rss
  • Töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal

  • Töltsük fel a szervezetünket vitaminokkalSzervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. A jó idő beköszöntével a tavaszi fáradtságot vitaminhiánnyal szoktuk magyarázni. Nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be szervezetünkben a vitaminok, ezek (is) felelnek az immunrendszerünk működéséért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez, hiánytüneteket tapasztalhatunk, melyeket időben felismerve megfelelő élelmiszerek elfogyasztásával és kiegészítő vitaminkészítményekkel súlyos következményeket kerülhetünk el.

    Vitaminhiányhoz az elégtelen táplálkozás vezethet, azonban bizonyos máj- és bélbetegségek is előidézhetnek vitaminhiányt, főként felszívódási és emésztési zavarok. Azonban vannak vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez. Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, ezért a vitaminhoz köthető működési funkció zavart szenved és hiánytünetek alakulnak ki.

    A vitaminok a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Testünk csak néhányat képes előállítani (a D-vitamint és a bélben élő baktériumok segítségével a K-vitamint), ezért a táplálékkal kell őket, vagy a képződésükhöz szükséges előanyagaikat felvenni. Két csoportjuk van, a vízben oldódó vitaminok: a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és a zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E- és K-vitamin. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ezért viszonylag ritka, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, melyek a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinnünk belőlük, hogy elkerüljük a hiányukkal fellépő kellemetlen tüneteket.


    Mik a legjobb természetes vitaminforrások?

    A zsírban oldódó vitaminokat főként tej és tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találjuk meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban, belőle 1 g már fedezi a napi D-vitamin szükségletünket. K-vitaminban gazdag a szója, a sötétzöld levelű zöldségek nagy K-vitamin- és karotin-tartalommal rendelkeznek.

    A búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák, mandula, dió és mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és a paradicsom. Viszont hőre és erős fényre lebomlik, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

    A tavaszi fáradtságot a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin szint okozhatja, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről. Változatos étrenddel a kellő vitamin mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Így elkerülhető a tényleges vitaminhiány. A tavaszi fáradtságot pedig a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán kívül a harsány színük és ízük is „kezelni tudja”.


    Forrás: www.webbeteg.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Enyhíti a rákos betegek tüneteit a talpmasszázs

    A Michigan Állami Egyetem kutatói minden eddiginél erõteljesebb bizonyítékot találtak arra, hogy a reflexológia - az ókor óta alkalmazott speciális talpmasszázs - segíthet a rákos betegek tüneteinek enyhítésében és megkönnyíti mindennapjaikat. Errõl számolt be Gwen Wyatt az Ápolási Szakkollégium professzora. "Korábban is feltételezték, hogy ez a fajta kezelés nyújt némi komfortérzetet, de eleddig nem dokumentálták az elõnyös hatásait. Ez az elsõ lépés annak irányába, hogy egy kiegészítõ terápia a fõ kezelés részévé váljon" - mondta el Wyatt professzor.

  • Mézes fokhagyma

    Mézes fokhagymaA fokhagymáról már annyi szépet és jót leírtak. Mindenki tudja, hogy immunerősítő hatása rendkívüli. Ezt kihasználatlanul hagyni vétek lenne. Most, amikor a termelők kínálják a szebbnél-szebb magyar fokhagymát, amelynek íze, aromája, hatása messze felülmúlja a hazánkat elárasztó silány import terméket, vegyünk bátran belőle, és készítsünk mézes fokhagymát. Ezzel a természetes gyógyító finomsággal védhetjük egészségünket ősztől, tavaszig. Természetesen fogyaszthatjuk bármikor, de azért ebben a változó időjárásban nagyobb szükségünk van rá.

  • A halolaj a szájüreg betegségeit is gyógyítja

    Egy új vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Molecular Oral Microbiology közölte, a halak húsában található omega-3 zsírsavak az ínygyulladás és hasonló, szájüregi folyamatok megelõzése szempontjából is fontosak. Ezekrõl a természetes anyagokról már számos vizsgálat bizonyította, hogy jelentõs szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve rosszindulatú daganatok megelõzésében. Különbözõ módszerekkel végzett tanulmányok jelezték, hogy az omega-3 zsírsavakra az emberi szervezetnek alapvetõ szüksége van.

  • Szeretethiány - betegséghez vezethet

    Szeretethiány - betegséghez vezethetA szeretethiány ebben a rohanó világban mondhatni, hogy sokszor betegségig fajul. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány – vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Hol romlott el a dolog? Ott, hogy már gyerekkorban csak arra koncentrált szüleink generációja, hogy a gyerek sikeres legyen. A lehetőségek adása közben elfelejtettük, hogy a szülő akkor tesz a legtöbbet gyerekéért, ha szereti, és ha ki is mutatja azt. Nem anyagi kérdés, hiszen a szeretetet elsősorban együttléttel és nem tárgyakkal adhatjuk meg!

  • Alvászavart, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat az óraátállítás

    A téli-nyári idõátállítás miatt a szervezet belsõ órája kieshet a ritmusból, ami koncentrációs és alvási zavarokhoz, illetve fáradtsághoz vezethet - de nem mindenkinél.

    Horst-Werner Korf, a Frankfurti Egyetem professzora szerint az emberek az órák átállítását az alvás és ébrenlét egyéni ciklusának - kronotípusuknak - megfelelõen különbözõképpen élik meg. Kifejtette, hogy az idõátállítás elõidézheti a koncentrációképesség zavarait, reggelente pedig fokozott álmosságot okozhat.

  • Az ember genetikai sokféleségének legrészletesebb térképe készült el

    Az ember genetikai sokféleségének eddigi legrészletesebb térképe készült el 1200 személy részvételével. A Genfi Egyetem vezetésével készült térképrõl a Nature tudományos folyóirat legújabb számában írtak a kutatók.

    Az elmúlt években a kutatók számos olyan genetikai tényezõt azonosítottak, amelyek befolyással vannak az emberi betegségekre. Ennek ellenére a rizikófaktorok legtöbbje mindmáig ismeretlen. A térképen dolgozó nemzetközi kutatók egy csoportja 2002 óta munkálkodott azon, hogy megkönnyítsék e rizikófaktorok felismerését.

  • Agysejtek útján hizlal a torta

    Amikor telített zsírokban gazdag ételeket eszünk, azok az agysejtekbe jutva gátolják azt a fékezõ rendszert, amelyik leállítaná elszabadult étvágyunkat, ezért éppen akkor nem hagyjuk abba az evést, amikor kellene. Az emberi tapasztalatot alátámasztó állatkísérlet eredményeit az amerikai Deborah Clegg és munkatársai ismertették a Journal of Clinical Investigation folyóiratban, megvilágítva, hogy milyen bonyolult idegrendszeri folyamatok indulnak meg a szervezetben, amikor már tele van a gyomrunk, de még továbbra is folytatjuk az étkezést.

  • Ma már a szívinfarktus sem akkora, mint volt

    A heveny szívinfarktusos esetek súlyossága az Egyesült Államokban egy évtizedes hosszúságúra szervezett tanulmány adatai szerint ma lényegesen enyhébb, mint tizenöt esztendeje - olvasható a Circulation címû folyóiratban. Az USA területén 1987-ben indult el négy, gondosan kiválasztott területen az a vizsgálat, amely az érelmeszesedés társadalmi kockázatát kivánta fölmérni.

    A vizsgált régiókban a teljes népességnek megfelelõ arányban szerepeltek a városiak és hatalmas, szabad területen élõ földmûvesek, a különféle rasszok képviselõi, valamint a szociális rétegek reprezentánsai.

  • Hatásosabb volna a sócsökkentés tárgyalással, mint adóval

    Világszerte rengeteg ember életét mentené meg az élelmiszerek sótartalmának csökkentése. Számítások szerint ezt könnyebb elérni az élelmiszeripari ágazattal való tárgyalással, mint a sós termékek megadóztatásával. A számítógépes modellkísérletrõl az Annals of Internal Medicine számolt be. A sok konyhasó fogyasztása egészségtelen, mert a túlzott nátriumbevitel emeli a vérnyomást, vizet tart vissza a szervezetben, csökkenti a verõerek rugalmasságát, ezért a szélütés, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség fontos kockázati tényezõje.

  • Rendelésre készítenek emberi csontokat?

    Már folynak a klinikai vizsgálatok japán kórházakban, amelyek a méretre készült csontokat tesztelik. Ezek pontosan illeszkednek a páciens koponyájába és késõbb valódi csonttal helyettesíthetõk.

    Amennyiben a vizsgálat sikeres lesz, a japán módszer teret nyit az orvosoknak, hogy akár már órákkal a baleset után új csontokat hozzanak létre, amennyiben a páciens adatait elektronikusan tárolták. Az orvosok a sérült csontokat általában valódi csont átültetésével vagy kerámia pótlással helyettesítik.

  • Gyógynövényekkel is enyhíthetjük fogfájásunkat

    Gyógynövényekkel is enyhíthetjük fogfájásunkatA fogfájás alaposan kikezdi az ember idegeit. Akár foghúzás, fogtömés, vagy gyökérkezelés előtt állunk, a fájdalom ugyanolyan erővel tör ránk, és amíg nem ülhetünk be a fogorvosi székbe, tennünk kell valamit a csillapításért. Akad néhány kiváló gyógyszer, de gyógynövényekkel is segíthetünk magunkon. A régi időkben is kúrálták valamivel magukat az emberek, ha fogfájás kínozta őket. Akkoriban még nem voltak profi fájdalomcsillapítók – a természet azonban megajándékozott bennünket olyan gyógynövényekkel, amelyek közül néhányat a fog problémáira is használhatunk.

  • Új, jótékony baktériumfajt fedeztek fel az emberi szájban

    Újabb, eddig ismeretlen baktériumfajt fedeztek fel angol kutatókvaz emberi szájban. Ez talán segíthet a fogszuvasodás és fogínygyulladás tanulmányozásában, jobb kezelési módszerek fejlesztésében.

    Az egészséges ember szájában is számtalan mikroorganizmus él, vírusok, gombák és baktériumok egyaránt. "A baktériumok száma a legnagyobb: 100 millió egy milliliter nyálban, és hatszáznál több faj található a szájban" - mondta William Wade kutatásvezetõ, a londoni King's College munkatársa.

  • Ezek a tavaszi tompultság okai

    Ezek a tavaszi tompultság okaiA nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. 1. Túl kevés alvás: A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat. Az alvás specialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

  • Divatos, de életveszélyes a barna bõr!

    Rákveszély - Fiatalok be se tehetnék a lábukat szoláriumba! Az egészségi kockázatok ellenére töretlen a barna bõr divatja és még mindig tolonganak a szoláriumokban az emberek - Szakértõk ezért szigorúbb feltételeket szeretnének bevezetni a napstúdiók számára. 2009-tõl törvényben tiltanák a szoláriumok használatát 18 éven aluli fiatalok részére. A szakértõk azonban úgy vélik, ez önmagában nem elég.