2024.04.19. - Emma

Borsmenta - gyógynövény

Borsmenta - gyógynövény
Borsmenta - gyógynövényFő hatóanyagait a levél és a mag éteres olajából nyerik. Nagyon jó görcsoldó és baktériumölő, azaz fertőtlenítő hatású. A kamillához hasonlóan a borsmenta is serkenti az epeürülést, oldja a puffadást, így nem csak véredet tisztíthatod vele, de emésztéseden is javítasz egy csapásra. Használhatod még gyomorégés, émelygés, emésztési zavarok enyhítésére, diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére, epekövek oldására, leheletfrissítésre, izomfájdalmak enyhítésére. A borsmenta csak élvezeti célra is kiváló teanövény.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A borsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családján belül a Menta (Mentha) nemzetségbe tartozik. Népies neve: borsos menta, angol menta, mithen menta.

A drogot a borsmenta virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei szolgáltatják.

A drogot adó levelek rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A drog mentolos szagú, íze először égető, majd hűsítő. A virágzáskor gyűjtött gyógynövény kellemetlen szagú a mentofurantartalom megnövekedése miatt.

Magyarországon ismert, elterjedt, mint teanövény (Menthae piperita folium), érdekes mentaízű levelek adják a fűszert. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Hatás: görcsoldó, nyugtató, összehúzó.

Tartalomanyagok: illóolaj 0,5-4%-ban mentol, mentholészterekkel, menthonnal, menthofuránnal, jázmonnal, klorogénsavat tartalmaz. A drog további tartalmi anyagai: cserzőanyagok 6-12%-ban, flavonoidok, triterpének, keserű anyagok.