2024.03.29. - Auguszta

Öt éven belül jöhet a túlevés és túlivás elleni orrspray

Öt éven belül jöhet a túlevés és túlivás elleni orrspray
A túlevés és túlivás ellen lehet hatásos egy új orrspray, amelynek hatóanyaga megvonja az agyi jutalmat az "önkényeztetõ" tevékenységek után. A kutatók úgy vélik, sok millió ember hasznára válhat az új típusú kezelés, amely a többi gyógymóddal ellentétben a viselkedés hátterében álló agyi okokat szünteti meg, nem a tünetet.

A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy idõ elteltével azonban ez kielégíthetetlen vágyat vagy függõséget okoz, és egészségtelen szokások rabjává teszi az embert, aki így túl sokat eszik vagy túl sok alkoholt iszik.
Egy amerikai kutató, David Sinclair olyan orrsprayt fejlesztett ki, amely blokkolja az endorfinok hatékonyságát az agyban, ezért megszakítja a kapcsolatot a tevékenység és a jutalom között. Ez lehetõvé teszi használója számára, hogy elhagyja a káros viselkedési formát, és helyette egészségesebb étkezési és ivási szokásokat vegyen fel.
A kezelés állatkísérletekben csaknem 100 százalékos hatékonyságot mutatott, humán kipróbálása most kezdõdik Finnországban. Alkohollal kapcsolatos próbáknál 78 százalékos volt eddigi hatékonysága.
A szert a Lightlake Therapeutics elnevezésû céggel együtt kifejlesztõ Sinclair elmondta a napilapnak, hogy a spray alkalmazásával egy idõ után elmúlik a mohó epekedés. "Újrahuzalozza az agyat és megváltoztatja a viselkedést. A rossz étkezési szokásokat csökkenti, a jókat pedig támogatja" - tette hozzá.
A The Telegraph adatai szerint az elhízás Nagy-Britanniában kilenc millió embert érint; mintegy 30 százalékuk evési rohamokban megnyilvánuló étkezési zavarban szenved.