõ eseteket a Mayo Klinika kutatói közölték. Akkor tizenegy, Parkinson-kóros betegrõl tudtak, akik az ilyen tipusú gyógyszerek szedése után szerencsejátékossá váltak. Ez szerencsére nem gyakori.

 • A gyerekkori D-vitaminhiány növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

  London - Egy bizonyos genetikai változat fiatalkori D-vitaminhiánnyal párosulva növelheti az érintetteknél annak kockázatát, hogy a késõbbiekben egy autoimmun betegség, szklerózis multiplex alakul ki náluk - közölték oxfordi kutatók.

 • Mi is az a pollenallergia pontosan?!

  Mi is az a pollenallergia pontosan?!Rendkívül egyszerű megfogalmazásban erről van szó: a fák, füvek, gyomok virágporai, 15-20 mikron nagyságú részecskéi a nyálkahártyákra (szem, felső- és alsó légutak) kerülve immunológiai folyamatokat indítanak be az érzékennyé vált szervezetben. Azok a növények jelentenek igazi veszélyt, melyeket a szél poroz be, így a virágzásuk során nagy tömegben juttatják pollenjeiket a levegőbe. Meleg, száraz, szeles idő különösen kedvez a virágpor terjedésének, mert a széllel több száz kilométerre is eljuthatnak a pollenek.

 • Új idegrostok fejlõdtek ki gerincsérült fõemlõsökben

  Váratlan és nagyfokú természetes felépülést tapasztaltak gerincvelõ-sérülésen átesett majmoknál amerikai kutatók.

 • Röntgensugárzás helyett elektromos áram az emlõrák kimutatására

  A Georgia Orvostudományi Egyetemen (MCG) azt vizsgálják, hogy egy fájdalmat nem okozó hordozható berendezés, amely röntgensugárzás helyett elektromos áramot használ az emlõrák kimutatására, szolgálhat-e a hagyományos mammográfia alternatívájaként.

  Az MCG annak a húsz központnak egyike Georgia államban, ahol egy új technológiát vizsgálnak: a hagyományos mammográfiát hasonlítják össze az impedancia szûréssel, egy olyan módszerrel, amelynek alapjául az szolgál, hogy az elektromos áram máshogy halad keresztül a rákos, mint a normál szöveteken.

 • Madárinfluenza fenyeget már Egyiptomban is

  Madárinfluenzában meghalt egy 16 éves egyiptomi lány. Assiut város közelében fekvõ faluban halt meg egy egyiptomi lány, egy héttel az után, hogy magas lázzal kórházba szállították - nyilatkozta az egészségügyi minisztérium szóvivõje, Abdulrahman Shahin.

  Az intenzív osztályon végzett kezelés ellenére egy tüdõfertõzés végzett vele. Április óta ez volt az elsõ madárinfluenza okozta haláleset Egyiptomban. Egyiptomban 2006 februárja óta összesen 51 emberi fertõzést jelentettek.

 • Az egynapos ellátás fejlesztésére pályázhatnak az egészségügyi intézmények

  A kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg- és egynapos ellátást nyújtó szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak december közepétõl az egészségügyi intézmények - írja a Világgazdaság.

  A megjelent cikk szerint a szaktárca az uniós forrásból azokat a kórházakat támogatná, ahol tavaly megszûnt az aktív ellátás, vagy csak egy területen, húsz ággyal maradt meg.

 • Egyre több nõ fekszik plasztikai sebész kése alá Ausztriában

  Bécs - A szebbé válás érdekében egyre több nõ fekszik kés alá, aminek persze a plasztikai sebészek örülnek a legjobban: egy most készült felmérés szerint a 14 éven felüli osztrák nõk nyolc százaléka vetette már alá magát különféle "kozmetikai-gyógyászati" beavatkozásnak.

  A Gallup-kutatás alapján a megkérdezettek egynegyede egyáltalán nem tartja kizártnak - mi több, komolyan fontolgatja -, hogy a szépség érdekében plasztikai mûtéthez folyamodik. Kétharmaduk mindazonáltal nem tudja elképzelni, hogy testét mesterségesen formálják gyönyörûvé.