2024.07.27. - Olga, Lilána

A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehet

A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehet
A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehetValóban, nem véletlen, hogy miért pont ezek az ételek kerülnek az adventi időszakban és karácsonykor az asztalra. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a szemes termések, így a száraz bab és borsó, akárcsak az újévi lencse a gazdagságot ígérték. A családi almaevés az összetartozást hangsúlyozza. A szárnyasok az év végén egyértelműen háttérbe szorulnak, mivel azok kaparnak. "Kikaparják" a szerencsét, ráadásul hátrafelé, ami igazán rossz előjel. A halat is a család anyagi biztonságának előhírnökeiként tartották számon. (Halpikkely=halpénz)
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Dió és mák

Mindezen túl természetesen a téli időszakban fontos a tápérték és a vitamintartalom. Nem véletlen tehát a bejgli sem. A mák rendkívül energiadús, 10 dkg-jában 537 kcal rejtőzik, ami három zsemlének felel meg. A töltelék cukortartalmáról nem is beszélve. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz nagy mennyiségben.

A dió bele esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, valamint értékes fehérjéket. A szellemi dolgozók tápláléka: erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Energiatartalma 654 kcal/100 gr.


Hal:

Az ünnepi ételek közül külön is érdemes figyelmet szentelni a halnak, amit az év többi napján alig fogyasztunk. Évente alig 2-6 kg halat eszik az átlag magyar, pedig ennek akár tíz-hússzorosa is kívánatos lenne, ahogy ezt a skandináv országokban teszik, de tőlünk kicsit nyugatabbra is 15-20 kiló halat fogyasztanak évente.

Egészséges:

A halhús rendkívül kedvező élettani hatású, nem véletlenül jó böjti és diétás étel: fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, teljes értékű. A benne lévő telítetlen zsírsavak jótékony érelmeszesedést megelőzők. Az omega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban, illetve a magyar busában találhatók meg.

A halhús jó ásványianyag-forrás, A-, D- és B vitamint is tartalmaz.