2020.11.26. - Virág

Halhús az ismétlõdõ szélütés ellen

Halhús az ismétlõdõ szélütés ellen
Ha valaki már elszenvedett egy szélütést, akkor a szakemberek azt ajánlják, hogy szeresse meg a halat: a halhúsban lévõ, többszörösen telítetlen zsírsavak megakadályozzák az újabb szélütést - derül ki japán kutatók vizsgálati eredményeibõl.

Bizonyított tény, hogy az EPA-kapszula rendszeres alkalmazása esetén sokkal ritkábban fordult elõ szívinfarktus - és általában érrendszeri betegség -, mint abban a csoportban, amelynek tagjai ilyen készítményt nem szedtek.

A vizsgálat során húszezer nõ és férfi sorsát követték öt éven át, akiknek vérében magasnak találták a "rossz" - LDL - koleszterin szintjét. Ez az érelmeszesedés egyik kockázati tényezõje. A vizsgált személyek koleszterincsökkentõ gyógyszert szedtek, de a csoport egyik fele, csaknem tízezer ember ezen kívül olyan kapszulát is kapott, amely a halhúsból származó, EPA jelzésû, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazott.

Tanaka Kortaro és munkatársai megállapították, hogy az EPA-kapszulát szedõk, illetve az ilyen kezelésben nem részesülõk között a szélütés azonos gyakorisággal fordult elõ.

Nagy különbség volt viszont annak a csaknem félezer betegnek a sorsában, akiknek már a korábbiakban volt agyi katasztrófája. Itt egyértelmûen kiderült, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó kapszula szorgalmas szedése 20 százalékkal csökkentette a súlyos esemény ismétlõdésének kockázatát.

A kutatók szerint ez a 98 százalékos tisztaságban omega-3 zsírsavat tartalmazó EPA-kapszula hatása. Korábbi kutatások már igazolták a halhúskivonatból készült gyógyszerek szívvédõ hatását, de ezekben többféle hatóanyag is található. Az EPA-kapszula eredményessége alapján valószinû, hogy az ezek az eredmények is az omega-3-nak voltak köszönhetõk.

Az EPA pontos hatásmódja egyelõre nem ismert, de a kedvezõ hatásban szerepet játszhat, hogy csökkenti a "rossz" koleszterin vérszintjét és gátolja az érelmeszesedés alapján képezõ, lassú gyulladást, illetve a véralvadást.