2024.07.23. - Lenke

Lehet, hogy zsírmájad van, ha ez a 4 tünet valamelyike érint!

Lehet, hogy zsírmájad van, ha ez a 4 tünet valamelyike érint!
Lehet, hogy zsírmájad van, ha ez a 4 tünet valamelyike érint!A zsírmáj (szteatózis hepatisz, fatty liver diseases) a trigliceridek túlzott felhalmozódása a májsejtekben. A fejlett nyugati országokban a lakosság 20-50%-át, az elhízottak 80%-át érinti. A probléma az emésztőszervi megbetegedések közé, a belgyógyászat területére tartozik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

1. Erős hasi puffadás (a derék körül zsír halmozódik fel)
Az észrevehető puffadás, a feszült has és a folyadék felhalmozódása a testben túlzott zsírmájra utalhat.

2. Fáradékonyság, kimerültség és energiahiány
A májműködési zavar túlzott kimerültségben is megnyilvánul, ami szintén befolyásolja a koncentrációt és az álmatlanságot.

zsírmáj, megelőzés, illetve a kóros állapot visszafordítása

3. Túlzott izzadás és megmagyarázhatatlan hőhullámok
A máj az állandó testhőmérséklet fenntartásában is részt vesz. Gyengülés (zsírmáj) során azonban ez az egyensúly megbomlik, ami túlzott izzadásként és alkalmi hidegrázásként jelentkezik.

4. Viszkető és kivörösödött bőr
A viszkető és kivörösödött bőr mellett észre vehetjük az epidermisz alatti úgynevezett seprűvénákat is.

zsírmáj ellen tehetsz, pl. diéta, súlycsökkentő fogyókúra, egészséges táplálkozás révén

A zsírmáj okai
A zsírmáj betegséget két nagy csoportra oszthatjuk, leggyakoribb oka a rendszeres alkoholfogyasztás miatt kialakult alkoholos szteatózis hepatisz (ASH) alkotja az egyik csoportot. A másik csoport a nem alkoholos szteatózis hepatisz (NASH), aminek fő kockázati tényezője az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérzsír-szint és az ülő életmód is. Ugyanakkor az alultápláltság, a túlzásba vitt diéta, az idült hasnyálmirigy-gyulladás, és a más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához, illetve siettethetik azt.

További rizikófaktorok a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés és más endokrin betegségek és az obstruktív alvási apnoé is. Az anyagcsere örökletes megbetegedései (például a glikogéntárolási betegségek, a rézanyagcsere zavar miatt kialakuló Wilson-kór), valamint egyes gyógyszerek alkalmazása is növeli a kockázatát. Másodlagos zsírmájat okoz a krónikus C vírus májgyulladás, valamint a terhesség során kialakuló akut zsírmáj is.

A késői májszövődmények (cirrózis, májrák) kialakulása elsősorban a zsírlerakódás következtében kialakuló májgyulladásnak (szteatohepatitisznek) van szerepe.

A zsírmáj tünetei
A zsírmáj még előrehaladott állapotában sem jár sok, egyértelműen rá utaló tünettel. A máj tapinthatóan megnagyobbodik. Jelentkezhet étvágytalanság, hányinger, gyengeség, fáradtság, hasi érzékenység, előrehaladott esetben sárgaság, vérzékenység, vizesedés.

A zsírmáj diagnózisa
Első lépésben laboratóriumi májfunkciós vizsgálatokkal és ultrahanggal térképezhető fel a máj állapota. A korábbi aranystandard vizsgálat, a szövettani mintavétel (biopszia) szerepét mára már átvette a transiens elasztográfia, ami nem invavíz, magas szenzitivitású és specificitású vizsgálat, segítségével meghatározhatjuk a máj zsírtartalmának és fibrózisának mértékét. További vizsgálatok válhatnak szükségessé, ha más betegség, szövődmény, például májrák gyanúja is felmerül.

A zsírmáj kezelése
A gyógyulás szempontjából a legfontosabb a kiváltó ok enyhítése vagy megszüntetése, például az alkoholfogyasztás abbahagyása. A nem alkoholos zsírmáj kezelésében elsődleges szerepe van a metabolikus betegségek (elhízás, magas vérzsír-szint, inzulinrezisztencia, 2. típusú cukorbetegség) kezelésének.

A másik fontos tényező az életmódváltás, a mediterrán étrend, D3 vitamin pótlás, rendszeres fizikai aktivitás, lassú testsúlycsökkentés. A zsírmáj gyógyulási esélye sokkal jobb, mint a súlyos szövetelhalással is járó gyulladásos májbetegségek esetén. Bár az elzsírosodás sokszor nagymértékű, a zsír egész sejteket elfoglal, a máj jól regenerálódik, ha az anyagcsere javulásával a zsír kiürül a májsejtekből.

A betegek gondozásának nagy szerepe van a késői súlyos szövődmények (cirrózis, májrák, szív- érrendszeri megbetegedés) megelőzésében.