rss
  • A krónikus fáradtság okai

  • A krónikus fáradtság okaiHa néhanapján kedvetlennek érezzük magunkat, nem kell egyből erre a betegségre gondolnunk, viszont ha a rosszkedv nem múlik és hónapokon át tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtunk, már fontos komolyan vennünk a panaszokat. Krónikus fáradtságot több súlyos betegség is okozhat. Tartós vagy tovább tartó fáradtság oka lehet többek közt vérszegénység, pajzsmirigy betegség, vagy daganatos elváltozás is. Ha egyéb szervi eltérést a vizsgálatok nem mutatnak a kezelés a legtöbb esetben a tünetek megszüntetésére, vagy javítására irányul.

    A hagyományos gyógykezelés mellett gyakori a gyógynövényeket tartalmazó készítmények használata is, melyek segítségével a páciensek a folytonos fáradtság érzet csökkentésére, a rövid távú memória javítására, a depresszió és különböző, fej-, torok-, és izomfájdalmak csillapítására törekednek.

    Az átmeneti enyhülést kínáló terápiák azonban a legtöbb esetben nem járnak sikerrel, a betegek többségénél – elegendő alvás ellenére - a mindennapi teendők végrehajtása is extrém fáradtságot okoz.


    A minden részletre kiterjedő hematológiai és immunológiai vizsgálatok azonban semmilyen eltérést nem mutattak. A szülők ekkor szereztek tudomást az ételintolerancia jelenségéről, s ennek kapcsán felidézték, hogy fiuknál már egy pohár kóla is migrént váltott ki, pár korty sör elfogyasztása pedig rossz közérzetet okozott.

    Ezek alapján úgy érezték, érdemes ezen a területen további vizsgálatokat végeztetniük, mivel így talán magyarázatot kaphatnak a krónikus fáradtság okára is.

    Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.


    Az ételallergia ezzel szemben a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1%-át érinti.

    A szerteágazó tünetek számos formában jelentkezhetnek, ezek egyike a krónikus fáradtság szindróma is. Az ételintolerancia kimutatása vérvizsgálattal elvégeztető, s így megtudhatjuk, mely ételek fogyasztása felelős a tünetekért.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Cukorbetegség kezelése fokhagymával

    Budapest - Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagymában olyan anyag található, amely a cukorbajos egerekben csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását.

    A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fûszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerû vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is.

  • Egészségesnek hitt ételek

    Egészségesnek hitt ételekVannak olyan ételek, amelyekről korábban azt gondoltuk/hittük, hogy egészségesek, de ma már tudjuk, hogy mégsem teljesen így van ez: ilyen például a gyümölcsjoghurt vagy a narancslé. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: Sajnos nem mindig olyan egészséges, mint amilyennek hisszük. A gabonát az őrlés során magas hőhatásnak teszik ki, ami miatt sok ásványi anyag és vitamin eltűnik belőle, a kenyérhez pedig gyakran nagyon sok extra összetevőt adnak, hogy tartósabb legyen, és tovább friss maradjon.

  • A D-vitamin szintje befolyásolja a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát

    A D-vitamin magasabb vérszintje és a Parkinson-kór kisebb kockázata között találtak összefüggést közel három évtizeden át tartó követéses vizsgálatukban finn kutatók, akik eredményükrõl hétfõn számoltak be. Egy másik tanulmány az elégtelen D-vitamin ellátottság és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A finnországi Helsinkiben mûködõ Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársai feltételezik, hogy a Parkinson-kórt "a folyamatosan elégtelen D-vitamin ellátottság okozhatja, amely a dopaminerg idegsejtek krónikus hiányához vezethet az agyban."

  • Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünk

    Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünkAz éhség nagyon összetett érzés, melyet az agy és a hormonrendszer együtt működve irányít. Azt, hogy mennyire vagyunk éhesek és mikor, meglepően sok dolog befolyásolhatja. Légkondicionáló: Télen általában több kalóriát fogyasztunk el, mint nyáron, a hidegben ugyanis több energiára van szükségünk ahhoz, hogy egyenletesen melegen tartsuk a szervezetünket. A légkondicionálónak sajnos ugyanolyan hatása van, mint a kinti hideg levegőnek, vagyis még akkor is többet eszünk a hatására, ha nincs szükségünk plusz energiára.

  • Mit tehetünk a striák ellen?!

    Mit tehetünk a striák ellen?!Csak a legszerencsésebb hölgyek ússzák meg a kamaszéveket vagy a várandósság időszakát striák nélkül: ezek a csíkok bizony nagyon sokunk életét megkeserítik. A csíkok a legtöbbször a hason, a combon vagy a felkaron jelennek meg, de időnként a hát alsó részén vagy a mellen is kialakulhatnak. Általában akkor jelennek meg, ha a bőrnek hirtelen kell kitágulnia, például gyors hízás vagy növekedés miatt (ezért fordul elő a stria olyan gyakran kismamákon, különösen azokon, akik a várandósságuk ideje alatt nagyon sokat vagy nagyon hirtelen híznak).

  • Az emberi bélben élõ baktériumflóra tízszer olyan összetett, mint azt korábban gondolták!

    A Public Library of Science-Biology megjelent új tanulmánya szerint, az emberi bélben élõ baktériumflóra tízszer olyan összetett, mint azt korábban gondolták.

    Az emlõsök bélrendszere a legsûrûbb mikroba-élõközösség a Földön. A testünkben található minden egyes sejtre nagyjából 10 egysejtû mikróba jut, melyeknek nagy része az emésztõrendszerben található.

    A korábbi becslések az emberi bélben élõ mikróbafajták számát 500 körül határozták meg.

  • Zöldségek, gyümölcsök, melyek felvehetik a harcot a narancsbőr ellen

    Zöldségek, gyümölcsök, melyek felvehetik a harcot a narancsbőr ellenA narancsbőr a legtöbbször genetika kérdése, de megfelelő mennyiségű testmozgással és helyes táplálkozással csökkenthetjük megjelenésüket. Az ananász fogyasztása mindenképpen ajánlott, ha egészségesen szeretnél élni, mivel nagyon magas a kálium és C-vitamin tartalma. Másfelől a gyümölcsben levő anyagok segítik növelni a vérkeringést, aminek hatására a szervezetben felhalmozódott káros anyagok könnyebben kiürülnek. A víz szintén segíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

  • A magas vérnyomás az agyra is káros hatással lehet

    A magas vérnyomás az agyra is káros hatással lehetA magas vérnyomás, különösen a fej és a nyak vérellátását biztosító artériákban, a kognitív készségek hanyatlásával állhat összefüggésben - derítették ki ausztrál kutatók. A Melbourne-i Egyetem kutatói szerint azok az emberek, akik magas vérnyomással rendelkeznek központi artériáikban, köztük az aortában és a nyaki verőerekben, gyengébben teljesítenek a vizuális feldolgozást mérő tesztekben, lassabban gondolkodnak, és rosszabb a felismerési képességük. Kísérletükben a kutatók 493 húsz és nyolcvankét év közötti nemdohányzó ausztrál embert vizsgáltak.

  • Gyengébb térbeli tájékozódási képességgel rendelkeznek a nõk

    Az Iowai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy a nõk fali lebenyének vastagabb kéregállománya alacsonyabb szintû mentális rotációs képességgel párosul, valamint hogy a férfiakban - a nõkhöz képest - nagyobb részt foglal el a fali lebeny felszínének a területe.

    Ezek mellett a fali lebeny nagyobb felszíne összefügg a mentális rotációs feladatok során elért jobb teljesítménnyel. "Nem arról van szó, hogy a nõk nem tudják végrehajtani a mentális rotációs feladatokat, csak lassabban hajtják végre azokat" - közölte a tanulmány szerzõje, dr. Tim Koscik.

  • Genetikai módosulat okozhatja a diszlexiát?

    Egy gyakori genetikai módosulat, amelyet a diszlexiával is kapcsolatba hoznak a szakemberek, megmagyarázhatja a gyenge olvasási készséget is olyanoknál, akiknek egyéb tanulási nehézsége nincs - állítják brit kutatók.

    "Ez az elsõ alkalom, hogy ugyanaz a genetikai változat bizonyult fontosnak a diszlexia és általában az olvasási nehézség felbukkanásában" - magyarázta Silvia Paracchini kutatásvezetõ, az oxfordi Wellcome Trust Humángenetikai Központjának munkatársa.

  • A nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • A rákos áttétek képzõdése meggátolható?

    A tüdõben és csontban kialakuló áttétet megakadályozó mikro-RNS-eket fedeztek fel amerikai kutatók emlõrákos sejtekben. Hogy a Nature-ben megjelent eredménybõl gyógykezelés válik-e, csak a jövõ kérdése. Mai tudásunk szerint az áttétképzõdés - azaz hogy a daganat felszínérõl sejtek sodródnak le, és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet különbözõ részeire jutnak el, majd ott megtelepszenek - nem véletlen mellékterméke a daganatnövekedésnek. A tumor kifejezetten képessé teszi sejtjeit a kóros szövetdarab többi sejtjétõl való elválásra.

  • A szellemi játékok nem tesznek okosabbá

    Akár Super Mariót is játszhatnának szellemi komputeres játékok helyett azok, akik elméjüket akarják edzeni, ugyanis kiderült: a szellemi játékok nem tesznek okosabbá. Brit kutatók hat héten át vizsgáltak olyan számítógép-felhasználókat, akik kognitív képességeik fejlesztése érdekében kapcsolódtak be online szellemi játékokba. Az eredmények szerint azonban a játékosok semmivel sem lettek okosabbak.

    A szakemberek a BBC adó Bang Goes the Theory címû mûsorának nézõibõl válogattak ki több mint 8600 részvevõt, akiknek életkora 18 és 60 év között mozgott.

  • Káliummal és fokhagymával csökkenthetõ a magas vérnyomás

    New York - A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentõ szerepét hangsúlyozza.

    Két nashville-i orvos, Mark Houston és Karen Harper tanulmánya szerint a tipikus amerikai étrend kétszer több nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz, mint amennyi a korszerû táplálkozási ajánlásokban szerepel.