2021.01.27. - Angelika

Két fehérje dönti el a rákos és normál sejtek közti versengést

Az egészséges és a rákos sejtek versengésében két gén és az általuk kódolt fehérjék döntik el a kimenetelt az emlõsöknél is.
Yoichiro Tamori kutatásvezetõ és csoportja megmutatta, hogy az ember saját, egészséges sejtjei körbeveszik és szerencsés esetben elpusztítják a felbukkanó rákos sejteket.

Az ügyességet és szerencsét igénylõ kínai kirakós játékról, a madzsongról nevezték el a folyamatban szereplõ egyik kulcsfontosságú gént és az általa kódolt fehérjét a Floridai Állami Egyetem és a University College of London kutatói. A versenyt befolyásoló másik fehérje jele Lgl (angol neve alapján "halálos óriás lárva") lett.

A két fehérje szerepét alacsonyabb rendû állatok - muslicák, azaz gyümölcslegyek - génjeinek vizsgálatával már azonosították, ám a kutatóknak most elõször sikerült igazolniuk, hogy a szervezet saját sejtjeinek rák elleni küzdelme emlõsöknél is így zajlik, és ebben a versenyben kulcsfontosságú a Madzsong és az Lgl.

A kutatócsoport bizonyította, hogy a normál és a rákos sejtek élet-halál harcot vívnak egymással: ha az egészséges sejteknek sikerül teljesen körbevenniük a rákos sejteket, azok elpusztulnak. Ha azonban a rákos sejtek mégis ki tudnak szabadulni, akkor tovább osztódnak, és nyerhetnek. A játszma kimenetelét, vagyis a szervezet saját védekezõképességét nagyban meghatározza a két fehérje termelõdése.

A felfedezés alapvetõen új rákkezelési módszerhez vezethet minden olyan esetben, amikor a hámsejtekbõl indul ki a burjánzás. A tumorok 80 százaléka tartozik ide, egyebek közt a tüdõben és az emésztõrendszerben kialakuló daganatok.