2024.07.23. - Lenke

Zöld tea az öregedés ellen

Zöld tea az öregedés ellen
Zöld tea az öregedés ellenA zöld tea napjainkban fogyókúrás programok részeként vált közismertté. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy a tea Ázsiában már évezredek óta közkedvelt, mivel gyógyítja a fejfájást, depressziót, elöli a káros baktériumokat. A zöld tea antioxidánsai védik az érrendszert a meszesedéstől, a rendszeresen zöld teát fogyasztó ember koránál jóval fiatalabbnak tűnik, gondoljunk csak Japánra, ahol a száz év fölöttiek aránya a világon a legnagyobb és a civilizáció káros hatásai ellenére ez az arány továbbra is folyamatosan növekszik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A zöld tea antioxidánsainak szerepe a fiatalság megőrzésében. Az oxigén nélkülözhetetlen az emberi élethez, azonban kétélű fegyver, egyszerre jó- és rosszindulatú. A belélegzett oxigén szervezetünk minden egyes sejtjéhez eljut és kulcsszerepet játszik az anyagcserében.

Ugyanakkor a normális anyagcsere folyamatok során az oxigénből veszélyes szabad gyökök is keletkeznek. Az aktív oxigén, mint minden más szabad gyök azért veszélyes, mert rendkívül könnyen reakcióba lép bármivel szervezetünkben, ezáltal oxidálva rombolva sejtjeinket, a sejtmembránokat, a DNS-t, stb. Ez a folyamat olyan betegségekhez vezetnek mint pl. a rák, vagy az érelmeszesedés.

Most koncentráljunk a sejthártyákat alkotó úgynevezett lipidek károsodására.

Az aktív oxigén reakcióba lép a sejthártyát alkotó lipidekkel, vagy másnéven zsírsavakkal, és a folyamat eredményeképpen lipid peroxid keletkezik, ami nem más, mint túl magas oxigéntartalmú zsírsav.

A lipid peroxid az a káros anyag, melyet felelősnek tartanak a már említett rák, szív és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásáért.

Az életkor előre haladtával a lipid peroxid egyre könnyebben keletkezik, és egyre nehezebben távozik a szervezetből, így aztán felhalmozódik.

A lipofuscin, ami a közismert májfoltokat alkotja szintén felhalmozódik az öregedés során, és mennyisége a korosodási folyamat előrehaladottságát jelzi.

A lipofuscint lipid peroxid alkotja, tehát közvetlen kapcsolat mutatható ki a korosodás foka és a lipid peroxid mennyisége között.

Az öregedés lassításának egyik módszere lehet, tehát az aktív oxigén és a lipid peroxid mennyiségének csökkentése a szervezetben.

Állatkísérletek bebizonyították, hogy minél magasabb egy állat szöveteinek antioxidáns szintje, annál hosszabb az egyed élettartama.

Ez tény azt sugallja, hogy hatékony antioxidánsok rendszeres fogyasztásával meghosszabbíthatjuk életünket.

Régóta köztudott, hogy a zöldtea levele gazdag olyan anyagokban melyek magas antioxidáns kapacitással rendelkeznek.

Ráadásul azt is kimutatták, hogy a zöldtea antioxidánsai kb. húszszor erősebbek az E-vitaminnál.

Van azonban néhány hátulütője a zöldtea fogyasztásának.

1: Nem mindenki szereti az ízét, cukorral édesítővel pedig már nem egészséges.

2: Viszonylag magas a koffeintartalma.

3: Ha nagy mennyiségű antioxidánst akarunk bevinni, bizony nem keveset kell fogyasztani belőle, ezáltal nagyon megterheljük szervezetünket koffeinnel.