2024.04.26. - Ervin

Bodza - gyógynövény

Bodza - gyógynövény
Bodza - gyógynövényA bodzát már az ókorban is használták meghűléses betegségek gyógyítására. A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. Minden részét használták gyógyításra: virágját, termését, levelét, kérgét és gyökerét. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. A kellemes illatú szárított virágból készül jóízű, finom teája, melyet megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használunk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nátha esetén napi 2-3 csészével ihatunk, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdővel egészítjük ki a kúrát: lefekvés előtt jó meleg vízben áztassuk lábunkat, közben forró bodzateát kortyolgatva, majd azonnal bújjunk ágyba. Ilyen módon „kiizzadjuk a náthát”, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.
Orrdugulás, köhögés esetén inhalálni is lehet teájával, kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást, köptető hatása van.

A bodzateának testsúlycsökkentő tulajdonsága is ismert. Ha erre használják, napi 5 csészével kell meginni belőle legalább egy hónapon keresztül, illetve míg a kívánt testsúlyt el nem érik.
A friss bodzahajtás erős hashajtó. A bogyókból készített lekvár is hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra, fülfájásra, rekedtségre. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják. A gyümölcs friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására.

A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású.