2024.04.20. - Tivadar

Lehet tenni az asztma kialakulása ellen

A szülőknek érdemes lehet kézbe venni a porszívót, mert a legújabb kutatás szerint a legelterjedtebb allergének, például a poratkák behatása az első életévben megnöveli az asztmás megbetegedések kialakulásának kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Southamptoni Egyetem kutatói 120 huszonhárom éves személy vizsgálatával értékelték az asztma gyakoriságát.

A szakértők az összegyűjtött adatok alapján azt elemezték, hogy az anyatejjel táplált gyermekek születésüktől kezdve kerülték-e a tejtermékeket, a tojást, a szóját, a halat és a dióféléket, használtak-e vinil borítású matracot és poratkairtó vegyszereket, és ha igen, csökkentette-e ez az asztma kockázatát azokhoz viszonyítva, akik nem tettek ilyen óvintézkedéseket.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alanyok 18 éves korában az esetleges allergéneknek kitett személyek 27 százalékában alakult ki asztma, míg a "preventív" csoportban ez az arány csak 11 százalék volt.

Hasan Arshad professzor, az allergia szakértője elmondta, hogy bár állítólag a genetika a legjelentősebb kockázati tényező az asztmát illetően a gyermekekben, a másik kulcstényezőt a környezeti hatások jelentik. "A kombinált étrendi és környezeti elkerülő stratégiák alkalmazásával az első életévben véleményünk szerint megelőzhető az asztma kialakulása gyermekkorban, egészen 18 éves korig" - nyilatkozta Arshad professzor.

Tavaly októberben a Londoni Higiéniai és Trópusi Megbetegedések Intézetének kutatói is hasonló következtetésre jutottak, bár ők másképp magyarázták eredményeiket. Az 1989-ben napvilágot látott "higiénia hipotézis" szerint a túl nagy tisztaságban, steril otthonokban élő gyerekek az allergia nagyobb kockázatának vannak kitéve, mert immunrendszerük nincs elég gyakran kitéve a fertőzéseknek. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ezt az elméletet a tények nem támasztják alá.