2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Napi öt perc kerékpározás is segíthet távol tartani a felesleges kilókat

A fiatalabb nõknek már napi öt perc kerékpározás is segíthet távol tartani a felesleges kilókat - derült ki egy friss amerikai vizsgálatból.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók szerint a kerékpározás a lehetõ legjobb és legegyszerûbb módja a súlygyarapodás megelõzésének, s ennek legtöbb elõnyét a túlsúlyos emberek érzik.

A bostoni Brigham and Women's kórház és a Harvard School of Public Health kutatóinak eredményei szerint napi néhány perc kerékpározás segítheti a testsúly szinten tartását.

Raina Mekary harvardi csapatának vizsgálatában 18 414 klimax elõtti egészséges nõ vett részt. A megkérdezettek 16 év alatt átlagosan 9,3 kilogramm súlyfölösleget szedtek fel. Azok a nõk, akik 1989-ben még nem kerékpároztak, de 2005-ben már nyeregbe ültek, 25 százalékkal kevesebb eséllyel szedtek fel súlyfölösleget, mint azok, akik 1989-ben napi 15 percet kerékpároztak, de az idõ múlásával felhagytak ezzel a tevékenységgel.

Ezzel a testedzési formával elsõsorban a túlsúlyos nõknél jelentkezhetnek látványos eredmények. A túlsúlyos, vagy elhízott nõknél heti 2-3 óra kerékpározással megelõzhetõ, hogy további súlyfölösleget szedjenek fel - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A korlátozott idõben végezhetõ edzõtermi órák helyett a kerékpározás a mindennapi életben tetszés szerinti idõben választható, ráadásul ezzel a sporttal az autóban, utazással töltött idõ is csökkenthetõ - írták a kutatók.

A felmérés az amerikai döntéshozókat is segítheti a járványos méretû elhízás visszaszorításában. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államok lakosságának kétharmada számít túlsúlyosnak vagy kövérnek, a gyermekek és a kamaszok 16 százaléka számít elhízottnak.