2024.04.19. - Emma

A reflux okai és megelõzése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztõszervi betegség, mégis nagyon kevesen fordulnak orvoshoz panaszaikkal. Pedig megfelelõ kezeléssel megszüntethetõk a kellemetlen tünetek.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nyelõcsõégés, szájba visszaáramló gyomortartalom, égõ érzés a torokban, krónikus köhögés, asztmás típusú nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ezek a reflux leggyakoribb tünetei, amelyek valamelyikével szinte mindenki találkozott már életében. A panaszokat ilyenkor az okozza, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelõcsõbe. A gyomor és a nyelõcsõ között van egy "szelep", egy záróizom, amely normális esetben csak arra az idõre nyílik ki, amíg átengedi a táplálékot az egyik helyrõl a másikra. Ha ez a szelep nem zár jól, akkor a gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelõcsõbe, ahol kellemetlen, égõ érzést okoz.

A reflux gyakrabban alakul ki túlsúlyos embereknél és kismamáknál, de a szûk ruházat is elõsegítheti a gyomortartalom visszaáramlását. A késõi étkezés és a zsíros ételek, a csokoládé, az alkohol- és kávéfogyasztás is hajlamosíthat rá. Elõször ezeket a tényezõket kell kiiktatni. Ha a panaszok továbbra sem múlnak el, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ma már számos gyógyszer létezik a kezelésére, de csak azok hatékonyak, amelyek a gyomor savtermelését csökkentik. Így, ha a záróizmok nem is zárnak jól, legalább nincs, ami visszaáramoljon a nyelõcsõbe, és szövõdményektõl sem kell tartani. Mint minden betegségnél, a refluxnál is a megelõzés a legfontosabb. Kis odafigyeléssel, életmódváltással sokat tehetünk a kialakulása ellen.

Hogyan kerüljük el?

- Ne együnk este hat után!
- Ne feküdjünk le az étkezést követõ két-három órán belül!
- Ne igyunk cukros, szénsavas üdítõitalokat, kávét, alkoholt!
- Ne együnk zsíros, fûszeres, savas ételeket, édességeket!
- Ne cigarettázzunk!
- Ne viseljünk szûk ruhát!