Az egyének érzékenységét természetesen több környezeti tényező is befolyásolja, mint például a genetikai adottság, vagy a meglévő betegségek, pillanatnyi lelkiállapot. Így a szenzibilitás foka mindenkinél különböző mértékű lehet.

Fontos alapelv, hogy a lakhelyünknek, és az évszaknak megfelelő élelmiszereket fogyasszuk. Már ezzel sokat tehetünk a szervezetünk kiegyensúlyozott működése érdekében. A megfelelő minőségű ételek fogyasztásával, könnyebben átvészeljük a változásokat. Táplálékunk tartalmazzon cinket, magnéziumot, szelént, E-vitamint és minél többet a B-vitamin-csoportból. Ha harmóniában élünk a természettel, akkor a megfelelő vitamin és ásványi anyagok bekerülnek a szervezetbe, és elkerülhetőek a hiányállapotból származó tünetek.

- Álmatlanságra a levendulatea vagy illóolaja levegőben párologtatva, vagy a fürdővízbe csepegtetve.
- Levertségre, fáradtságra: frissítő hatású a hideg-meleg vizes váltott zuhany, a friss levegő, a test átmozgatása. A zöld tea kiválóan élénkít.
Természetgyógyászati módszerekkel is megelőzhetjük, illetve kezelhetjük a tüneteket. Célszerű számot vetni az életmódunkkal: törekedjünk a nyugodtabb, kiegyensúlyozott életre, legyünk türelmesebbek. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés valamint a napi szinten végzett rendszeres testmozgás. A dohányzást és a túlzott koffeinfogyasztást pedig felejtsük el.
Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor, milyen hatásokra számíthat. Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.