2024.03.29. - Auguszta

Az ausztrálok között a legnagyobb a bõrrák aránya

Az ausztrálok napimádó kultúrája állhat annak hátterében, hogy az ország 22 millió polgáránál 13-szor nagyobb valószínûséggel alakul ki bõrrák, mint a világátlag - állapították meg ausztrál kormányzati kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Rák Ausztráliában 2010 (Cancer in Australia 2010) címû, kormányzat által megrendelt jelentés azt mutatja, hogy a világon Ausztráliában a legnagyobb a melanoma aránya, és az egyik legnagyobb általában a rákos betegségek aránya.

Az ország közelsége az Antarktiszhoz, illetve az a fölött lévõ ózonlyukhoz tovább növeli a kockázatot. Ausztrál egészségügyi szakértõk ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy náluk igen jó a diagnosztikai és betegségkövetési hálózat más országokhoz képest, ezért a daganatos elváltozások nagyobb arányát derítik fel és kezelik.

1982 és 2007 között 27 százalékkal nõtt Ausztráliában a rákkal diagnosztizált páciensek aránya, az emelkedés egy része azonban a lakosság öregedésének tulajdonítható. Jó hír viszont, hogy a rákbetegség miatti halálozás aránya ugyanezen idõszakban 16 százalékkal csökkent.