rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Indítsuk a napot citromos vízzel!

  • Indítsuk a napot citromos vízzel!Hajlamosak vagyunk napjainkat kávéval vagy teával indítani, pedig egy adag meleg citromos víz csodákat tesz szervezetünkkel. Nem is kell feltétlenül melegnek lennie, de a víz legyen tiszta, amit egy forralással tudunk a legegyszerűbben elérni. Íme néhány ok, hogy rászokj erre a reggeli itókára. A citrom tele van C-vitaminnal, ami köztudottan immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Szaponinok is találhatóak benne, amik távol tartják az influenzát és a megfázást. És nem utolsósorban az aszkorbinsav segíti a vasfelszívódást is, aminek jelentős szerepe van az immunrendszer működésében.

    - Bár az íze miatt azt hinnéd, hogy savasít, a citrom valójában lúgosítja a szervezetet.

    - Segíti az emésztést. A citromban található flavonoidok érik el ezt a hatást. Megtisztítják és stimulálják a májat, valamint a citromlé támogatja a gyomorban található hidroklórsav munkáját, ezzel is segítve az emésztést.

    - A C-vitamin és a citromban található többi antioxidáns gátolja a szabad gyökök pusztítását. A szabad gyökök okozzák az öregedés legtöbb jegyét, így a ráncosodást is, az antioxidánsok viszont ellenük dolgoznak késleltetve a bőr öregedését.

    - A C-vitamin gyorsítja a sebek gyógyulását és segít karbantartani a kötőszöveteket, csontokat és a porcokat.

    - A reggel elfogyasztott meleg citromos víz serkenti az emésztést, és eltünteti az éjszaka folyamán a véredben lerakódott mérgező anyagokat.

    - A citromlé energiával látja el a szervezetet, ahogy belép az emésztőrendszeredbe. Csökkenti az idegességet és a depressziót. A citromnak már az illata is megnyugtatja az idegrendszert.



  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kapcsolatot fedeztek fel a biológiai óra és az anyagcsere között

    Molekuláris kapcsolatot fedeztek fel a napi bioritmus, vagyis biológiai óra és az anyagcsere között. Ez az eredmény új utat nyithat a cukorbetegség, az elhízás és más kapcsolódó betegségek gyógyításában.

    A 24 órás napi bioritmus felborulása alapvetõen befolyásolja az emberi egészséget, és anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Egy nélkülözhetetlen fehérje, a CLOCK szabályozza a test napi ritmusát.

  • Miért van rosszabb kedvünk a télen?

    Párizs - A tél beköszöntével elõfordul, hogy az ember lelkiállapota minden ok nélkül leromlik - majd azután tavasszal helyreáll a dolgok rendes menete. Európában a lakosság 15-25 százaléka mondja magáról, hogy érzékeny erre a "szezonális pszichológiai változásra" - 2-3 százalék pedig egyenesen "szezonális depresszióról" beszél, s mindez fõleg a nõket sújtja.

    A Science et Vie címû francia tudományos havilap beszámolója szerint nincs egyetlen olyan biológiai mechanizmus sem, amely önmagában, egyes egyedül magyarázná ezeket a zavarokat.

  • Van 'jóindulatú' kövérség is

    Tübingen - A kövérség a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbaj fontos kockázati tényezõje, de vannak szerencsés elhízottak is, akiknek a zsírtöbblete nem a legveszélyesebb területen, a májban található.

    A biztató tudományos eredményeket az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

    Ha fölösleges testsúlykilóink vannak, nem csak korábbi ruhatárunkkal lesz bajunk, hanem az egészségünkkel, az anyagcserénkkel is.

  • A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem tesz jót egészségünknek

    A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem tesz jót egészségünknekA túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót. A környező levegő vízgőztartalmát a relatív páratartalom fogalmával jellemezzük. A relatív páratartalom azt fejezi ki, hogy a levegő aktuális páratartalma hány százaléka annak a vízgőztartalomnak, amelyet az adott hőmérsékletű levegő maximálisan meg tud tartani.

  • A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bír

    A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bírA csicsóka elsősorban igen egészséges növény, másodsorban rendkívül finom, harmadsorban olcsó, végül pedig igen sokoldalúan használható a konyhában. Megvan tehát minden tulajdonsága ahhoz, hogy a konyhák sztárja legyen – egyelőre mégsem az. A csicsókának számos pozitív élettani hatása van, ezekből csak néhány álljon itt kedvcsinálónak. A burgonya rosttartalmáénak sokszorosával rendelkezik, ennek köszönhetően jótékonyan megakadályozza a szénhidrátok és más, hizlaló tápanyagok felszívódását.

  • Gyorsítja az érelmeszesedést a légszennyezõdés

    Az erõsen szennyezett levegõ fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát: német és amerikai vizsgálatok egybehangzóan bizonyították ezt a milliók életét veszélyeztetõ összefüggést.

    A szennyezett levegõtõl sokan köhögnek, vannak, akiknek idült hörghurutot, gyerekeknek asztmás rohamot okoz - ehhez a légzõszervi bûnlajstromhoz a szívrohamok kockázatának növekedése is csatlakozik.

  • Kódolt feledékenység?!

    Ha nincs esze, legyen notesze – szól az örök érvényû szólás. De mi van akkor, ha már a noteszt is elfelejtjük megnézni? A feledékenység sajnos senkit sem kerül el, de egy bizonyos határig teljesen normális kísérõje életünknek. A sokat emlegetett stressz nemcsak fizikai, lelki betegségeket okozhat, hanem memóriazavart is. Sokszor nehéz helytállni a családban, átlátni a gyerekek napirendjét, a sajátunkról nem is beszélve. Elfelejtünk egy-egy határidõs munkát, megbeszélést, és elõfordul, hogy kimarad az oviba, iskolába induló kicsi hátizsákjából a kedvenc plüssállat, rosszabb esetben az uzsonna.

  • Vissza lehet térni a hirtelen szívhalálból

    Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta, hogy ez év októberét - az USA történetében elõször - egy drámai kórkép, a hirtelen szívhalál elleni küzdelemnek szenteljék. Magyarországon pedig mozgalom szervezõdik az újraélesztéssel kapcsolatos tevékenység megújítására és megerõsítésére. A hirtelen szívhalálból ugyanis vissza lehet térni az életbe, ha a korszerû újraélesztési technikákat idõben alkalmazzák. Októberben az USA minden intézménye tudatosítani, tanítani igyekszik az ország halálozási statisztikájának elsõ helyén álló katasztrófa jelentõségét, tüneteit, annak bekövetkeztekor az újraélesztés elsõsegély szintû, de késlekedés nélküli alkalmazását, mert a hirtelen szívhalál bármikor, bárhol és bárkit elérhet.

  • A cukros üdítõk növelik a hasnyálmirigyrák kockázatát

    A cukros üdítõket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák elõfordulásának amerikai kutatók, mint a gyümölcslevet elõnyben részesítõknél - áll egy amerikai tanulmányban.

    Az üdítõk nagy cukortartalma növelheti a szervezetben az inzulinszintet, úgy véljük, ez hozzájárul a hasnyálmirigyben a rákos sejtek növekedéséhez. A cukor lebontásában segédkezõ inzulint a hasnyálmirigy állítja elõ.

  • A szoptatás valószínûleg megóv bizonyos allergiák ellen

    Amennyiben az atópiás betegségekre (pl. ekcéma, asztma, ételallergiák) különösen hajlamos csecsemõk legalább négy hónapos korukig csak anyatejet kapnak, vagy tehéntejmentes tápszert, akkor késõbb alakulnak ki ezek a betegségek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek a tünetek. A Pediatrics januári számában megjelenõ cikk a fenti végsõ következtetést vonja le. "Alapjában valószínûleg mindegy, mit esznek a várandós és szoptató kismamák” - állítja Dr. Frank Greer a Wisconsin Egyetem gyermekgyógyász professzora, a cikk egyik szerzõje.

  • Leukémiás sejtek támadható pontjait azonosították

    Japán tudósok 25 olyan DNS-szakaszt találtak leukémia-õssejtekben, amelyek célpontjai lehetnek az újabb rákgyógyszereknek.

    A Science Translational Medicine címû tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók a genetikai állomány 25 olyan szakaszáról számolnak be, amelyek különösen aktívak voltak a leukémia-õssejtekben, így valamennyi alkalmas lehet új gyógyszercélpontnak.

  • A HIV-fertõzéshez és a rák kialakulásához köthetõ molekula szerkezetét írták le

    Egy kulcsfontosságú, a HIV-fertõzéshez és a rák kialakulásához is köthetõ jelátvivõ fehérje szerkezetérõl sikerült pontos képet alkotniuk amerikai kutatóknak, akik eredményüket a Science tudományos magazin pénteki számában tették közzé.

    A CXCR4 molekula egy nagyobb fehérjecsalád tagja, melyeket G-fehérje-kapcsolt receptoroknak (GPCR-ek) neveznek. Ezek a molekulák a sejtmembránokon átívelve jelátvivõként mûködnek a külsõ és a belsõ környezet között.

  • A kávé növelheti a zöldhályog kialakulását

    A Harvard Egyetem kutatói szerint a naponta legalább három csésze kávét fogyasztó emberekben megnõhet az esetlegesen látásvesztéshez vagy vaksághoz vezetõ zöld hályog kockázata.


    A koffeines kávé fogyasztása különösen is összefüggésbe hozható a zöld hályog egyik típusa, az exfoliatív glaukóma kialakulásával, mely során apró rostok hámlanak le a szemlencsérõl, ez pedig a szemûri nyomás megnövekedéséhez vezet.

  • Divatos, de életveszélyes a barna bõr!

    Rákveszély - Fiatalok be se tehetnék a lábukat szoláriumba! Az egészségi kockázatok ellenére töretlen a barna bõr divatja és még mindig tolonganak a szoláriumokban az emberek - Szakértõk ezért szigorúbb feltételeket szeretnének bevezetni a napstúdiók számára. 2009-tõl törvényben tiltanák a szoláriumok használatát 18 éven aluli fiatalok részére. A szakértõk azonban úgy vélik, ez önmagában nem elég.