2020.12.02. - Melinda, Vivien

A kávé növelheti a zöldhályog kialakulását

A kávé növelheti a zöldhályog kialakulását
A Harvard Egyetem kutatói szerint a naponta legalább három csésze kávét fogyasztó emberekben megnõhet az esetlegesen látásvesztéshez vagy vaksághoz vezetõ zöld hályog kockázata.


A koffeines kávé fogyasztása különösen is összefüggésbe hozható a zöld hályog egyik típusa, az exfoliatív glaukóma kialakulásával, mely során apró rostok hámlanak le a szemlencsérõl, ez pedig a szemûri nyomás megnövekedéséhez vezet.
A kutatás vezetõje, Jae Hee Kang elmondta, hogy a koffeintartalmú kávé elõnyös egészségügyi hatásai ellenére kiderült, hogy akik legalább három csészével fogyasztanak az italból naponta, az exfoliatív zöld hályog körülbelül 66 százalékkal magasabb kockázatának vannak kitéve. Különösen igaz ez azokra az emberekre, akiknek családi kórtörténetében elõfordult zöld hályog.

Mivel ez az elsõ olyan kutatás, amely a koffeines kávé és az exfoliatív zöld hályog kapcsolatát mutatta ki amerikai populációban, és mivel nem klinikai kísérletrõl, hanem csak asszociációs vizsgálatról van szó, az eredményeket további kutatásokkal is alá kell támasztani. Ha azonban az eredményeket megerõsítik, az exfoliatív glaukóma kockázatának kitett személyeknek, különösen azoknak, akik családi kórtörténetében elõfordult zöld hályog, érdemes lehet megfogadni azt a tanácsot, hogy kávéfogyasztásukat napi három csésze alá csökkentsék.

A vizsgálat során Kang kutatócsoportja közel 79 ezer nõ és több mint 41 ezer férfi adatait elemezte. Az alanyok közül senki sem szenvedett zöld hályogban, és mindegyikük részt vett szemészeti szûrõvizsgálatokon 1980 és 2008 között. A kutatók kérdõívek segítségével arról is megkérdezték a résztvevõket, mennyi kávét fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az alanyokban, akik naponta legalább három csésze koffeintartalmú kávét fogyasztottak, magasabb volt az exfoliatív zöld hályog kialakulásának kockázata, amint azokban, akik nem ittak kávét. Nem mutatták ki ezt az összefüggést más koffeintartalmú termékek, például az üdítõitalok, a tea vagy a csokoládé esetében.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy bár a kutatás valóban kapcsolatot tárt fel a nagy mennyiségû kávéfogyasztás és a zöld hályog magasabb kockázata között, mégsem bizonyít ok-okozati összefüggést a kettõ között.