rss
  • A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehet

  • A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehetValóban, nem véletlen, hogy miért pont ezek az ételek kerülnek az adventi időszakban és karácsonykor az asztalra. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a szemes termések, így a száraz bab és borsó, akárcsak az újévi lencse a gazdagságot ígérték. A családi almaevés az összetartozást hangsúlyozza. A szárnyasok az év végén egyértelműen háttérbe szorulnak, mivel azok kaparnak. "Kikaparják" a szerencsét, ráadásul hátrafelé, ami igazán rossz előjel. A halat is a család anyagi biztonságának előhírnökeiként tartották számon. (Halpikkely=halpénz)

    Dió és mák

    Mindezen túl természetesen a téli időszakban fontos a tápérték és a vitamintartalom. Nem véletlen tehát a bejgli sem. A mák rendkívül energiadús, 10 dkg-jában 537 kcal rejtőzik, ami három zsemlének felel meg. A töltelék cukortartalmáról nem is beszélve. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz nagy mennyiségben.

    A dió bele esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, valamint értékes fehérjéket. A szellemi dolgozók tápláléka: erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Energiatartalma 654 kcal/100 gr.


    Hal:

    Az ünnepi ételek közül külön is érdemes figyelmet szentelni a halnak, amit az év többi napján alig fogyasztunk. Évente alig 2-6 kg halat eszik az átlag magyar, pedig ennek akár tíz-hússzorosa is kívánatos lenne, ahogy ezt a skandináv országokban teszik, de tőlünk kicsit nyugatabbra is 15-20 kiló halat fogyasztanak évente.

    Egészséges:

    A halhús rendkívül kedvező élettani hatású, nem véletlenül jó böjti és diétás étel: fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, teljes értékű. A benne lévő telítetlen zsírsavak jótékony érelmeszesedést megelőzők. Az omega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban, illetve a magyar busában találhatók meg.

    A halhús jó ásványianyag-forrás, A-, D- és B vitamint is tartalmaz.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a csontritkulás

    Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a csontritkulásA csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis a csonttömeg és a csontban található mésztartalom csökkenését jelölő folyamat, amely a csontok gyengülésével és fokozott törékenységével jár. A csontszövet állománya az idő előrehaladtával változik: egészen 25-30 éves korig gyarapszik, majd szépen lassan csökkenni kezd, tömege folyamatosan fogy és gyengül. Ebből kifolyólag az idősebb korosztály számít igazán veszélyeztetettnek, azon belül is a nők, mivel a menopauzát követően az ösztrogénhiány miatt gyorsabb ütemben csökken a csonttömeg.

  • Drága, de hat az allergiaellenes kezelés

    Immunterápiával az allergia ellen

    Külföldön többen kezeltetik allergiájukat immunterápiával, mint Magyarországon. Ennek az az oka, hogy egyes országokban száz százalékos támogatást élvez a kezelés, míg hazánkban a költségeket a betegnek kell állnia, s az éves kiadás hatszámjegyû összeget is kitehet.

    Az utóbbi évtizedekben ugrásszerûen megemelkedett az allergiások száma. A magyar lakosság ötöde szenved ettõl a betegségtõl.

  • A rossz szájhigiénia különböző egészségi problémákhoz vezethet

    A rossz szájhigiénia különböző egészségi problémákhoz vezethetA tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. A fogkövet, vagyis a dentális plakkot a fogak felszínén megtapadó baktériumok hozzák létre, amelyekből normális esetben is több millió tartózkodik a szájban. A nyálkahártyát és az immunrendszert is védhetik, egyetlen célunk csupán az lehet, hogy ne engedjük őket túlburjánozni. A plakk megkeményedéséhez ugyanis elég csupán néhány, fogmosás nélküli nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal.

  • A diabétesz hatalmas árat követel a szegényebb országoktól

    A diabétesz és szövõdményei, köztük a szélütés és szívbetegségek hatalmas pénzügyi terhet rónak a következõ években a szegényebb országokra - állítja egy kedden közzétett jelentés.

    "A diabétesz a fejlett országok betegségébõl az olyan fejlõdõ országok betegségévé válik, mint India és Kína, ami az egészségügyi költségek emelkedése miatt nyomást jelenthet majd egészségügyi rendszereikre" - vélekedett Philip Clarke, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa.

  • Teszttel állapíthatják meg a dohányosok rákkockázatát

    Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdõrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdõrák kialakulása.

    A Science Translational Medicine címû szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerzõi megállapították azt is, hogy egy természetes étrendkiegészítõ visszafordította a tüdõrákot megelõzõ állapot jeleit a sejtekben.

  • Az élsportolók szíve nagyobbra nõhet, mint a szívbetegeké

    Az élsportolók szíve nagyobbra nõhet, mint a szívbetegeké, azonban a sportszív edzés vagy verseny után hamar zsugorodik. Amerikai szívgyógyászok szerint, ha a szív egészséges, akkorára nõhet, amekkorára akar.

    A gyorskorcsolyázóknak a szíve nem lesz olyan nagy, mint az evezõsöké, de a kutatók azt figyelték meg, hogy pihenés közben különlegesen mûködik. A korcsolyázók szívének fõleg a jobb kamrája erõsödik meg. Nyugalomban szívük különlegesen ellazul és gyengébben mûködik, mint az ülõ munkát végzõ embereké. "Olyan, mintha hibernálva lenne."

  • A nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • Stressz a hétköznapokban

    A stressz sokmindenkit érint. Tisztában vagyunk vele, hogy mi is ez a jelenség valójában? Tudjuk, hogy milyen tünetei vannak? És mi a krónikus stressz? Nemcsak mindennapjainkat nehezíti meg, de betegségek kialakulásához is vezethet. Tégy ellene!

    Megfelelési kényszer, záros határidõ, hónap végi hajtás… Bármelyikre is gondolsz, gyorsabban verhet a szíved, összeszorul a gyomrod: amikor épp nyugalomra lenne szükség a precizitás érdekében, valahogy minden és mindenki rohan körülötted.

  • A felborult napi életritmus a vérzsír szintet is megzavarja

    A naponta azonos idõben ismétlõdõ események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül.

    Mindennapi életünknek általában megszokott ritmusa van, melynek megzavarását nehezen tudjuk elviselni és a napszaki ritmus átállítása néha sok idõt igényel. A földrészeket áthidaló repülõutak következtében milliók napszaki ritmusa borul fel egyik napról a másikra.

  • Ózondús levegõ: nehéz túlélni

    Budapest - Az ózondús levegõ csöppet sem tiszta és egészséges, ellenkezõleg: az ózon éppen a szennyezett atmoszférában keletkezik és súlyos méreg. A világszerte mind fenyegetõbb gondról részletes tájékoztatót közölt az Eurohealth szakfolyóirat.

    "Az érintetlen természet, a kristálytiszta víz és az ózondús levegõ kikapcsolódásuk záloga" - olvasható egy valóban csodaszép táj ismertetõjében, de tudnunk kell, hogy az ózondús légtér nem a hegyvidék áldásos és egészséges tulajdonsága, hanem erõsen mérgezõ környezet.

  • Sportolók szívhalála: a nem megfelelõ újraélesztés is felelõs

    Washington - Az Egyesült Államokban a fiatal sportolók hirtelen szívhalála legtöbbször visszafordíthatatlannak bizonyult, de ebben sokszor szerepet játszott a nem megfelelõ újraélesztési kísérlet is. A drámai adatokat a HeartRhythm Journal legújabb száma közölte.

    Mindig döbbenetet kelt, ha egy sportesemény nézõinek szemeláttára valamelyik fiatal sportoló hirtelen összeesik és meghal. Amerikai kutatók most összegyûjtötték azokat az eseteket, melyeknek pontos körülményei ismertek voltak. Hat év alatt bekövetkezett 486 ilyen tragédia történetét dolgozták fel.

  • Káliummal és fokhagymával csökkenthetõ a magas vérnyomás

    New York - A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentõ szerepét hangsúlyozza.

    Két nashville-i orvos, Mark Houston és Karen Harper tanulmánya szerint a tipikus amerikai étrend kétszer több nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz, mint amennyi a korszerû táplálkozási ajánlásokban szerepel.

  • Ha majd jön a hideg, jön az infarktus is!

    Amikor a téli idõszakban a napi hõmérséklet egy fokot esik, a Nagy-Britanniában egy hónapon belül kétszázzal több beteget szállítanak szívinfarktusssal kórházba. Brit kutatók szerint erre a veszélyre télen minden országban figyelni kell.

    Az Angol Közegészségügyi Intézetben Krishnan Bhaskaran vezetésével azt vizsgálták, hogy a hideg idõ beálltával növekszik-e a szívrohamok gyakorisága. Azt már korábban igazolták, hogy télen több szív- és érrendszeri beteg hal meg, mint a nyári idõszakban, de a kórházba kerülõ infarktusesetek számáról eddig nem voltak adatok.

  • Fogyasszunk sok halat, hogy megelõzzük az érelzáródást

    Egy, a napokban megjelent tanulmány szerint a japánok közt azért kevesebb a szívbetegek száma, mert egész életükben sok halat esznek.

    Az omega 3 zsírsavakat tartalmazó olajos halban gazdag táplálkozás lehet az oka annak, hogy a középkorú japánok kevesebbet küzdenek az artériák elzáródásával, mint a fehér bõrû emberek, illetve a japán származású amerikai állampolgárok. A Japánban élõ japánok vérében kétszeres az omega 3 zsírsavak mennyisége, és kevésbé szenvednek az érelmeszesedéstõl.