2024.04.26. - Ervin

Tíz év múlva jelentkezik a mindennapi stressz hatása

Susan Charles, a pszichológia és a társas viselkedések tudományának professzora azzal kapcsolatban készített tanulmányt, vajon milyen hatással van az emberekre a mindennapos stressz és idegeskedés.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Két országos felmérés adatainak felhasználásával a Kalifornia Egyetem szakembere arra a megállapításra jutott, hogy a párunkkal való veszekedések, a munkahelyi konfliktusok, a sorban állás vagy a dugóban való várakozás közbeni idegeskedés következményei – vagyis a szorongás, a hangulatingadozás vagy egyéb pszichológia rendellenességek – tíz év múlva mutatkoznak meg rajtunk.

A tanulmány során 25 és 74 év közötti férfiak és nők adatait nézte át a professzor, és világossá vált számára, hogy nemcsak a nagy jelentőségű események, hanem a legapróbb, látszólag jelentéktelen érzelmi megrázkódtatások is komoly következményekkel járhatnak az illető mentális egészségére nézve, éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy mindenki megtanulja megfelelő módon kezelni a stresszes helyzeteket.

A feszült helyzetek kezelésének elsajátítása ugyanis ugyanolyan fontos, mint a megfelelő étrend vagy az elegendő testmozgás, egyik nélkül sem élhetünk teljes, egészséges életet. Ha engedjük, hogy a mindennapos stressz eluralja az életünket, a sok apró bosszúság egyszer csak összeadódik, és a legváratlanabb pillanatban fogunk összeomlani, akkor pedig már csak szakember segítségével fogunk tudni túljutni a problémákon.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a középvezetők vannak a legtöbb feszültségnek kitéve a munkahelyeken, nekik ugyanis egyrészt meg kell felelniük feletteseiknek, másrészt számon kell kérniük beosztottjaikat.