2024.04.18. - Andrea, Ilma

Szoláriumok a börtönben

Hamarosan szolárium gépeket állítanak fel Oroszország egyik leghíresebb börtönében, a Butirkában - jelentette be Szergej Tyeljatnyikov börtönigazgató.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Butirkában - hivatalos nevén a Butirszkij börtönben - számos hírességet tartottak fogva, köztük Iszaak Babel és Alekszandr Szolzsenyicin írókat, vagy például Adolf Hitler unokaöccsét, Heinrichet.

Tyeljatyinov a Vesztyi hírrádiónak mondta el, hogy fejlesztik a börtön egészségügyi ellátását, s ennek keretében állítanak be ilyen, továbbá ultrahangos vizsgálatokra és fizioterápiás kezelésekre alkalmas berendezéseket év végéig.

Az igazgató hozzátette: a foglyok a jövõben használhatnak skype internetes telefont is.

Igaz, a napokban jelentették be: a büntetés-végrehajtási intézményekben a telefonvételt zavaró berendezéseket szerelnek fel, hogy a foglyok ne használhassanak mobiltelefonokat.

Oroszország zsúfolt börtönei egyebek mellett az egészségügyi ellátás nyomorúságos voltáról, illetve hiányáról híresek. A Szövetségi Büntetés-Végrehajtási Szolgálat minapi közlése szerint az elítéltek legalább fele beteg, zömmel AIDS-ben, vagy tuberkulózisban szenved, s az utóbbit nagyon sokan éppen a börtönben kapják meg. Akad ugyan olyan intézmény, ahol kezelésben részesülnek, de sok helyen az AIDS-eseket nem kezelik, s a tbc-s betegeknek a család hordja a gyógyszert.

Különösen nagy figyelmet keltett Szergej Magnyitszkij 37 éves ügyvéd, az egykor legnagyobb orosz beruházási alap jogi tanácsadójának tavaly novemberben bekövetkezett halála. Mint utóbb kiderült, Magnyitszkij hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg, de hiába panaszkodott szörnyû fájdalmakra, nem részesült kezelésben. Az illetékes hatóság ritka kivételként beismerte, hogy felelõs az ügyvéd haláláért.

Ügyvédei szerint Megnyitszkijt jogtalanul tartották vizsgálati fogságban, s egy egyszerû ultrahangos berendezéssel pontos diagnózist lehetett volna felállítani, ám a Butirkában nem volt ilyen.