2024.04.26. - Ervin

Kétszázezernél többen halnak meg évente malária miatt Indiában

Kétszázezernél több embert öl meg Indiában a malária évente, ez 13-szorosa az Egészségügyi Világszervezet eddigi becslésének - közölték kanadai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete, a WHO becslése szerint évente összesen 15 ezer ember, ebbõl 10 ezer felnõtt és 5 ezer gyerek hal meg malária miatt Indiában.

A most megjelent tanulmány szerzõi azonban úgy vélik, hogy a WHO jelentési módszere hibalehetõségeket takar, mert csak az orvosok által diagnosztizált eseteket veszi figyelembe. Indiában sokan otthon halnak meg, nem kórházakban vagy klinikákon, ami ahhoz vezet, hogy a halál okát sokszor tévesen állapítják meg.

A vizsgálat során India 6671 kiválasztott területére megbízottakat küldtek, akik kikérdezték 122 ezer, 2001 és 2003 között elhunyt ember hozzátartozóit és ápolóit. A terepen tevékenykedõk minden esetrõl jelentést küldtek az elemzõcsoporthoz. Az így begyûjtött adatokat külön-külön értékelte két orvos, akik azután véleményezték a halál okát is. A vitatott esetek megítélésérõl bizottság döntött.

A megállapítás szerint az egy hónapos és 70 éves kor között elõfordult összes halálozás 3,6 százaléka malária miatt következett be. Az esetek kilencven százaléka vidéken történt, 86 százaléka egészségügyi intézményen kívül.

Az adatokat nemzeti szintre kivetítve kiderült, hogy a malária Indiában évente 205 ezer 70 év alatti ember halálát okozza. A halálesetek közül évente 55 ezer a korai gyerekkorban történik, 30 ezer 5 és 14 éves kor között, 120 ezer pedig 15 és 69 év között.

A Torontói Egyetem kutatói Prabhat Jha vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a WHO jelentõsen alulbecsülheti a malária áldozatainak számát más országokban is.