2024.04.25. - Márk

A mûvészet segít a gyermekkori asztma kezelésében

Az asztmás roham borzasztó esemény mind a gyermek, mind családja számára és ez a lelki megrázkódtatás sokkal tovább tart, mint a fulladásos rosszullét. A kiszámíthatalanul ismétlõdõ rohamok okozta szorongás csökkentésére kidolgozott mûvészeti programot a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóirat legújabb száma ismerteti.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Az asztma nemcsak a gyerek fizikai állapotát befolyásolja, hanem jelentõsen rontja életének minõségét és pszichológiai fejlõdését is" - írja Anya Beebe, a mûvészettel való gyógyítás szakértõje. "Vizsgálatunk igazolja, hogy súlyos, krónikus asztmában szenvedõ gyerekek kezelése különbözõ mûvészeti hatásokkal igen eredményes. A terápia a kezelés befejezése után még hónapokig érvényesül".

A mûvészettel gyógyítás során a gyerekek a legkülönbözõbb mûvészeti ágakban igyekeznek kifejezni a betegséggel kapcsolatos érzéseiket, félelmeiket, a gyógyító beavatkozásokra vonatkozó lelkiállapotot. Megtanulják, hogy a betegségen kívül saját személyiségük milyen módon fejlõdik.

A kutatók szerint ez a módszer különösen azoknál a gyermekeknél eredményes, akiknek ritkán van lehetõségük arra, hogy érzéseiket szóban kifejezzék, akik nincsenek gyakran felnõttek társaságában, akikkel megbeszélhetnék érzéseiket, elképzeléseiket a betegségrõl, gyógyulásról. Õk néha jobban képesek különbözõ mûvészeti eszközökkel kifejezni magukat, például rajzzal, festéssel.

Az izraeli szakemberek 22 asztmás gyermekkel foglalkoztak. Véletlenszerû beosztás szerint a csoport fele hét héten keresztül minden héten egy órányi mûvészeti találkozón vett részt. Ezeken a megbeszéléseken elmondták, leírták, lerajzolták a betegséggel összefüggõ érzéseiket, hitüket. A csoport másik felének nem volt ilyen mûvészeti elfoglaltsága.

A gyógyszereken kívül mûvészeti hatásokkal, mûvészeti tevékenységgel is kezelt gyerekek hat hónappal késõbb mind a probléma megoldási feladatok, mind a kommunikáció terén jelentõsen jobb teljesítményt nyÚjtottak, mint a másik csoport tagjai. Életük minõsége, valamint szorongásuk is mérhetõen javult.

"A mûvészetek beiktatása a gyermekek testi betegségeinek kezelésébe értékes gyógymód lehet" - fejtette ki Bruce Bender, a tanulmány társszerzõje. A programban nemcsak a kis betegekkel, hanem családjukkal is foglalkoznak a szakértõk.