2024.04.20. - Tivadar

A jóga kitûnõen csökkenti a vérnyomást

A szívinfarktus utáni rehabilitáció idõszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok jelentõsen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentõ hatását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A jógázás vérnyomáscsökkentõ tulajdonsága fiatal, egészséges indiai embereken már régóta ismert, de Wolfgang Mayer-Berger és munkacsoportja arra volt kíváncsi, lehet-e idõsödõ, európai szívbetegek vérnyomását is mérsékelni a rehabilitációs programmal.

A vizsgált személyek koszorúér-betegségben szenvedtek, és vagy infarktus után, vagy koszorúér-tágítást követõen kerültek szanatóriumba.

A tanulmányban 340 olyan férfibeteget vizsgáltak, akinek a szívroham után emelkedett vérnyomása volt, ezért két-három, különbözõ vérnyomáscsökkentõt szedett, ennek ellenére a vérnyomásmérõ továbbra is magas értékeket mutatott. Õket vonták be a relaxációs programba, amely voltaképp a jóga egyik formája, a vinijóga volt.

A vinijóga lényege a légzés és testgyakorlatok koordinációja, fõleg nõk körében terjedt el népszerû relaxációs idõtöltésként. A szanatóriumban azonban korosodó, elsõsorban kétkezi munkával foglalkozó férfiakat tanították meg a gyakorlatokra. Mivel azok a hagyományos jógahelyzetek szabad variációiból állnak, sokfelé használják sérülések vagy ízületi mûtétek utáni rehabilitációra. Gyakran beiktatják idõs emberek ellazító programjaiba is. A rehabilitáció során minden héten ötször, naponta legalább fél óráig javasolják a gyakorlatok végzését.

Volt egy másik csoport is, amelyben progresszív izomrelaxációs gyakorlatokat alkalmaztak. A kutatók véletlenszerû sorrend szerint osztották be a szívbetegeket az egyik vagy a másik csapatba.

A német munkacsoport által kezelt szívbetegek azért voltak a rehabilitációs klinikán, hogy késõbb visszamehessenek dolgozni. A hipertónia betegségben szenvedõk vérnyomása a jóga hatására 21.2 Hgmm értékkel lett alacsonyabb, míg az izomrelaxációs csoportban lévõké csak 12.6 Hgmm-el mérséklõdött.