2024.04.25. - Márk

Gyors E. coli tesztet dolgoztak ki amerikai kutatók

Az eddigi 48 óra helyett egy óra alatt kimutatja az E. coli baktérium jelenlétét az új, infravörös spektroszkópiát alkalmazó módszer, amelyet amerikai élelmiszerkutatók dolgoztak ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC szerint évente mintegy 70 ezer amerikait betegít meg az E. coli baktérium. Mint Lisa Mauer, a fejlesztésben részt vevõ egyik kutató kiemelte, még más, a marhahúsban lévõ baktériumok jelenlétében is képesek kimutatni az E. colit, és megkülönböztetni adott törzseit.

A spektroszkópiás módszer alkalmas az E. coli baktériumfaj 0157:H7 szerotípusú törzseinek kimutatására is, ami azt jelenti, hogy egy esetleges járványt hatékonyan és gyorsan nyomon követhetnek.

A marhahúsra kidolgozott teszt Mauer szerint alkalmas lehet más típusú élelmiszerek és másfajta kórokozók kimutatására is. Az új eljárás sikeresen azonosította például a melamint a csecsemõtápszerben akkor is, ha a vegyület egy részecske a millióhoz koncentrációban volt jelen a tápszerporban. Ez a vegyület 2008-ban Kínában legalább hat gyerek halálát okozta és 300 ezret betegített meg.