rss
  • Diétás mézeskalács: Az ünnepek alatt is figyelhetünk az egészségünkre

  • Diétás mézeskalács: Az ünnepek alatt is figyelhetünk az egészségünkreA karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozdulata a mézeskalács készítés. Ezek a kekszek nem csak finomak, de illatukkal karácsonyi hangulatot teremtenek közösen készítve együtt tölti az idejét a család, és már jó előre le lehet gyártani akár egy nagyobb adagot is, és dobozban eltehetjük az ünnepekre. Díszítésére is rengeteg variáció létezik, bárhogy is tálaljuk, mindenképpen sikert aratunk vele. A diétázók azonban legtöbbször erre az időre felfüggesztik az addig szigorúan betartott szabályokat, mondván, csak egyszer van karácsony egy évben.

    Viszont ez alatt az idő alatt olyan tetemes mennyiségű kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, aminek következtében az újév első napján bizony nem folytatjuk a diétát, hanem újra kezdjük. De erre is van megoldás. Gyártsd le mézeskalácsaidat diétásan, cukormentesen, egészségesés verzióban.

    Ez a diétás mézeskalács egyszerűen nagyszerű. Van nekünk egy különleges természetes édesítőnk az agave szirup, ami hogy, hogy nem ízre tökéletesen hasonlít a mézhez, állagát tekintve folyósabb ugyan, de könnyű vele dolgozni.

    A szénhidrát tartalmat úgy csökkentjük, hogy alacsony szénhidrát tartalmú lisztet keverünk finomliszttel. Ma már többféle márkában kaphatóak azok a lisztek,amelyeknek 100 grammjában mindössze 6 gramm szénhidrát található. A cukrot természetes édesítőszerre cseréljük.Ezekkel a szénhidrát tartalmat körülbelül a harmadára redukáljuk, és bár az agave szirup tartalmaz kalóriát és szénhidrátot is, alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szívódik fel. Természetesen a mézeskalácsunk készülhet teljes kiőrlésű lisztből is, ami szintén lassabban szívódik fel, és ezzel elkerülhető a falásroham.

    Hozzávalók:

    - 0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt,1/3 finomliszt)
    - 17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti édesen)
    - 1 evőkanál szódabikarbóna
    - mézeskalács fűszerkeverék
    - 2 tojás + 1 sárgája
    - 25 deka agave szirup (méz helyett)
    - 75 gr margarin


    A mézeskalács alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni kell. Liszttől függően elő fordulhat, hogy több zsiradékra van szükség. Minél több a liszt koncentrátum benne, és a teljes kiőrlésű lisztek, annál több folyadékot igényel, így ha nem áll össze, akkor tegyél bele egy kis extra margarint.

    Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm vastagra nyújtjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.

    Érdemes előre több tepsinyi diétás mézeskalácsot kiszaggatni, mivel gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő. Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.

    A cukormentes, szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot díszíteni diétás alapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is bevonható.


    Forrás: www.erezdmagadjol.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Minden magas vérnyomást hatásosan kell csökkenteni

    Budapest - A magas vérnyomás betegség szempontjából nincs különbség nõk és férfiak között: ha a vérnyomás emelkedett, mindkettõnek eredményes kezelésre van szüksége. Ausztrál kutatók 31 nemzetközi vizsgálat adatainak összesítésével kapott eredményeiket az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóiratában közölték.

    Évtizedek óta ismételten föllobbanó vita tárgya: van-e különbség bizonyos szívbetegségek megjelenésében, jelentõségében férfiak és nõk között.

  • A D-vitamin szintje befolyásolja a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát

    A D-vitamin magasabb vérszintje és a Parkinson-kór kisebb kockázata között találtak összefüggést közel három évtizeden át tartó követéses vizsgálatukban finn kutatók, akik eredményükrõl hétfõn számoltak be. Egy másik tanulmány az elégtelen D-vitamin ellátottság és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A finnországi Helsinkiben mûködõ Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársai feltételezik, hogy a Parkinson-kórt "a folyamatosan elégtelen D-vitamin ellátottság okozhatja, amely a dopaminerg idegsejtek krónikus hiányához vezethet az agyban."

  • Növényvédõszerek és gének együtt növelik a Parkinson-kór kockázatát

    Nagyobb a kockázata a Parkinson-kór felbukkanásának azoknál, akik bizonyos növényvédõszereknek voltak kitéve életük során, és meghatározott génvariánsokkal rendelkeznek. Mint az Archives of Neurology címû szakfolyóiratban megjelent közleményben írták, a DDT-hez hasonló peszticideknek kitett férfiak körében három és félszer nagyobb a Parkinson-kór elõfordulásának kockázata, ha bizonyos génváltozatokat hordoznak.

    A kutatók szerint az adott genetikai variánsokkal élõk agya nem képes olyan hatékonysággal eltávolítani a méreganyagot, mint a normál génváltozatot hordozók agya.

  • Genetikai módosulat okozhatja a diszlexiát?

    Egy gyakori genetikai módosulat, amelyet a diszlexiával is kapcsolatba hoznak a szakemberek, megmagyarázhatja a gyenge olvasási készséget is olyanoknál, akiknek egyéb tanulási nehézsége nincs - állítják brit kutatók.

    "Ez az elsõ alkalom, hogy ugyanaz a genetikai változat bizonyult fontosnak a diszlexia és általában az olvasási nehézség felbukkanásában" - magyarázta Silvia Paracchini kutatásvezetõ, az oxfordi Wellcome Trust Humángenetikai Központjának munkatársa.

  • Nem mindegy, milyen napvédő krémet használunk

    Nem mindegy, milyen napvédő krémet használunkA hőmérséklet globális emelkedésével évente évről-évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV-sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb? A napvédő szerek hosszabb napon való tartózkodást tesznek lehetővé a bőr leégése nélkül. A manapság használatos napvédő termékeknek magas elvárásoknak kell megfelelniük. A napvédő szerek legfontosabb adatai a következők: Fényvédő faktorszám, UV-A védelem, vízoldhatatlanság.

  • Szklerózis multiplex és az élelmiszeripar

    A szklerózis multiplex súlyos, ideggyógyászati betegség, melynek oka még nem ismert, ezért érthetõ, hogy a szakorvosok minden úton igyekeznek a kórokozó tényezõket tisztázni. Egy nemzetközi vizsgálat során a korszerû élelmiszeripar néhány terméke gyanúba került a betegséggel kapcsolatban.

    A szklerózis multiplex fõleg a nõket támadja meg. A mozgás, a járás fokozatosan romlik, aminek oka, hogy az idegrostok borítása, szigetelése megy tönkre. A károsodás magyarázatát világszerte speciális osztályok kutatják, de egyelõre ez nem tisztázott.

  • Rendszeres testmozgással a szellemi hanyatlás ellen

    A rendszeresen végzett aerob jellegû tesmozgás megállíthatja a szellemi leépülést, sõt a már bekövetkezett agyi funkció csökkenést vissza is fordíthatja.

    A szellemi leépülés a korral járó normális jelenség, mely során az agy szürke- és fehérállománya sorvadásnak indul, ennek következtében idõskkorban nehezebben mennek bizonyos feladatok, csökken a munkamemória, és párhuzamosan több dolog végzése nehézkessé válik – derült ki a brit Jorunal of Sports Medicine címû lapból.

  • Vörös rizs a szívroham ellen

    Philadelphia - Jelentõsen csökkentette a szívroham ismétlõdésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait a kínai vörös rizsbõl származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva. A nagy kínai tanulmány eredményeit az amerikai szívgyógyászok szaklapja közölte.

    Kínában és a Távol-Keleten évszázadok óta fogyasztják a vörös rizst, ami úgy készül, hogy a fehér rizst vörös színû élesztõgombával kezelik, ami a kínai konyhában fontos fûszer, tartósítószer, ételkiegészítõ. A pekingi kacsa különös színe ugyancsak a vörös rizsnek köszönhetõ.

  • A kevés D-vitamin bevitelnek számos hátránya lehet

    Ha egy felnõtt kevés D-vitamint visz be szervezetébe, az többek között csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és cukorbetegséghez is vezethet. 90, 16 és 22 év közötti lányt vizsgáltak azal a céllal, hogy kiderüljön, a D-vitamin hiánya milyen hatással van a fiatal szervezetre.

    A kutatás végére egyértelmû lett: azok a lányok, akiknek a vérében a normálisnál kevesebb D-vitamin volt, átlagosan magasabb testtömeg-indexszel, nagyobb mennyiségú hastájéki zsírfelesleggel és kisebb testmagassággal rendelkeztek, mint normál D-vitaminszintû társaik.

  • Egy tüsszentés több tucat embert is megfertõzhet?

    Ha nem rakunk az arcunk elé zsebkendõt, mikor tüsszentünk, akkor a szétfröcskölt baktériumokkal több tucat embert is megfertõzhetünk mindössze öt perc alatt - derül ki egy brit kutatásból, amely arra is rávilágít, hogy fõleg a férfiak felelõtlenek.

    Tüsszentéskor több mint 140 kilométer per órás sebességgel repül a levegõbe 10 ezer csepp, tele baktériummal - állítja egy brit influenza szakértõ, aki a Lemsip kutatócég megbízásából 1300 olyan embert vizsgált meg, akik rendszeresen tömegközlekedéssel utaznak.

  • Az elhízott gyerekek artériái 30 évvel idõsebbek naptári koruknál

    Washington - Az elhízott gyerekek artériái 30 évvel idõsebbek naptári koruknál, ami jelzi a szívbetegségek kialakulásának igen magas kockázatát - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálatról az Amerikai Kardiológiai Társaság konferenciáján számoltak be, ahol elhangzott: az amerikai gyerekek harmada túlsúlyos, ötöde pedig elhízott. "Annyi idõs vagy, ahány évesek az artériáid" - hangsúlyozta Geetha Raghuveer, a Missouri Egyetem orvosi fakultásának docense, aki kollégáival ultrahanggal gyerekek és serdülõk két nagy nyaki verõeret, az arteria carotis externát és arteria carotis internát vizsgálta; utóbbi az agy vérellátásáért felelõs.

  • A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is

    New York - Szívinfarktus után akár az alacsony zsírtartalmú, akár a mediterrán diéta jelentõs általános és kardiovaszkuláris egészségügyi elõnyökkel jár - állapították meg amerikai kutatók kis mintán végzett felmérésükben.

    A kétféle étrend hasonló mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, koleszterint és telített zsírsavakat, ám a mediterrán diéta nagyobb mennyiségben tartalmazza az egészséges, telítetlen zsírokat, különösen a halakban megtalálható omega-3 zsírsavat.

  • Több millió magyart érint az allergia

    Közel hárommillió ember szenved ma Magyarországon a szezonális szénanáthától, amely a magánélettõl a munkáig az érintettek életének minden területét befolyásolja. A szénanátha tünetei a betegeket jelentõs mértékben akadályozzák mindennapos tevékenységükben, feladataik ellátásában, levertséget okoznak, gátolják a szellemi teljesítményt, de befolyásolják a társasági programokat, sporttevékenységet, táplálkozást is. Az érintettek közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezeket a zavaró tüneteket enyhíteni lehet.

  • Védjük a szervezetünket immunerősítő teákkal

    Védjük a szervezetünket immunerősítő teákkalBeköszöntött az ősz és ezzel együtt a rossz idő is. Jönnek az esős, hűvös napok, ami sajnos gyakran együtt jár egy jó kis megfázással is. Az immunrendszerünk megerősítését soha nem késő elkezdeni, ezzel kivédve az esetleges megbetegedéseket. Szervezetünk megerősítéséhez jól jönnek a friss zöldségek, gyümölcsök, vitaminok, valamint jó néhány immunerősítő teából is válogathatunk kedvünk és ízlésünk szerint. Ilyen teák például a fekete tea, a gyömbértea, a levendula tea valamint a csipkebogyó tea is.