2024.04.27. - Zita

Természetes vitaminforrások - tavaszi vitaminbevitel

Természetes vitaminforrások - tavaszi vitaminbevitel
Természetes vitaminforrások - tavaszi vitaminbevitelNem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy egészséges és egy beteg gyermeknek, illetve felnőttnek, várandós nőnek, idős embernek, vagy éppen sportolónak. Egy biztos, indok nélkül felesleges a megadózis rendszeres bevitele. Amennyiben egészségesek vagyunk, kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, akkor a legtöbb vitaminhoz könnyen hozzájutunk a különböző élelmiszerekből, zöldségekből és gyümölcsökből.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Télen és a tavasz kezdetén sajnos korlátozottak a lehetőségeink a friss zöldségek és gyümölcsök tekintetében. Mivel ilyenkor az időjárás és a nappalok hosszúsága sem kedvező, fáradékonyabbak vagyunk, és hajlamosabbak leszünk a depresszióra. Ezt “súlyosbíthatja”, ha D- és C-vitaminban, illetve omega-3 zsírsavakban is szegényes a táplálkozásunk


A természetes vitaminforrás:

A-vitamin és előanyaga, a karotin - megtalálható a sárgarépában, a sóskában és a májban.

D-vitamin - a csukamájolajban és a többi halolajban, valamint némelyik gombában, a tojásban és néhol a tejben.

E-vitamin van a növényi olajokban, a tojásban vagy a gabonacsírában.

K-vitamin például a káposztában, a búzakorpában és a májban.

C-vitamint találunk a zöldpaprikában, a csipkebogyóban, a ribizliben, a citromban és a narancsban, valamint hasznunkra lehet a savanyú káposzta, illetve a különböző házilag eltett savanyúságok is jól jöhetnek ilyenkor. Tudta? A vegyület fémmel érintkezve hőre és a levegő oxigénjére is bomlik. Ezért ajánlott például a csipkebogyót hideg vízben áztatni egy éjszakán keresztül, ha teát készítünk belőle, lefedni, és inkább műanyag kanállal megkeverni.

És ne feledjük: a B-vitaminok is fontosak - (Tiamin azaz B1: élesztő, csirkemell, sertéshús - Riboflavin azaz B2: csirke- és sertésmáj, csiperke gomba - Piridoxin azaz B6: banán, lazac, rák - Niacin azaz B3: csirkemell, gomba, lazac - Pantoténsav azaz B5: borjúmáj, gomba - Biotin: borjúmáj, avokádó - Folsav azaz B11: karfiol, teljes kiőrlésű kenyér - B12: makréla, hering, tyúkmáj, stb.).

Omega-3 zsírsav-szükségletünket elsősorban a tengeri halak és az olajos magvak segítségével fedezhetjük.


Arról többször vitatkoztak már a hozzáértők, hogy a mai kínálatban jóval kevesebb vitamint tartalmaznak az egyes növények, mint mondjuk 10-20 évvel ezelőtt. Van benne igazság, de azt nem szabad kijelentenünk, hogy azért nem eszünk idény zöldséget és gyümölcsöt, mert úgy sincs benne annyi vitamin, mint régen, így inkább bekapkodok néhány szem étrend-kiegészítőt.