2024.04.23. - Béla

A fülzúgás kialakulásának okai, kezelése

A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengõ, csiripelõ, esetleg zakatoló hang hallása külsõ hang hiányában. Lehet egy-, vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülrõl szólna.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fülzúgás a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, de orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat.

A szubjektív fülzúgás sokszor jár halláscsökkenéssel. A fülzúgásban szenvedõ betegek 90 százalékának idegi, 5 százalékának vezetéses halláscsökkenése van, és a maradék öt százalék rendelkezik normális hallásküszöbbel. Vezetéses halláscsökkenés a külsõ- vagy a középfül mûködésének károsodása miatt fellépõ halláscsökkenés, idegi halláscsökkenés során pedig a belsõfül vagy annak idegeinek károsodása a halláscsökkenés oka.

Kezelés:

Néhány esetben a fülzúgás oka kezelhetõ: a fülzsír eltávolításával, a nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatok kezelésével, a hallószervre káros gyógyszerek elhagyásával, a fertõzések megfelelõ antibiotikus kezelésével.

A fõleg idõs korban jelentkezõ szubjektív fülzúgás kezelhetõ hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetõségén alapuló maszkoló berendezéssel, antidepresszáns gyógyszerekkel és az ún. "biofeedback" technikával, amely pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

A legfontosabb azonban az életmód megváltoztatása (a dohányzás, a kávéfogyasztás és az aszpirin-szedés elhagyása). A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja: mindenképp ajánlatos.

A gyógyulás a fülzúgás okától és a beteg által adott érzelmi választól függ. Szubjektív fülzúgás esetén a betegek háromnegyede nem tartja fülzúgását elviselhetetlennek - esetükben a relaxációs technikák segíthetnek. A betegek egy százalékát azonban az állandó, erõs zúgás teljes testi-lelki kimerülésbe kergeti, nem ritkán öngyilkossági gondolatokat is ébreszt bennük.