rss
adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • Diétás mézeskalács: Az ünnepek alatt is figyelhetünk az egészségünkre

  • Diétás mézeskalács: Az ünnepek alatt is figyelhetünk az egészségünkreA karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozdulata a mézeskalács készítés. Ezek a kekszek nem csak finomak, de illatukkal karácsonyi hangulatot teremtenek közösen készítve együtt tölti az idejét a család, és már jó előre le lehet gyártani akár egy nagyobb adagot is, és dobozban eltehetjük az ünnepekre. Díszítésére is rengeteg variáció létezik, bárhogy is tálaljuk, mindenképpen sikert aratunk vele. A diétázók azonban legtöbbször erre az időre felfüggesztik az addig szigorúan betartott szabályokat, mondván, csak egyszer van karácsony egy évben.

    Viszont ez alatt az idő alatt olyan tetemes mennyiségű kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, aminek következtében az újév első napján bizony nem folytatjuk a diétát, hanem újra kezdjük. De erre is van megoldás. Gyártsd le mézeskalácsaidat diétásan, cukormentesen, egészségesés verzióban.

    Ez a diétás mézeskalács egyszerűen nagyszerű. Van nekünk egy különleges természetes édesítőnk az agave szirup, ami hogy, hogy nem ízre tökéletesen hasonlít a mézhez, állagát tekintve folyósabb ugyan, de könnyű vele dolgozni.

    A szénhidrát tartalmat úgy csökkentjük, hogy alacsony szénhidrát tartalmú lisztet keverünk finomliszttel. Ma már többféle márkában kaphatóak azok a lisztek,amelyeknek 100 grammjában mindössze 6 gramm szénhidrát található. A cukrot természetes édesítőszerre cseréljük.Ezekkel a szénhidrát tartalmat körülbelül a harmadára redukáljuk, és bár az agave szirup tartalmaz kalóriát és szénhidrátot is, alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szívódik fel. Természetesen a mézeskalácsunk készülhet teljes kiőrlésű lisztből is, ami szintén lassabban szívódik fel, és ezzel elkerülhető a falásroham.

    Hozzávalók:

    - 0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt,1/3 finomliszt)
    - 17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti édesen)
    - 1 evőkanál szódabikarbóna
    - mézeskalács fűszerkeverék
    - 2 tojás + 1 sárgája
    - 25 deka agave szirup (méz helyett)
    - 75 gr margarin


    A mézeskalács alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni kell. Liszttől függően elő fordulhat, hogy több zsiradékra van szükség. Minél több a liszt koncentrátum benne, és a teljes kiőrlésű lisztek, annál több folyadékot igényel, így ha nem áll össze, akkor tegyél bele egy kis extra margarint.

    Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm vastagra nyújtjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.

    Érdemes előre több tepsinyi diétás mézeskalácsot kiszaggatni, mivel gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő. Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.

    A cukormentes, szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot díszíteni diétás alapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is bevonható.


    Forrás: www.erezdmagadjol.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az alvászavart csak részben indokolja az életkor

    New York - A nyolcvanas, kilencvenes éveikben járó emberek rövidebb ideig és némileg rosszabbul alszanak, de kevésbé érzik kialvatlannak, vagy álmosnak magukat. Az idõsek komolyabb alvászavarainak okát meg kell keresni és kezelni - összegzik eddigieknél kiterjedtebb tanulmányuk eredményét amerikai kutatók a Journal of the American Geriatrics Society címû szaklapban. Mark L. Unruh, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy az alvásproblémák az életkor számlájára írhatók-e, vagy érdemes ilyenkor más, egészségügyi okot keresni a háttérben és azt kezelni.

  • Hal korai adásával kisebb eséllyel alakul ki az ekcéma gyerekeknél?

    Azoknál a csecsemõknél, akiknek étrendjébe már kilenchónapos koruk elõtt bevezetik a halat, kisebb eséllyel alakul ki ekcéma - áll egy új tanulmányban.

    Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2000-ben kelt ajánlása szerint az ekcémára hajlamos gyerekek étrendjébõl sok ételfajtát, köztük a halat is ki kell iktatni, ám 2008-ban visszavonták ezt az ajánlást és jelenleg azt mondják, hogy már 4-6 hónapos kortól adhatunk halat. Az allergiás betegségek, köztük az ekcéma is, egyre gyakrabban fordulnak elõ a fejlett országokban.

  • Baktériumoktól okosodnak az egerek

    Meglepõen hangzik, de a piszok javíthat az intelligencián: amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.

    Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltûnt a Mycobacterium vaccae nevû mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelõkön és a hígtrágyatározókban.

  • A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a hőségben

    A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a hőségbenEgészséges felnőtt embernek kb. 1,5-2 l folyadék fogyasztására van szüksége naponta. A szervezet víztartalma a korral előre haladva egyre csökken. A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek. A folyadékfelvétel és leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van. Az egyensúlyi állapotot számos tényező befolyásolja, mint például nehéz fizikai megterhelés, sporttevékenység, izzadás (napozás, szauna), éghajlat, külső hőmérséklet, és bizonyos állapotok (láz, hasmenés, hányás).

  • Csontjainkban rejtõzik a cukorbetegség?

    Csontjaink nem csupán testünk vázát képezik, fontos szerepük van az anyagcserében is. A szakértõk szerint ennek a fölismerésnek a jövõben a cukorbetegség kezelésének új gyógyszereit is köszönhetjük.

    Gerard Karsenty és munkatársai évek óta foglalkoznak a csontszövet és az anyagcsere viszonyok összefüggéseivel. Új vizsgálataik eredményei azt jelzik, hogy csontjaink nem egyszerûen azt a vázat jelentik, mellyel állni tudunk, hanem a vércukor szabályozás fontos részei.

  • Nem elég, hogy csökken a vércukor

    Washington - Cukorbetegségben mind több készítmény hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, de valószínûleg ennél többre van szükség: bizonyítani kell, hogy a kezelés hatására a szívroham is ritkább lesz. A vita az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyezõ-ellenõrzõ amerikai hivatalban (FDA) folyik.

    Az Egyesült Államok világszerte elismert hivatala, az FDA engedélyezi és rendszeresen ellenõrzi a forgalomban lévõ élelmiszereket és gyógyszereket.

  • Egy szaruhártyával több károsodott szemû betegen segíthetnek

    Új-Delhiben végzett kísérleti módszer következtében csökkenthetõ a szövetátültetések várólistája. Egy szaruhártyával akár három károsodott szemû betegen tudnak segíteni - számolnak be a szakorvosok az Archives of Ophthalmology egyik közleményében.

    A szaruhártya egy átlátszó membrán, ami a szem elülsõ részét fedi. A szakembereknek nem kell az egész szaruhártyát átültetni: elég, ha csak a károsodott részt távolítják el és pótolják a transzplantátummal.

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

    A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

  • A szomszédunkat is okolhatjuk a magas vérnyomás miatt

    A környezet, a szomszédság is befolyásolja a hipertónia kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.

    A tanulmány szerint, amely az Epidemiology címû szaklapban látott napvilágot, azoknál az egyéneknél, akik jobb környéken élnek, ahol több a lehetõség a testedzésre, kisebb a bûnözés, s jobbak az élelmiszerüzletek, ráadásul kialakult egy helyi közösség, csekélyebb a rizikója a magas vérnyomásnak.

  • A poklot is tûrõ baktérium

    A Pyrolobus fumarii baktérium egyedülálló tulajdonsága, hogy képes életben maradni még pokoli körülmények között is. Öt évvel ezelõtt az Alvin kutató-tengeralattjáró fedezte fel a baktériumot 3,5 kilométer mélységben a Közép-Atlanti-hátságon. A baktérium olyan mélytengeri füstölgõk oldalán tanyázik, amelyek forró gázokat és vizet lövellnek az óceánba. A minták elemzésénél német kutatók fedezték fel a baktériumot, és keresztelték el jelenleg használatos nevére, amelynek jelentése "a kémény lángnyelve". A baktérium számára a 90-130 Celsius-fokos hõmérséklet a legkedvezõbb, és akár 250 atmoszféra nyomást is könnyedén elvisel.

  • Növényvédõszerek és gének együtt növelik a Parkinson-kór kockázatát

    Nagyobb a kockázata a Parkinson-kór felbukkanásának azoknál, akik bizonyos növényvédõszereknek voltak kitéve életük során, és meghatározott génvariánsokkal rendelkeznek. Mint az Archives of Neurology címû szakfolyóiratban megjelent közleményben írták, a DDT-hez hasonló peszticideknek kitett férfiak körében három és félszer nagyobb a Parkinson-kór elõfordulásának kockázata, ha bizonyos génváltozatokat hordoznak.

    A kutatók szerint az adott genetikai variánsokkal élõk agya nem képes olyan hatékonysággal eltávolítani a méreganyagot, mint a normál génváltozatot hordozók agya.

  • Illóolajokkal a stressz ellen

    Illóolajokkal a stressz ellenSokan még otthon sem tudnak lazítani, fejük továbbra is a munkahelyi gondoktól zakatol, az aggodalmak álmatlan éjszakákat, állandó ingerültséget, szorongást okoznak. Napjainkban egyre többen keresnek különböző módszereket, amelyekkel ez a nyomás csökkenthető. Az aromaterápia igen hatékony módja az ellazulásnak. A hosszú távú stressz hatásai ma már ismertek: az eleinte csekély fizikai kellemetlenségek az évek során súlyos betegségekké válhatnak, közülük az orvostudomány egyre többet hoz összefüggésbe a stresszel.

  • A herpesz kezelésével idõt nyerhetnek a HIV-fertõzötteknél

    Egy herpesz ellen használt szer alkalmazása lelassítja az egyidejûleg HIV-vírussal is fertõzött embereknél az AIDS-betegség kifejlõdését, állapították meg amerikai kutatók. A The Lancet címû brit orvosi szaklapban hétfõn megjelent tanulmány szerint 3300, aciklovir nevû szerrel kezelt afrikai páciens adatait elemezve kiderült, hogy a hatóanyag szedése 16 százalékkal lassította a betegség elõrehaladását.

    A legtöbb HIV-fertõzött ember egyúttal a herpesz szimplex-2 (HSV2) vírussal is fertõzõdött, melyet genitális herpesznek is neveznek.

  • A szoptatás valószínûleg megóv bizonyos allergiák ellen

    Amennyiben az atópiás betegségekre (pl. ekcéma, asztma, ételallergiák) különösen hajlamos csecsemõk legalább négy hónapos korukig csak anyatejet kapnak, vagy tehéntejmentes tápszert, akkor késõbb alakulnak ki ezek a betegségek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek a tünetek. A Pediatrics januári számában megjelenõ cikk a fenti végsõ következtetést vonja le. "Alapjában valószínûleg mindegy, mit esznek a várandós és szoptató kismamák” - állítja Dr. Frank Greer a Wisconsin Egyetem gyermekgyógyász professzora, a cikk egyik szerzõje.