2020.11.26. - Virág

A migrén az egyik leggyakoribb fejfájástípus

A migrén az egyik leggyakoribb fejfájástípus
A migrén az egyik leggyakoribb fejfájástípusÁltalában féloldali fejfájásként ismerik a migrént, mert általában a koponya vagy az arc egyik felére terjed ki. (Meg kell azonban jegyezni, hogy kétoldali fájdalom sem ritka.) Jellemzője, hogy hányingerrel, hányással, fény- és hangkerüléssel, fokozott gyengeségérzéssel társul. A migrénes rohamot leginkább egy elsötétített, csendes szobában, mozdulatlanul lehet átvészelni. Annál is inkább, mivel a beteg állapotát súlyosbítja a fizikai erőkifejtés, sokszor még a napi tevékenységét sem képes elvégezni, így ajánlott a teljes pihenés.
A migrén meglehetősen gyakori kórkép, legalább a lakosság 10 százalékát - s főleg a nőket - érinti. Időszakosan jelentkezik, vagyis a rohamok között hosszabb tünetmentes időszakok vannak.
Egy tipikus migrénes fejfájás négy szakaszra osztható.

- Bevezető szakasz: órákkal megelőzheti magát a fejfájást. Hirtelen hangulatváltozás, ingerlékenység jellemezheti, s már ilyenkor felléphet bizonyos illatokkal szembeni undor.

- Az előjel szakasza: körülbelül negyed-félórával előzi meg a fejfájásrohamot. Ilyenkor foltok, fények villódzhatnak a beteg szeme előtt, s a látótér beszűkülése is bekövetkezhet.

- A fejfájás szakasza: a fájdalom egyre erősödik, s társulnak hozzá a már említett kísérő jelenségek, majd a fejfájás lassan csökken és megszűnik.

- A lábadozás szakasza: akár órákig is eltarthat, míg a beteg visszanyeri a roham előtti állapotát, munkaképességét. Ebben a szakaszban is megmaradhat még az ingerlékenység, a fáradtságérzés.
A súlyos migrénes roham még egy kívülálló számára is meglehetősen riasztó lehet. Magát a betegséget már az ókorban is leírták, bár ekkor még nem adtak nevet neki. A görögök nevezték el - féloldali jellege miatt - hemicraniának (félkoponya), ami aztán "megrim"-ként került be a korabeli angol nyelvbe. Innen vették át a franciák, s tőlük "származik" a betegség végleges, ma is ismert neve: migraine, vagyis migrén.

Enyhébb migrénes rohamot a gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapítók is megoldhatnak, de erősebb rohamok esetén specifikus gyógyszerekre lehet szükség, amit csak szakorvos írhat fel.