2024.03.29. - Auguszta

Kankalin - gyógynövény

Kankalin - gyógynövény
Kankalin - gyógynövényAz orvosi, vagy tavaszi kankalint mely az egyetlen hazánkban nem védett kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket. Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van, és természetes élőhelyei főként a lomblevelű erdők, vagy a hegyi kaszálók. A tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító teakeverék fő alkotóeleme.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a fájdalomcsillapító tablettákkal szemben.

A tavaszi kankalint ideg- és szíverősítőként használhatjuk ideges gyöngeségnél, vitustáncnál, migrén esetében pedig fájdalomcsillapító vagy nyugtatószerként. A sugárkankalinból készített tea kifejezetten egy lágy nyugtatóként volt ismert századokon át, hurutoldó hatása mellett.

Mivel a kankalinfélék (Primulacae) szinte minden tagja tartalmaz szaponint, gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben* is megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, megint mások álmatlanság elleni csodaszerként* élnek vele, mely egy Maria Treben által leírt eset tanúsága szerint a hosszú időn át hasztalanul szedett erős altatók ellenére is működhet.