2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gyermekláncfű - gyógynövény

Gyermekláncfű - gyógynövény
Gyermekláncfű - gyógynövényA gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burjánzik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. A cikóriával rokon növény 30 cm magasra is megnőhet; lándzsás levelei fényesek, szőrtelenek és osztottak vagy szeldeltek. Miután a virágzat elnyílt, a növény magvaiból labdacsot formál, amelyet a szél (vagy a játékos kedvű gyerekek) széthordanak. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. A gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkentésére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyermekláncfűből készült táplálék-kiegészítők általában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású.

Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és máj-bántalmakra alkalmazzák.

- a gyökér erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére
- a gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására
- a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
- a levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére

A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működését szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.
A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulajdonítják.

A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.