2024.04.20. - Tivadar

Mire utalnak az egészségtelen körmök?

Mire utalnak az egészségtelen körmök?
Mire utalnak az egészségtelen körmök?Barázdák, megvastagodások, beszakadás, elszíneződések – sok különböző ok vezethet a köröm külső megjelenésének negatív irányú elváltozásához rövid időn belül. Nem minden esetben körömgomba áll a háttérben. A házimunka során beszakadt vagy megsérült köröm miatt nem kell aggódni, mivel viszonylag rövid időn belül és gyorsan visszanő.

Azonban, ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak lehet súlyos betegség is az oka.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Körömelváltozások és okaik

A körömelváltozásokat az elszíneződések és deformációk alapján osztályozzuk.

- Sárgás elszíneződés

A köröm sárgás elszíneződését gyakran az erős dohányzás okozza. Néhány körömlakk hatására is megfigyelhető. Bizonyos légúti megbetegedések, így pl. a krónikus bronchitis és a pikkelysömör (psoriasis vulgaris) is okozhat sárgás elszíneződést a körmökön.

- Opálos fehér körmök

Az opálos fehér köröm, melytől a körömágy nem látható („tejesüveg köröm”) lehet veleszületett is. Azonban olyan embereknél is előfordulhat, akiknek körmei korábban normál, rózsaszínesek voltak, ebben az esetben a jelek egy súlyos májbetegségre (májcirrózisra) hívhatják fel a figyelmet.

- Szürke elszíneződés

A durva, repedezett szürke színű körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei. Az érintetteknek megfelelő vitamin- és ásványi anyag-pótlásra van szükségük. Ha ez nem hoz javulást, ajánlott orvossal kivizsgáltatni az okokat.

- Fehér pontok

A körmön megjelenő fehér pontok szintén lehetnek hiánybetegség tünetei is. Azonban kialakulásuk többnyire mechanikai terhelésre vagy sérülésre vezethető vissza. A fehér harántcsíkok azonban fehérjehiány vagy súlyos fertőzések hatására alakulnak ki. Néha veleszületett keratinképződési zavar miatt jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön.

- Világosbarna vagy fekete elszíneződések

A körömlemez alatti világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok pl. bevérzések (hematóma) miatt jelentkezhetnek. Az ilyen elszíneződések („olajfolt” tünet) hátterében pikkelysömör vagy rosszindulatú bőrdaganatok (pl.malignus melanoma) is állhat.

- Erősen megvastagodott, elgörbült köröm

Néhány főként belső betegség a kéz- és lábujj körmein is hátrahagyja nyomait. Így pl. erősen megvastagodott, hajlott körmök („óraüvegköröm”) figyelhetők meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek kéz- és lábujjain. A bunkószerűen felhajlott körömvégződések („dobverő” ujj) is jellegzetesek.

- Behorpadt körömfelszín

Az ún. „kanálköröm”, azaz a behorpadt körömfelszínt vitamin- és vashiány okozhatja. Az ok lehet a Raynaud-szindróma is, mely a kéz- és lábujjak akadályozott vérellátásával jár.

- Kis árkok

Az egy vagy több körmön megjelenő kis árkokkal borított körömlemezt pettyezett körömnek nevezzük. Ezek a kis árkok főként pszoriázisos vagy ekcémás betegeknél képződnek.

- Keresztárkok

A köröm felszínén lévő keresztárkok hormoningadozáskor alakulhatnak ki, illetve bizonyos fertőzések vagy rákellenes gyógyszerek mellékhatásaiként. Más gyógyszerek is (pl. antibiotikumok) okozhatnak körömkárosodást, vagy akár körömleválást is.

- Hosszanti barázdák

A hosszanti körömbarázdák az öregedés jelei is lehetnek, amelyek már a 35. életévtől jelentkezhetnek. Oka lehet még a körömágyban lévő növedék, vízben ázás is.

- Körömgomba okozta jellegzetes változások

A körömgomba is okozhat színbeli elváltozást és különböző deformációkat. A körömfelszín megvastagodhat, vagy a gombafertőzés hatására szét is eshet („morzsálékos” köröm). A fertőzött köröm gyakran elveszíti fényét, sárgásan vagy barnásan elszíneződik, elemeltté válik. Ha baktériumfertőzés tetőzi a bajt, még zöldes vagy feketés elszíneződés is kialakulhat.