rss
adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehet

  • A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehetValóban, nem véletlen, hogy miért pont ezek az ételek kerülnek az adventi időszakban és karácsonykor az asztalra. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a szemes termések, így a száraz bab és borsó, akárcsak az újévi lencse a gazdagságot ígérték. A családi almaevés az összetartozást hangsúlyozza. A szárnyasok az év végén egyértelműen háttérbe szorulnak, mivel azok kaparnak. "Kikaparják" a szerencsét, ráadásul hátrafelé, ami igazán rossz előjel. A halat is a család anyagi biztonságának előhírnökeiként tartották számon. (Halpikkely=halpénz)

    Dió és mák

    Mindezen túl természetesen a téli időszakban fontos a tápérték és a vitamintartalom. Nem véletlen tehát a bejgli sem. A mák rendkívül energiadús, 10 dkg-jában 537 kcal rejtőzik, ami három zsemlének felel meg. A töltelék cukortartalmáról nem is beszélve. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz nagy mennyiségben.

    A dió bele esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, valamint értékes fehérjéket. A szellemi dolgozók tápláléka: erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Energiatartalma 654 kcal/100 gr.


    Hal:

    Az ünnepi ételek közül külön is érdemes figyelmet szentelni a halnak, amit az év többi napján alig fogyasztunk. Évente alig 2-6 kg halat eszik az átlag magyar, pedig ennek akár tíz-hússzorosa is kívánatos lenne, ahogy ezt a skandináv országokban teszik, de tőlünk kicsit nyugatabbra is 15-20 kiló halat fogyasztanak évente.

    Egészséges:

    A halhús rendkívül kedvező élettani hatású, nem véletlenül jó böjti és diétás étel: fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, teljes értékű. A benne lévő telítetlen zsírsavak jótékony érelmeszesedést megelőzők. Az omega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban, illetve a magyar busában találhatók meg.

    A halhús jó ásványianyag-forrás, A-, D- és B vitamint is tartalmaz.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A pókok 'félelemhálózatot' aktiválnak

    Bécs - A pókok több félelmet keltenek, mint a náluk veszélyesebb állatok. Ezt bizonyítja a würzburgi egyetem egy kísérlete, amelynek eredményei a New Scientist címû folyóiratban jelentek meg.

    "A pókoknál teljesen felértékelõdik a kockázat.

    A tényleg veszélyes állatoktól, mint az allergiás reakciót kiváltható méhektõl és darazsaktól jóval kevésbé undorodnak és félnek az emberek" - mondta a kutatás vezetõje, Georg W. Alpers a Der Standard címû osztrák lapnak.

  • Béldaganatot is okozhatnak az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok?

    Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek.

    A növényi olajokból állítják elõ azokat a zsírokat, amelyek nem folynak, jól tárolhatók, a velük készített termékek pedig sokkal hosszabb ideig maradhatnak forgalomban, mint a korábban használatos zsíradékokkal sütött termékek. A transzzsírok viszont emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel növelik koszorúérbetegség és általában az érelmeszesedés kockázatát.

  • Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

    Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

  • A frontérzékenység tünetei és kezelése

    A frontérzékenység tünetei és kezeléseAz időjárás változásait sokan előre megérzik. Gyakran már a frontot megelőző napon is fájhat a fejünk, álmosabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. Az emberre fogantatásától kezdve, már az anyaméhben hatnak a környezeti hatások. A légköri folyamatok szervezetünkre gyakorolt hatása rendkívül sokrétű. Az időjárás hatásai folyamatos alkalmazkodásra késztetik szervezetünket. Ez a folyamat azonban nem egyformán zajlik le mindenkiben. Vannak, akik könnyedén veszik az akadályokat, és vannak, akik nehezebben tolerálják a változó körülményeket.

  • A nagy lelki feszültséggel járó munka szívrohamhoz vezet

    A fokozott pszichés terhelés már fiatal nõk esetében is jelentõsen növeli a koszorúér-betegség kockázatát.

    Dán ápolónõk tíz esztendei vizsgálata egyértelmûen azt mutatta, hogy a munkahelyi stressz nemcsak a férfiak, hanem a nõk számára is fokozott rizikó faktor. A felmérés 1993-ban kezdõdött, és a megfigyelés eredményeként 12 116 ápolónõ adatait értékelték. Azok kerültek a vizsgálati csoportba, akik 1993-ban 45-64 évesek voltak, és foglalkozásuk feltételei alapján egészségesek.

  • Az internet segít az agy karbantartásában

    Az internetes szörfölés segíthet élesen tartani a középkorúaknak és idõsebbeknek memóriájukat, állapították meg amerikai kutatók.

    A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói mágneses rezonanciás készülékkel vizsgálták a kísérletben résztvevõ emberek agyi aktivitását, miközben azok a világhálón böngésztek. "Azt láttuk, hogy azok, akiknek már volt internetes gyakorlata, nagyobb agyterületüket használták a keresések közben. Ez arra utal, hogy az internetes böngészés edzi az agyat, vagyis aktívan és egészségesen tartja.

  • A sejtek korai öregedésében közremûködõ génváltozatot találtak

    Olyan génváltozatra bukkantak brit és holland kutatók, amely megmagyarázhatja, miért öregszenek egyes emberek korábban, mint mások; a felfedezés az öregedéssel összefüggõ betegségek, ráktípusok megértéséhez is közelebb visz. A kutatók a Nature Genetics címû szakfolyóiratban részletezett tanulmányukban 500 ezernél több genetikai változatot elemeztek, és megállapították, hogy azok az emberek, akiknél a TERC elnevezésû génen bizonyos variációk voltak jelen, nagy valószínûséggel 3-4 évvel idõsebbek voltak biológiai koruknál.

  • Rosszul állunk a szájhigiénia terén

    A hazai gyakorlat szerint csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már valami komoly problémánk, pl. tartós és elviselhetetlen fogfájásunk van. A szájhigiénia elhanyagolása súlyos betegségeket okozhat, hiszen a szájban lévõ baktériumok megtapadnak a fog felszínén, s néhány nap alatt a bakteriális lepedék megkezdi áldásosnak nem éppen nevezhetõ munkáját. Az íny közelében lévõ baktériumok gyulladásokat okozhatnak. Ennek általános tünete az ínyvérzés, ínyfájdalom és a rossz lehelet. Erre a betegek többsége a fogmosás elkerülésével, szüneteltetésével reagál.

  • Nemtõl is függ a tüdõrák lefolyása

    A tüdõrák gyakran alapvetõen különbözik a férfiaknál és a nõknél, közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.

    Egy másik vizsgálatban az idõsebb páciensek egy részénél pedig a tüdõrák olyan típusára bukkantak, amely nagyobb valószínûséggel reagál jól a kemoterápiára. A Journal of the American Medical Association (JAMA) címû szakfolyóiratban közzétett tanulmány újabb jelzés arra, hogy genetikailag a rák sokkal összetettebb, mint ahogyan pár éve gondolták az orvosok.

  • Kutatási célra kóros õssejtek

    Az õssejteket általában gyógyítási célra alkalmazzák, hogy a beteg szövetek sejtjeit egészséges sejtekkel tudják pótolni. Amerikai szakemberek azonban most olyan õssejteket különítettek el, melyek súlyos szívbetegséghez vezetnek, mert így a gyógykezelés kutatásának lehetõsége is megnyílhat az orvostudomány elõtt.

    Õssejtek nélkül nem élhetnénk: ilyenek vannak a csontvelõben és folyamatosan pótolják a hamar elöregedõ, elpusztuló vérsejteket.

  • Magas vérnyomás esetén ne igyunk sok szeszt

    A mértékletes alkoholfogyasztás védi az ereket, de akinek magas a vérnyomása és idõnként vedeli a szeszt, annak életkilátásai igen rosszak. A tudományos megfigyelés Dél Koreából származik. A rendszeres, de igen mérsékelt alkoholfogyasztás szívvédõ hatású. Ezt sok, jól ellenõrzött megfigyelés igazolja és ezzel magyarázzák a sokat idézett francia paradoxon jelenséget is. Ennek az a lényege, hogy noha a franciák sok telített zsír esznek, vérzsírszintjük kedvezõtlenebb, mint számos környezõ országban, a helyi vörösbort kortyoló Frankhonban mégis sokkal kevesebben halnak meg koszorúér-betegségben, mint több más európai országban.

  • Tengeri szivacs az emlõrák ellen

    Az Egyesült Államokban forgalomba kerülhet egy új gyógyszer, melynek hatóanyagát egy tengeri szivacsban fedezték fel, és egy nagy vizsgálat tanúsága szerint jelentõsen javítja az emlõrákban szenvedõ nõk túlélési esélyét.

    Az amerikai statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok okozta halálozás második helyén a nõk körében az emlõrák áll. Az Amerikai Rákkutató Intézet számításai szerint idén elõreláthatólag 207 090 nõnél fedezik fel ezt a rosszindulatú daganatot és 39 840 a betegség miatt hal meg.

  • Korai kezelés esetén hatékony a genitális herpesz terápiája

    New York - A genitális herpesz kezelését többnyire akkor kezdik meg, amikor már kialakult a betegség "visszatérõ" jellege; egy új kutatás szerint azonban abban az esetben, ha a terápiát a diagnózis felállítása után azonnal megkezdik, nagyobb eséllyel lehet megakadályozni a kór kiújulását.

    A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bõr és a környezõ területek nemi úton terjedõ betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz.

  • Az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát

    A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlõdésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthetõ. A Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk szerint kiváltképpen a nõk körében veszélyes a helyzet, mert nem tudatosodik bennük kellõképpen a visszafogott alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolat. Az adatok azt jelzik, hogy a szeszesital-fogyasztásra visszavezethetõ mellrák évente hatezer amerikai nõ életét követeli, az összes mellrákos elhalálozás 15 százalékát.