2024.05.20. - Bernát, Felícia

Szívroham után emelkedik az öngyilkosság kockázata

A szívroham utáni egy hónapon belül háromszor nagyobb a valószínûsége, hogy valaki öngyilkosságot követ el, és öt évig még emelkedett marad - állapították meg dán kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Aarhusi Egyetem munkatársai tanulmányukban nem találtak különbséget a nõk és a férfiak öngyilkossági kockázatnövekedése között, és a vizsgált egyének társadalmi-gazdasági helyzetétõl is függetlennek bizonyult a rizikó emelkedése.

Mint Karen Kjaer Larsen kutatásvezetõ mondta, a kardiológiai rehabilitációs programoknak figyelembe kellene venniük eredményeiket. Emlékeztetett arra, hogy korábbi adatok szerint miokardiális infarktus után sok páciensnél jelentkezik szorongás és depresszió.

Egy ismertetett tanulmányban a Dániában 1981 és 2006 között gyûjtött népességi adatokat alapul véve a kutatók 20 ezer öngyilkosságot elkövetett ember jellemzõit vetették össze 200 ezer olyan személy adataival, akik nem próbáltak véget vetni életüknek.

A tanulmány az öngyilkossági kockázat emelkedésének számszerû értékét nem közölte, ám azt jelezte, hogy az átlagos gyakorisághoz képest akár háromszoros is lehet a szívrohamot követõ egy hónapban.