2024.03.29. - Auguszta

A nyugtalan láb szindróma a korai halál magasabb kockázatával jár együtt

A nyugtalan láb szindróma a korai halál magasabb kockázatával jár együtt
A nyugtalan láb szindróma a korai halál magasabb kockázatával jár együttA nyugtalan láb szindrómában szenvedő férfiaknak újabb egészségügyi aggállyal kell szembesülniük: egy friss kutatás szerint ugyanis az állapot a korai halálozás magasabb kockázatával jár együtt. A vizsgálat nyomán, amelyben csaknem 18 500 férfi vett részt, a Harvard Egyetem szakértői kimutatták, hogy a nyugtalan láb szindróma 39 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik ezen tünetegyüttes nélkül élnek. A megfigyelés kezdetekor egyikük résztvevőnek sem volt diabétesze, artritisze vagy veseelégtelensége, s az átlagéletkor 67 év volt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Majdnem 4 százalékuknál (690 főnél) jelentkezett a nyugtalan láb szindróma. Közülük nagyobb volt az antidepresszánst szedők, a magas vérnyomásosok, a szívbetegek és a Parkinson-kórosok aránya, illetve gyakrabban panaszkodtak álmatlanságra. A követési szakaszban 2800-an haltak meg. A testtömeget, az életmódbeli tényezőket, a krónikus betegségeket és az alvási időtartamot is figyelembe véve kiderült: a nyugtalan láb szindróma önmagában 30 százalékkal nagyobb korai halálozási kockázattal jár.

"Eredményeink alapján a nyugtalan láb szindrómások nagyobb valószínűséggel halnak meg korán, mint mások" - összegezte a szerzőként közreműködő Dr. Xiang Gao professzor, aki hozzátette: az összefüggés más ismert kockázati tényezőktől függetlenül is fennáll. "Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, tehát csak a statisztikai együttjárást látjuk, ami alapján gyanítható az ok-okozati kapcsolat" - mondta Gao professzor